Süper Lig hakem atamalarında tarihi dönem: Hibrit sisteme geçiliyor

Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından Bolu'da gerçekleştirilen yaz seminerinde açıklamalarda bulunan MHK Başkanı Sabri Çelik, “Süper Lig atamaları için tarihi uygulamalar kullanılacak. Hibrit sisteme geçeceğiz” dedi.

SPOR 25.07.2022, 17:42
Süper Lig hakem atamalarında tarihi dönem: Hibrit sisteme geçiliyor

Bolu’da bir otelde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) yaz seminerleri başladı. Seminerin açılış merasimine MHK Başkanı Sabri Çelik, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ile TFF yönetim kurulu mensupları, hakemler ve kulüp başkanları katılım sağladı.

Yabancı hakemle anlaşıldı, “Tecrübesinden yararlanacağız”

MHK Başkanı Sabri Çelik seminerin açılış merasiminde açıklamalarda bulundu. Çelik, "Süper Lig atamaları için hibrit sisteme geçiyoruz. Bu dönemde tarihi eylemlere tanık olacağız. Bunun yanı sıra bir de VAR kadrosu oluşturacağız. Gerekli olduğu durumlarda farklı ülkelerden VAR hakemi sisteme girecek. Dönem süresinde gerçekleştireceğimiz VAR çizgisi, UEFA'nın uygulamaya koyduğu sistemle aynı olacak. Bu konuda yabancı hakem eğitimcisi olarak UEFA Hakem Kurulu Başkanı Yardımcısı Hugh Dallas görev başında olacak. TFF ile bizzat kendisi anlaşma yaptı. 12 senedir UEFA Hakem Kurulu'ndan görev yapan Dallas'ın tecrübeli olması bizlere de yarar sağlayacaktır" diye konuştu.

“Prensip olarak yabancı hakem getirme taraftarı değiliz”

Türk futbolunun tartışmaların içerisinde kaldığına vurgu yapan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Son zamanlarda Türk hakemleri, daha önce görmediğimiz kadar tartışmaların içerisinde kaldı. Bu dönemde bu konuları olumlu bir duruma sokacağız. Prensip olarak normalde yabancı hakem çağırma taraftarı olmadık. Hakemlerimiz 10 farklı testi içerisinde bulunduran psikoteknik testlerden geçiyor. Bu testler yetkili üniversite hocaları tarafından tek tek incelenecek. Hakem atamaları hususunda da modern yazılımlardan yararlanacağız bu şekilde insan inisiyatifini düşüreceğiz. Sahada çalışan hakemlerle VAR da görevini gerçekleştirenleri birbirinden ayırdık. Saha ve VAR hakemlerini birbirinden ayırma yönünde karar aldık. Yani düşünce olarak yabancı hakem getirilmesini değil, ihtiyaç olması halinde VAR hakemi getirilmesi yönünde karar. Hakemlerimizin bu hususta daha fazla deneyimleri bulunacaktır. Her hakem kendisine ait olan alanında uzmanlık kazanacak. Saha hakemi ve VAR hakemi arasında ücretlendirmede fark bulunuyordu. Yeni düzenleme ile birlikte bu durumda ortadan kaldırıldı" dedi.

Fırat Aydınus’un gözleri doldu

Merasimin sonuna doğru gelinirken hakemliğe veda eden Fırat Aydınus'a TFF Başkanı Büyükekşi tarafından forma ve plaket hediye edildi. Fırat Aydınus kürsüye çıktığı sırada salonda bulunan hakemler tarafından ayağa kalkılarak alkışlandı. Tarafına sunulan plaketi alan Aydınus’un gözlerinin dolması ise dikkatlerden kaçmadı.

Yorumlar (0)