Vedat Muric'in acılarla dolu hayatı

Çocukluk yılları savaş ortamında geçen Sarı-lacivertli takımın yeni transferi Vedat Muric’in hayatının acılarla dolu olduğu ortaya çıktı.

SPOR 09.07.2019, 12:26
Vedat Muric'in acılarla dolu hayatı

Fenerbahçeli futbolcu Vedat Muric, Gençlerbirliği formasını giyerken 2016 senesinde Anadolu Ajansı’na (AA) konuştuğu röportajda Kosovalı bir çocuk olarak Kosova Savaşı'nda neler yaşadığını anlattı.

Savaş esnasında yaşadıklarını hatırlamak istemediği anılar olarak anlatan Vedat Muric, "Küçükken hatırladığım şeyler var. Evimizden başka yere göç etmek zorunda kaldık savaş bitene kadar. Ailecek gittik. Bir yerde 50-55 kişi kalıyorduk. Göç ettikten sonra sadece bir odada 50-55 kişi kalmaya başladık. Onun öncesinde iki gün şişelerin üzerinde bodrumda yattık." demişti.

O dönem günde 50 kişiye toplam sadece 2 litre süt verildiğini anlatan golcü futbolcu Vedat Muric, şunları ifade etmişti:

"Küçüğüm o zamanlar, bir şeyler istiyoruz. Annemden yemek istediğimde, verecek bir şeyi olmadığı için gözyaşı döküyordu. Soğan ekmekle kandırıyordu bizi, sonra yine acıkıyorduk yine soğan ekmek. Artık çaresizlikten ağlıyorlardı. Çay veriyorlardı, her aileye kaç kişi olursa olsun sabit şeyler veriliyordu. Ailemiz çayı şekersiz içip şekeri bize veriyordu. Aklıma gelen bunlar. O dönemden kalan çok kötü hatıralar. Televizyonda gördüğümüz Suriyelilerle aynıydık ki onların durumları daha kötü. O günlerden bugünlere gelmek zor bir hayaldi. İnşallah daha iyi yerlere de geleceğim."

Kosova Savaşı nedir? Nasıl bağımsızlık ilan edildi?

Sırbistan askeri, polis ve paramiliter birlikler, özgürlük isteyen Kosovalılara karşı 1998 yılında operasyon düzenledi. Binlerce insanın katledilmesi, yüz binlerce insanın evlerinden ayrılmasıyla sona eren 1998-1999 Kosova Savaşı'nda çok sayıda savaş suçu da işlendi.

24 Mart 1999 tarihinde başlayan NATO'nun eski Yugoslavya'ya yönelik operasyonuyla son bulan Kosova Savaşı'nda, 8 binin üzerinde Arnavut, 10 binden fazla ise Kosovalı öldürüldü, 800 bine yakını Arnavut olmak üzere farklı etnik gruplardan 1 milyonunun üzerinde Kosovalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

NATO, 10 Haziran'a kadar devam edecek "Müttefik Güç Harekâtı”nı 24 Mart 1999 tarihinde saat 20.00'de başlattı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de 10 adet F-16 savaş uçağıyla ile destek verdiği harekâta tüm NATO üyesi ülkeler katılırken, harekâta katılmayan tek NATO üyesi ülke Yunanistan oldu.

Sırbistan'dan ayrılan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığı, 116 ülke tarafından tanındı.

Yorumlar (0)