UEFA'nın eli kolu bağlandı: 'AİHM'e kadar gidebilir'

UEFA Başkanı Ceferin, Avrupa Süper Ligi'ne katılacak takımlarda oynayan futbolcuların, kendi milli takımlarının, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'ndan men edebileceklerini açıklamasından sonra gözler futbol talimatlarına çevrildi. 

SPOR 20.04.2021, 13:11 21.04.2021, 10:03
UEFA'nın eli kolu bağlandı: 'AİHM'e kadar gidebilir'

12 Avrupa Devinin Avrupa Süper Ligi’ni kurduğunu duyurması, Avrupa futbolunda gündemin en önemli konusu hâline gelmişti. 

“UEFA, takımları ya da futbolcuları men edebilir ama…”

UEFA Başkanı Ceferin, 12 Avrupa devinin kurmuş olduğu Avrupa Süper Ligi'ne katılacak olan takımların futbolcularını, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupasından men edebileceğini duyurmasının ardından gözler futbol talimatlarına dönmüş durumda. Av. Ozan Bilican konuya ilişkin açıklamalarda bulunurken UEFA’nın, kendi talimatları doğrultusunda men etme yetkisinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“UEFA veya FIFA, kendi düzenlediği turnuvalarda yetkili tek kurumdur ve yerel liglere herhangi bir müdahale etme yetkisi bulunmuyor. UEFA ya da FIFA, şu futbolcuyu turnuvalardan men ediyorum’ deme hakkına sahip durumda. Ancak federasyonlara ‘şu futbolcunun lisansını iptal et’ diye talimat verme hakkı yok. Fakat federasyonlar da bu anlamda UEFA ile birlikte hareket ettiği için tepkilerinin ne yönde olacağı büyük merak konusu oldu. Mesela UEFA, İngiltere Federasyonu’na M. City’i Premier Lig’den men et’ diye talimat veremez. Yalnızca kendi organizasyonlarından futbolcuları ve takımları men edebilir. Ancak burada hangi gerekçeden men edeceği önem arz ediyor.”

“Olay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidebilir”

Bir futbolcunun uluslararası düzenlenen turnuvadan men edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilican, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Disiplin talimatında bir boşluk var. Bir futbolcu herhangi bir eyleminden dolayı ceza yediyse, kulübü de burada doğrudan sorumlu hale geliyor. Fakat kulübün tüzel kişiliği ile bir eyleminden dolayı futbolcuya ceza verilebilir mi, bununla ilgili bir hüküm yok. Hatta olması da mümkün değil çünkü hukukun doğasına aykırı bir durum bu. Tüzel kişiliğin bir kararı nedeniyle karar mercii bile olmayan sözleşmeli bir futbolcuya hangi disiplinsizlikten, nasıl ceza verebilirsin? Bu talimatı ters yorumlarsak, kulübün eylemi yüzünden sözleşmeli futbolcuya ceza verilirse ki futbolcu uluslararası en büyük turnuvalardan men ile karşı karşıya kaldığı durumda, şahsi sponsorluk ve gelir kayıplarından hareketle futbolcu, ‘Kulüp bir eylem gerçekleştirdi. Benim bir etkim yok, müdahil olmaya yetkim yok. Ben futbolcu olarak bu çarkın ufak bir dişlisi değilim’ diyerek olaydan sıyrılabilir ki olması da gerekiyor.. Dolayısıyla UEFA’nın herhangi bir futbolcuyu eyleminden dolayı turnuvadan men edebilme yetkisi bulunuyor ancak işin pratiğe dökülmesinde bu gerçekleşebilir mi şu an bu, tartışma konusu. Böyle bir durum yaşanırsa, ciddi bir tazminat yükümlülüğü doğar ve bahse konu futbolcu mevzuyu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götürebilir.”

Yorumlar (0)