Tokyo Paralimpik Oyunları’nda tarihi başarı: Üst üste 2 madalya

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda masa tenisi tek erkeklerde Abdullah Öztürk, finalde karşılaştığı rakibi Güney Koreli Young-Kun Kim'i 3-1 mağlup ederek altın madalyayı kazanırken, kadınlar yüzmede 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde milli sporcu Sevilay Öztürk, bronz madalya kazanarak bu branşta Türkiye'ye tarihinin ilk madalyasını kazandırdı.

SPOR 30.08.2021, 14:01 31.08.2021, 16:52
Tokyo Paralimpik Oyunları’nda tarihi başarı: Üst üste 2 madalya

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda güne iki madalyayla başladık.

Abdullah Öztürk’ten altın madalya

2016 Rio'daki unvanını koruyan Abdullah Öztürk, üst üste ikinci defa paralimpik altın madalyası kazanarak ismini tarihe yazdırdı. Daha önce yine paralimpik oyunlarında halterde bu başarıyı Nazmiye Muratlı 2012 ve 2016 yıllarında yakalamıştı.

Sınıf 4-5'te takımlarda da bronz madalya sahibi olan Abdullah Öztürk, paralimpikte madalya sayısını 3'e yükseltmiş oldu. Abdullah Öztürk’ün bu başarısıyla birlikte Türkiye, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda ilk altın madalyasını kazanmış oldu.

Finalde dünya şampiyonu Koreli ile karşılaştı

Tokyo'da Büyükşehir Spor Salonu'nda düzenlenen masa tenisi karşılaşmalarında Abdullah Öztürk, finalde Londra 2012’de Sınıf 3'te altın madalyanın sahibi olan ve Sınıf 4'te dünya şampiyonluğu sahibi Güney Koreli Kim'le karşılaştı.

Rio 2016'da altın madalya kazanan ve Avrupa ile dünya şampiyonu unvanı olan Abdullah Öztürk, ilk sette 9-5 geriye düşmesine rağmen 9-9'a getirerek maça dengeye getirdi. Fakat daha sonra Koreli rakibi iki sayıyı da alarak seti 11-9 kazandı ve maçta 1-0 öne geçti.

İkinci sette çok daha iyi bir oyun sergileyen Abdullah, rahat geçen seti 11-6 aldı ve setlerde durumu 1-1’e getirdi.

Üçüncü sette ise Öztürk, 5-5'in ardından oyuna ağırlığını koydu. Üst üste sayılarla farkı açan Öztürk, seti 11-7 kazandı ve 2-1 öne geçti.

Türk bayrağıyla mutluluğunu yaşadı

Dördüncü sete altın madalya için çıkan Öztürk, bu sete de oldukça iyi başladı. Setin ortasında 6-3 öne geçen Abdullah Öztürk karşısında toparlanmayı başaran Koreli Kim, set içinde 8-7 öne geçti. Ardından tekrar 11-10 öne geçen ve altın madalyayı kazanmak için servis kullanan Abdullah Öztürk, maç sayısını almayı başardı. Seti 12-10 alan ve maçı da 3-1 kazanan Abdullah Öztürk, şampiyon oldu.

Mücadelenin ardından büyük bir sevinç yaşayan Öztürk, sırtına Türk bayrağını alarak altın madalyanın mutluluğunu yaşadı.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Abdullah Öztürk’ü yalnız bırakmadı ve karşılaşmayı salonda izledi. Altın madalyayı kazanan Abdullah Öztürk, ilk olarak Bakan Kasapoğlu'na sarılarak sevincini yaşadı.

“Aziz şehitlerimiz için İstiklal Marşı'mızı okutacağım"

Karşılaşmanın ardından açıklamalar yapan Abdullah Öztürk, şunları söyledi:

"Şampiyon olmayı çok istiyordum. Antrenörlerimizle çok iyi kamp dönemi geçirdik. Çok önemli fedakarlıklar yaptık. Altın madalyayla emeğimizin karşılığını aldım. İstiklal Marşı'mızı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda aziz şehitlerimiz için okutacağım. Ay-yıldızlı bayrağımız Tokyo'da dalgalanıyor. Allah destekleyen herkesten razı olsun. Sayın Bakanım müsabakayı izlemek için geldi, ona çok teşekkür ediyorum. Şu an çok mutluyum."

Sevilay Öztürk’ten bronz madalya

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları kadınlar yüzmede 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde yarışan milli sporcu Sevilay Öztürk, bronz madalyanın sahibi olarak bu branşta Türkiye'ye tarihinin ilk madalyasını kazandırdı.

Tokyo Su Sporları Merkezi'nde düzenlenen yüzme yarışlarında Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk finalde yüzen 8 sporcu arasındaydı.

43.48'lik zamanıyla bronz madalyanın sahibi olan 17 yaşındaki Sevilay Öztürk, paralimpik oyunlarda yüzme branşında Türkiye'ye madalya kazandıran ilk sporcu olarak tarihe adını yazdırdı.

Madalyaya çok yaklaşan Sümeyye Boyacı ise finali 43.94'lük zamanıyla 4. sırada tamamlayabildi.

“Çifte bayram yapacağız"

Yüzmede başardıkları derecelerle tarihe isimlerini yazdıran milli yüzücüler Sümeyye Boyacı ve  Sevilay Öztürk, açıklama yaptı. Aldığı madalya dolayısıyla oldukça mutlu olduğunu belirten Sevilay Öztürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı'na da vurgu yaparak "Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Çok zordu fakat bunu çalışarak başardım. Hedefim bundan sonra dünya şampiyonluğunu kazanmak. Bu madalyayla çifte bayram yapacağız." açıklamasını yaptı.

Sevilay'ı tebrik ederek sözlerine başlayan Sümeyye Boyacı, "Madalyaların arkasında çok önemli fedakarlıklar var. Bütün çalışmaların yorgunluğu var. O gün senin gününse kazanıyorsun fakat kazanmak yalnızca madalyayla ölçülemez. Elimden gelen her şeyi yaptım. Paris 2024’te de her şeyi yapmaya hazırım." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)