Türk dağcı bir ilke imza attı! Antarktika'nın en yüksek noktasına bayrak dikti

Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun, Antarktika tırmanışını tamamladı. Zirveye çıkan Uzun, KKTC bayrağını en yüksek noktaya dikmeyi başardı. Uzun’un bu mesajı, senelerdir baskı ve ambargo uygulanan ülkesinin var olma mücadelesinin bir simgesi oldu. 

SPOR 30.12.2021, 11:11 31.12.2021, 10:02
Türk dağcı bir ilke imza attı! Antarktika'nın en yüksek noktasına bayrak dikti

KKTC’nin Güzelyurt şehrine mensup bir Türk olan Birkan Uzun, ülkesine uygulanan ambargo ve baskılara karşı Kıbrıslı Türklerin var olduğunu dünyaya bir kez daha göstermek için yola çıktı. ABD’de yaşayan Uzun, 16 Aralık’ta başladığı Antarktika tırmanışını tamamladı. 4 bin 892 metre yüksekliğinde olan Antarktika’nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’na çıkan Birkan Uzun, KKTC bayrağını diktiği anı sosyal medya üzerinden yayınladı. 


Vinson Dağı’na tırmanan ilk Türk 

Vinson Dağı’na tırmanan ilk Türk olan Birkan Uzun, duygularını şu şekilde aktardı: “Ülkemin bayrağını zirvede dalgalandırmak, insanların büyük başarılara imza atabilecek azme sahip olduğunu göstermek istedim. Bu, benim için en güzel ayrıcalıktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını zirvede dalgalandırabildiğim için hem gururlu hem de mutluyum. Bayrağımızı burada tanımayan herkese ülkemizi ve Kıbrıslı Türkleri anlatıyorum. Biz uzun senelerdir ambargo altında yaşadık ve bu devam ediyor, diyorum.” 
 



“Aklınıza koyduğunuzda başarırsınız” 

Birkan Uzun: “Takipçilerime bir mesaj vermek istiyorum: Hedefiniz ne olursa olsun, aklınıza koyduğunuzda başarırsınız. Buna ne diğer devletler ne de ambargolar engel olabilir. Her şey kalpte ve kafada bitiyor. Dünyanın her bölgesinde başarılı, iyi yerlere gelmiş Kıbrıslı Türkleri görmeniz mümkün. Dünya bunu henüz farkında değil ama öğrenecek. Başarılarımızla ülkemizi tanıtacağız. Ben de bu tanıtıma katkıda bulunduğum için mutluyum.” 

KKTC yönetiminden destek geldi 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin tatar, Birkan Uzun’u sosyal medya hesabından paylaşarak şu cümlelerle tebrik etti: “Birkan Uzun, 7 kıtada 7 zirve hedefinde 5’inci kıtasının 5’inci zirvesi olan Antarktika’ya tırmanmayı başardı. Kendisi, Kıbrıslı bir Türk olarak gururumuz oldu. Birkan’ı kutlayıp başarılarının devamını diliyoruz. Birkan’a destek olanlara, başta babası Cengiz Uzun olmak üzere herkese teşekkür ederim.” 

KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu da Birkan Uzun’u şu cümlelerle tebrik etti: “Kıbrıslı Türk kardeşlerimizden Birkan Uzun, Antarktika’nın en yüksek noktası Vinson Dağı’na tırmanarak bizlere büyük gurur yaşattı. Zirvede ülkemizin bayrağını diken Birkan, tarifi imkansız duygulara vesile oldu. Genç kardeşimizi kutluyor ve 7 zirvelik tırmanma serisinin kalan zirvelerinde kendisine başarılar diliyorum. Kıbrıslı Türklerin çalışarak ve inanarak başaramayacakları hiçbir şey, aşamayacakları hiçbir engel yoktur.” 

Yorumlar (0)