Yargıtay'dan flaş "Şike Davası" kararı!

Yargıtay, eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dâhil tüm sanıkların futbolda şike davasından yeniden yargılanmasına karar verdi. Yargıtay'ın kararı, Yıldırım'ın beraatini etkilemeyecek.

SPOR 02.01.2020, 18:45 02.01.2020, 20:05
Yargıtay'dan flaş "Şike Davası" kararı!

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "Futbolda şike" davasındaki beraat kararlarını usulen bozdu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonucunda Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 36 sanık hakkında beraat kararı vermişti. Mahkemenin beraat kararının temyiz incelemesi, Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından tamamlandı. Daire, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını usul eksikliği yüzünden bozdu.

2010-2011 sezonu araştırılmıştı

Fenerbahçe Başkanı Yıldırım ve birçok futbolcunun da içinde bulunduğu 3 Temmuz 2011 tarihinde başlayan "Futbolda şike" soruşturması, FETÖ firarisi Zekeriya Öz'ün talimatı üzerine başlatılmıştı. Aziz Yıldırım ve birçok sanık, soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'in 2010-2011 sezonu maçları, şike ve teşvik eylemleri ve organize suç örgütünün sürece dâhil olması iddialarıyla araştırılmıştı.

Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in cezaları onanmıştı

Aziz Yıldırım, 2 Temmuz 2012'de "Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği" suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 85 sanık hakkında verilen kararın temyiz araştırmasını 17 Ocak 2014'te tamamlamıştı. Bu araştırma üzerine Yıldırım ve sanıklardan Olgun Peker'in cezaları onanmıştı; diğer sanıklar hakkında da benzer şekilde onama veya bozma ve düşme kararlarına ulaşılmıştı.

Yıldırım'ın itirazı üzerine süreç yeniden başladı

Aziz Yıldırım, Paralel Devlet Yapılanması iddiaları üzerine özel yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılması ve soruşturmayı yürüten kolluk güçleri ve adalet yetkililerinin de soruşturmalara tâbi tutulması üzerine 21 Nisan 2014'te İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yeniden yargılanma ve infazın ertelenmesi için başvuruda bulunmuştu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılanma sürecinin sonunda Aziz Yıldırım dâhil 36 sanık için beraat kararına varmıştı.

"Futbolda şike"den "Şikede kumpas"a

Aziz Yıldırım'ın beraat sonrası şikayeti üzerine FETÖ adına çalışan ve "Futbolda şike" davasından yargılanan kişilere "kumpas kurulduğu" iddiasıyla dönemin dava sorumluları hakkında bir soruşturma başlatılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, değişen kadrolarıyla "Şikede kumpas" soruşturması kapsamında 23 Nisan 2016'da 12 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Soruşturma kapsamında ayrıca Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu çeşitli kişiler hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

"Futbolda şike" davasında kumpas iddialarının soruşturulduğu "Şikede kumpas" soruşturmasında 15'i tutuklu 107 sanık hâlâ yargılanıyor.

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Şike kim yaptıysa cezasını çeksin