Türkiye’nin ilk kadın “Kar Leoparı” Esin Handal oldu 

Esin Handal, 2015-2019 arasında binlerce metrelik dağlara tırmanışının sonucunda dünyanın en büyük ödülünü aldı. “Kar Leoparı” unvanını alan ilk Türk kadın olan Handal, 7 bin metreden yüksek olan 5 dağa tırmanarak bunu gerçekleştirdi. 

SPOR 05.12.2021, 09:39
Türkiye’nin ilk kadın “Kar Leoparı” Esin Handal oldu 

Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından her sene düzenli olarak verilen “Kar Leoparı” unvanının bu seneki kazananlarından biri de Esin Handal oldu. Federasyon kurallarına göre eski Sovyet sınırları içerisinde bulunan ve 7 metreden yüksek ola 5 dağa tırmanan kişilere verilen bu unvanı Türkiye’de kazanan ilk kadın olan Esin Handal, 2015-2019 seneleri arasında binlerce metrelik dağlara tırmandığını aktarıyor. 



Türkiye’de bu unvana sahip 3 kişi var 

7134 metrelik Lenin Dağı’na, 7105 metrelik Korjenevskaya Dağı’na, 7495 metrelik Somoni/Komüzn Dağı’na, 7010 metrelik Khan Tengri Dağı’na ve 7439 metrelik Pobeda Dağı’na tırmanarak bu unvanı kazanan Handal, Türkiye’de bu unvana sahip 3 dağcıdan biri.  



Karlı dağlara tırmanan, kayalık arazilerde yürüyüşlere çıkan Esin Handal, şunları aktarıyor: “İlginç tepkiler alıyorum. Türkiye’nin ilk kadın kar leoparı olduğumu söylediğimde beni baştan ayağa süzüp ‘Sen misin?’ diyorlar. Beni ufak tefek buluyorlar sanırım. Kadınlar, doğa sporlarında güçlerini kendilerine gösterebiliyor. Ben, ‘Asla soğukta kalamam.’ derdim. ‘Asla aç kalamam.’ derdim. ‘Kar suyu içemem.’ derdim. Fakat hepsini çok kolay şekilde yapabiliyormuşum. Deneyimlerim beni her seferinde daha da güçlendirdi.” 



“Kar Leoparı” 32 kadından biri 

Dünya genelinde bu unvanı taşıyan 32 kadın bulunuyor. Onlardan biri olmanın kendisini gururlandırdığını belirten Esin Hardal, Türk bayrağını zirveye taşıdığını ve bundan mutluluk duyduğunu ifade ediyor. Handal’ın şu anki hedefi 8 metreyi geçen dağlara tırmanmak. 



Yorumlar (0)