Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı açıklandı

UEFA, Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatının icra kurulunda onaylandığını ve 2024-2025 sezonundan itibaren uygulanacağını açıkladı.

SPOR 20.04.2021, 10:54 20.04.2021, 15:51
Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı açıklandı

UEFA, Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvası olan Şampiyonlar Ligi’nde format değişikliğine gidileceğini açıkladı.

32 takımdan 36 takıma çıkarıldı

UEFA, yaptığı açıklamada yeni format değişikliğinin Uefa İcra Kurulu tarafından onaylandığını ve yeni formatın, 2024-2025 sezonundan sonra uygulanacağını duyurdu.  Avrupa futbolunun paydaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve geleceğini güvence altına almak için düzenlenen formatın, sportif liyakat ilkesine bağlı olarak tasarlandığı ifade edildi.

Yeni formata göre, Şampiyonlar Ligi’ne katılan takım sayısının 32 takımdan 36’ya çıkarılacağı ve turnuvanın grup formatından tek bir lige döneceği açıklandı. Normal grup aşamasında iç ve dış saha toplam 6 maça çıkan takımlar, yeni formatla beraber en az 10 farklı takımla 5 deplasman 5 iç saha maçı yapacak. Ligdeki en iyi 8 takım eleme aşamasında yer alacak ve ligi 9. ile 24. sırada bitiren takımlar ise son 16 turuna geçmek için Play-Off oynayacak.

UEFA Avrupa Ligi için de geçerli olacak

Söz konusu format değişikliğinin, Şampiyonlar Ligi’nin dışında UEFA Avrupa Konferans Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’ni kapsadığı belirtilirken Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkının, bir takımın kendi liginden yerel performansına bağlı olacak.

“Avrupa futbolunun mirasını koruyacağız”

Yeni formata ilişkin değerlendirmelerde bulunan UEFA Başkanı Ceferin, yeni formatın yerel oyunun geleceğini destekler nitelikte olduğunu söylerken Avrupa futbolu paydaşları için uzun vadeli bir büyümeyi sağlayacağını açıkladı ve şunları aktardı:

“Bu gelişmiş format, sahadaki sonuçlarla Avrupa'daki herhangi bir takımın Şampiyonlar Ligi'ne katılma hayalini canlı tutacak ve Avrupa futbolunda paydaşları için uzun vadeli büyüme ve refah imkânı sağlayacak. Avrupa futbolunun yönetim organı ve görevlileri olarak, Avrupa'da futbolun olumlu gelişimine liderlik ederek bu mirası korumak bizim görevimiz. Her düzeydeki ulusal ligler, federasyonlar, kulüpler, taraftarlar ve oyuncular için bunu yapmamız gerekiyor. Şampiyonlar Ligi'ne erişimin tekrardan dengelenmesi, final formatı, maç tarihleri, final formatı, mali dağılım gibi konulara ilişkin sene sonuna kadar daha çok karar alınacak. UEFA, Avrupa futboluna olan güçlü mali taahhüdünü tekrar teyit edecek.”

Yorumlar (0)