1100 yıllık armut ağacında meyve hasadı yapıldı

Artvin'in 'sakin kent' unvanlı Şavşat ilçesinde 1100 senelik armut ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi amacıyla faaliyet yürütülüyor. Artvin Valisi Yılmaz Doruk, dünyadaki en yaşlı armut ağacının hasadını köylülerle beraber yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

TARIM 26.09.2022, 22:50
1100 yıllık armut ağacında meyve hasadı yapıldı

Vali Doruk, Şavşat ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Yoncalı köyünde, 11 asırdır ayakta kalan ve meyve veren armut ağacını inceledi.

İlgililerden ağaca ilişkin bilgi alan Doruk, basın mensuplarına, dünyadaki en yaşlı armut ağacının hasadını köylülerle beraber yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

"Mutluluk verici bir durum"

Doruk, bahse konu ağacın anıt ağaç niteliği taşıdığını ve yüzlerce nesle şahitlik ettiğini kaydederek, "Herhangi bir armut ağacı değil, tam 1100 yaşında. Bu bilimsel olarak da tespit edildi. Ağaç halihazırda meyve vermeyi sürdürüyor. Bu çok mutluluk verici bir durum. Biz de bugün bu anıt ağacı yerinde görerek hasat yaptık. Kentimizde bulunan yaklaşık olarak 70 çeşit armut türünden yalnızca biri. Bölgede asırlık armut ağaçları görmek mümkün." dedi.

"Ağaçtan etkilenmemek mümkün değil"

Valiliğin koordinesinde ilgili kurumlarla söz konusu ağacın anıt ağaç olarak tescillenmesi amacıyla gerekli faaliyetlere başladıklarını söyleyen Doruk, şöyle konuştu:

"İlgili kurumlarımızdan gelen teknik ekiplerimiz bilimsel faaliyetler neticesinde anıt ağacın tescil sürecini başlattılar. Dünyanın en yaşlı armut ağacına çok daha uzun ömürler diliyoruz. Umarım bu lezzeti gelecek nesiller de tadabilir."

Günümüze dek dimdik ayakta kalan ve meyvesini nesilden nesle aktarmayı başaran bu ağacı koruyan köy sakinlerine teşekkür eden Doruk, "Bizler bu ağacın değerini bileceğiz ve bizden sonraki nesillere devredeceğiz. Çağlara şahitlik eden ağaçtan etkilenmemek mümkün değil. Kentimiz için çok özel bir ağaç. Artvin'in ve bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak." sözlerini sarf etti. 

"1100 sene evvelinin genlerini taşıyor"

Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu da literatürü kontrol ettiklerinde ABD'de 410 yaşında, Romanya'da ise 610 yaşında armut ağaçlarının bulunduğunu aktardı.

Şavşat'taki ağacın yaşını tespit etmek için bilimsel faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyen Tüfekçioğlu, şunları kaydetti:

"Ağacın boyunu, çapını ölçtük. Ağaçtan artım kalemi de aldık. Yaş sayımda, ağacın 1100 yaşında olduğunu belirledik. Ağacın çevresi yaklaşık olarak 7 metre. 

Armudun anavatanı Anadolu coğrafyasıdır. Bu coğrafyada bu denli yaşlı bir armut ağacının olmasından dolayı mutluyuz. Ağacın meyveleri 1100 sene evvelinin genlerini taşıyor. Bilim dünyası için de genetik bir kaynak olarak görev yapacak."

Yorumlar (0)