Tokyo Olimpiyatlarında bir rüşvet skandalı daha!

Covid-19 nedeniyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları'ında ikinci rüşvet skandalı yaşandı.

SPOR 31.03.2020, 12:56
Tokyo Olimpiyatlarında bir rüşvet skandalı daha!

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 2013 yılında yaptığı ve İstanbul'un da yarışta olduğu 2020 Olimpiyat Oyunları seçiminde ortaya çıkan rüşvet skandalıyla eski Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) Başkanı Lamine Diack ve Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda’nın istifa etmesine neden olmuştu.

Tsunekazu Takeda, o dönemki seçimler için Japonya'nın avantaj kazanması için rüşvet vermekle itham edilmiş, Japonya Olimpiyat Komitesi tarafından Singapur merkezli bir danışmanlık firması Black Tidings'e 2.1 milyon Euro ödendiğini öne sürülmüştü. Para yatırılan danışmanlık merkezinin de Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack'la bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Bu iddialar sonrası Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) Başkanı Lamine Diack ve Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda istifa ettiklerini açıklamışlardı.

Haruyuki Takahashi: "Elim boş gidemezdim"

Yaşanan bu olaylardan sonra Japon iş insanı Haruyuki Takahashi'den de bir rüşvet itirafı geldi.

Takahashi, Japonya Olimpiyat Komitesi’ne 7.5 milyon Euro verdiğini ancak bu paranın nasıl kullanıldığını bilmediğini söylerken, “IOC üyelerine rüşvet vermek için de kullanılmış olabilir, hazırlıklar için de… Araştırmasını yapmadım. Ben sadece Diack ile ilişki kurmakla görevliydim. Ona 42 bin dolarlık birçok saat ve fotoğraf makineleri hediye ettim. Ondan Japonya için lobi yapmasını rica ettim. Bu normal bir durum… Ben yanlış bir şey yapmadım. Elim boş gidemezdim” şeklinde konuştu.

Takahashi bu hediyelerin Japonya Olimpiyat Komitesi’ne yaptığı yardımların yanında çok ucuz kaldığını ifade etti.
 

Yorumlar (0)