Ronaldo mu Messi mi? Bilim insanları ne diyor?

Leuven Üniversitesi ve SciSports, futbolseverlerin hiçbir zaman ortak noktada buluşamayacağı soruya bilim açısından baktı! Yapılan araştırmada Christiano Ronaldo ile Lionel Messi karşılaştırıldı.

SPOR 23.08.2019, 12:18
Ronaldo mu Messi mi? Bilim insanları ne diyor?

Belçika’nın Leuven Katolik Üniversitesi, Juventus'un Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo ve Barcelona takımının yıldız futbolcusu Lionel Messi hakkında ilginç bir araştırmaya imza attı. 

Spor istatistik firması SciSport ile ortak yapılan araştırmada, Lionel Messi’nin Christiano Ronaldo’dan daha efektif bir futbolcu olduğu sonucuna ulaşıldı. 

İspanya’nın AS gazetesinde yer alan haberde, üniversitenin profesörü Jesse Davis, "Futbolcunun değeri goller ve asistler tarafından belirleniyor. Aslında gol nadir bir olay, maç başına ortalama olarak bin 600 eylem vardır." ifadelerini kullanarak araştırmanın boyutunu gözler önüne serdi.

Messi, Ronaldo'yu ikiye katladı

2013-2014 ile 2017-2018 sezonlarını kapsayan araştırmanın ardından Lionel Messi, Christiano Ronaldo’yu resmen ikiye katladı. Bilim insanları, bu sezonlar arasında oynanan tüm maçları analiz ederek Lionel Messi için 1.21 rakamına, Christiano Ronaldo için de 0.61 rakamına ulaştı.

Programda gol ve asistlerin dışında şut, topa kapma, pas ve dripling gibi olumlu istatistiklerin değerlendirildiği bildirildi.

Araştırmayı yapan ekibin üyelerinden doktora öğrencisi Tom Decroos, Lionel Messi’nin istisna bir futbolcu olduğunu ifade etti. Decroos, yapılan araştırmanın başında iki futbolcunun birbirinden farkı olmadığını ancak 2015 yılından sonra Lionel Messi'nin farkı açtığını kaydetti.

Araştırmada baz alınan sezonlardaki toplam gol ve asist sayıları şöyle:

Cristiano Ronaldo: 157 maç, 165 gol, 49 asist

Lionel Messi: 172 maç, 168 gol, 66 asist

Yorumlar (0)