Zekeriya Alp'ten 'Zorlu' açıklaması!

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, 2019-2020 sezonunun ilk yarısını değerlendirdi. Alp ayrıca Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Zorlu'da yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı.

SPOR 03.01.2020, 11:23
Zekeriya Alp'ten 'Zorlu' açıklaması!

MHK Başkanı Alp'in açıklamaları şu şekilde:

"Bizim basın toplantısı yapmama kararımız farklı bir algı oluşturdu. Bugün bir arada olmanın faydalı olacağını düşündük. Sayın Nihat Özdemir başkanlığında oluşan TFF’de 4 Temmuz tarihinde MHK’ye atandık. Verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Hakem camiasına hizmet etmiş kurul arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık. 6 ay gibi bir sürede görülmeyen birçok işe imza attık. Bunları paylaşmak istiyorum.

"Hakemlerin tamamını taradık"

"Uilenberg ile anlaşma yaptık. Önemli isimlerle eğitim kadromuzu güçlendirdik. Eğitim kadromuzdaki arkadaşlarımızla birlikte bireysel koçlar adadık. Maç izleme çalışmaları hakemlere ciddi bir katkı sağladı. Genç hakemlerin takibini sağladık. VAR sisteminin ikinci yılında çok önemli bir proje gerçekleştirdik. Hakemlerin tamamını taradık. 10 VAR ve 3 AVAR hakemi daha ligin ikinci yarısında görev yapabilecek duruma getirdik. Oyun kuralları konusunda güncel kalmaları için hakem ve gözlemcilere testler gönderiyoruz. Online olarak cevap alıyoruz, eksikleri gideriyoruz. Bu çalışmayı getiren Oğuz Sarvan’a teşekkür etmek istiyoruz."

"Kadın hakemler 2 ve 3.Lig’de görev almaya başladı. Sırada yeni projeler var. O projeleri de hayata geçireceğiz. Tartışmalı pozisyonların videolarının hakemlere gönderilmesi, aylık toplantılar, eski futbolcuların hakemliğe kazandırması ve eğitimcilerin eğitimi seminerleri gibi çalışmalara imza attık."

"Hakem havuzunu geliştirmeye başladık"

"Kadromuzda çok tecrübeli hakemler var. Ama yaş sınırı sebebiyle kariyerlerinin sonuna gelecek. O yüzden genç hakemlere önem verdik. Yeni arkadaşları da alt liglerden kazandırmak istiyoruz. Yeni bir jenerasyon yaratmak zorundayız. Bu konuda adımlar attık. Az görev yapan hakemlerin daha fazla tecrübe kazanmasını sağladık. Her maçın altından kalkacak hakem havuzunu geliştirmeye başladık. Biraz sabır edilirse meyvelerini toplayacağız. FIFA kokartlı hakemlerimizin daha fazla maç yönetmesi bizi onurlandırdı. Hakemlerimiz 38, gözlemcilerimiz ise 35 maç aldı."

"Ali Palabıyık kardeşimizin Şampiyonlar Ligi’nde maç yönetmesi bizi onurlandırdı. Daha da fazla maç yönetmesini arzu ediyoruz. Teknik adamların, görevlilerin, hakemin kararı sonrası aşırı itirazlarla sahaya müdahil olmaları, bulundukları alanları terk etmeleri, seyirciyi galeyana getirmeleri tasvip etmediğimiz bir tutum. Hakemleri rencide edecek her harekete karşıyız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Tüm çabalarımız en az hata ile maç yönetilmesi ve VAR’ın uluslararası alanda olduğu gibi kullanılmasını sağlamak."

"Avrupa’da da VAR kaosu yaşanıyor"    

"VAR sistemini adalet getirmesi için getirdik. Avrupa’da da VAR kaosu yaşanıyor. Teknik adam ve yöneticilerden şikayetler geliyor. VAR tam olarak yerleşmedi. Bu da tartışmaları getirdi. İlk yarıda VAR’dan 738 pozisyon incelendi. Bu konuda bir azalma söz konusu. En önemli gelişimi inceleme konusunda görüyoruz. 70 olan kontrol sayısı 43’e indi. Bu anlamda UEFA standartlarına doğru gidiyoruz. Geçen yıl sahada 23 karar değişirken bu yıl 4 olarak gerçekleşti. Hakemlerimiz sistemi iyi kullanma konusunda adımlar attı. 93 olan toplam müdahale sayısı 63’e düştü. Geçen yılki 123 gereksiz incelemeyi çıkardığımızda VAR hiçbir şeye karışmıyor algısını değiştiriyor."

"Hakemlerimiz doğruyu bulma konusunda çaba gösteriliyor. VAR’daki gelişimin belgeleri ortadadır.VAR sistemini adalet getirmesi için getirdik. Avrupa’da da VAR kaosu yaşanıyor. Teknik adam ve yöneticilerden şikayetler geliyor. VAR tam olarak yerleşmedi. Bu da tartışmaları getirdi. İlk yarıda VAR’dan 738 pozisyon incelendi. Bu konuda bir azalma söz konusu. En önemli gelişimi inceleme konusunda görüyoruz. 70 olan kontrol sayısı 43’e indi. Bu anlamda UEFA standartlarına doğru gidiyoruz."

"VAR hiçbir şeye karışmıyor algısını değiştiriyor"

"Geçen yıl sahada 23 karar değişirken bu yıl 4 olarak gerçekleşti. Hakemlerimiz sistemi iyi kullanma konusunda adımlar attı. 93 olan toplam müdahale sayısı 63’e düştü. Geçen yılki 123 gereksiz incelemeyi çıkardığımızda VAR hiçbir şeye karışmıyor algısını değiştiriyor. Hakemlerimiz doğruyu bulma konusunda çaba gösteriliyor. VAR’daki gelişimin belgeleri ortadadır."

"Doğru kullanım konusunda mesafe kat ettik. Ancak oyunun soğuması konusunu henüz çözemedik. Premier Lig’de dahi yaşanan bir sorun. Zamanla giderilmesini sağlayacağız. Ülkemizde hakemlik yapmak zor bir görev. Futbolun paydaşları olarak bu zor görevi daha da zorlaştırdık. Bir taç, bir korner için bu kadar açıklama yapılmadı, senaryolar üretilmedi. Getirdiğimiz bu teknolojiyle hakemleri daha fazla tartışılır hale getirdik. Dünya standartlarındaki çizgiye bile yorumlar yaptık. Uluslararası alanda kabul görmüş tüm pozisyonlar senaryoya dönüştürüldü. Futbolun paydaşlarıyla yaptığımız bir görüşmeyle ilgili senaryo üretenler, bu görüşmenin doğruyu bulma çabası olduğunu hiç düşünmedi. Suçlu ilan edildik. Ortalığı yangın yerine çevirmek isteyenler Türk futboluna zarar veriyor. Hakemlere, adil maç yönetin dışında ne söylemişliğimiz olabilir? Herkesi mutlu edecek bir kural mı üretmemiz gerekiyor? Hakemlerimizle görüştüğümüzde suçlu ilan edildik."

"Ali Koç tüm çekincelerini bize anlattı"

"TFF Başkanımızın daveti ile Ali Koç ve Semih Özsoy ile olan görüşmede MHK Başkanı olarak görüşmemize gelelim. IFAB raporu, hakemlere görev verilmemesi, penaltı gibi konuların gündem getirilmesi ve herkesi rahatsız edici boyutlara ulaşması gibi konular. Fenerbahçe’nin Alanyaspor maçıyla ilgili bir başvurusu olmuştu. Ali Koç tüm çekincelerini bize anlattı. Biz de neler yaptığımızı bilinecek şekilde kendilerine anlattık. Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen ile atamaları yapıyoruz. Pozisyonu irdeledik ve kural hatası olmadığına karar verdik."

"Gazeteci bir arkadaş kural hatasıyla ilgili bir soru sordu. Biz de Fenerbahçe’nin bir başvurusu olmadığını ve kural hatası olmadığını gazeteci arkadaşa izah ettim. IFAB’a bilgi amacıyla arkadaşlar soru sorarlar. Yeni kurallarda ve gelişen kurallarda bu rutin bir işlemdir. Elimde gelen mailin Türkçe ve İngilizcesi vardı. Türk olarak maili okudum."

"2 ligde de 18 tane hakeme görev verme durumumuz var"

"Kural yazıcı dediğimiz IFAB’ın başındaki arkadaştan gelen görüşü okudum. Yazılı şekilde kural hatası olmadığını ifade ettik. Semih Özsoy da taçla ilgili IFAB görüşünü sordu. Kural hatası kapsamında olmadığını anlattım. Fenerbahçe maçlarını yöneten hakemlerin görev almamasıyla ilgili de konuştuk. Her hafta her hakeme maç verme gibi durum söz konusu olamaz. 2 ligde de 18 tane hakeme görev verme durumumuz var."

Çok iyi maç yöneten arkadaşları kenarda tutuyorum. Atama sistemimizi anlattım. Görev alan arkadaşların VAR’da görev aldığını anlattım. Biz her hafta hakemlere maç veriyoruz zannedilmiş. Böyle bir durum söz konusu değil. Ödül ve ceza boyutu var. 5-8 arasında hakemlerimiz cezaya giriyor ve görev alamayabiliyor. VAR’da hata varsa hakemlerin ceza aldığını söyledim. Ödül varsa ceza da olması gerekir. VAR ile ilgili bir ceza veriyorsak, Avrupa’nın tüm ülkelerinde olduğunu anlattık.

"Adaletin mekanı olmaz"

"Sayın Ali Koç bu konuşmamdan sonra “İkna oldum, teşekkür ederim” dedi. Bundan sonra da başka başkanlarla görüşmeye hazırım. Adil ve tarafsız olduğumuzu herkese eşit olduğumuzu anlattım. Toplantının yeriyle ilgili tartışmalara saygı duyarım. Ama adaletin mekanı olmaz."

"Hakemlerle görüştük. Sadece Tarık Ongun’u çağırmadık. Otorite zaafına karşın uyarmamıza rağmen gerekli müdahale yapılmadığı için fikir alışverişinde bulunduk. Rutin olarak pozisyonları değerlendirdik. Hakemlerimizle her zaman pozisyonları tartışırız. Standart bir karar yakalayabilmek için görüşürüz. Bu rutin görüşme, sorgulama, baskı olarak yansıtıldı. Hakemlerimizle görüşürüm. Bunun için kimseden izin de talimat da almam."

Yorumlar (0)