Pandemide yükselen bireysel sporlar

Pandemi döneminde insanlar uzun süre evde kalmak zorunda kaldı. Bu süreçte pek çok insan hareketsizlikten ötürü sağlık sorunları yaşarken insanların bireysel spora olan ilgisi de arttı. İşte pandemide yükselen bireysel spor trendleri…

SPOR 26.12.2021, 11:18 26.12.2021, 18:00
Pandemide yükselen bireysel sporlar

Son yıllarda artan iş yükü, günlük koşuşturmacalar, toplantılar ve hayat telaşı derken insanlar saatlerin artık kendilerine yetmediği konusunda şikayet eder oldu. Bu karmaşık ve yoğun hayata ayak uydurabilmek, zinde kalabilmek ve bütün bunlardan da önemlisi zihinsel ve bedensel sağlığımızı koruyabilmek adına spora zaman ayırmak büyük bir önem taşıyor.

Yaşımızın kaç olduğundan bağımsız olarak rutin sporlarla beden ve zihinlerimizi genç tutmalıyız. Bu rutin sporları yaparken grup halinde bir spor aktivitesine katılmak yapılan spordan alınan verimi bazen düşürebiliyor.

Bireysel sporlara yöneliş arttı

Özellikle son iki yılda hayatımızı iyice etkisi altına alan pandemi sonrasında insanlar sosyal hayatlarından uzaklaşarak evlerinde daha fazla zaman geçirmek zorunda kaldı. Birçok insan kilo problemi ile karşı karşıya kalırken fiziksel hareketsizlikten doğan birçok hastalık da baş göstermeye başladı. İnsanlar pandeminin olası tehlikelerinden kendilerini korumak adına toplu halde yapılan sporlardan ya da insanların spor salonu gibi yoğun olarak bulundukları ortamlardan uzaklaşıp bireysel spora yönelmeyi tercih etmeye başladı.

Bireysel sporlardaki son dönemde yaşanan yükselişle birlikte esas önemli nokta ise bu sporları yapmak için gerekli iradeyi ve motivasyonu sağlamak. Sabah kahvaltıdan önce yürüyüş yapanlar, işten sonra spor salonuna gidenler, hafta sonu tatilini orman yürüyüşü yaparak geçirenler genellikle bu aktivitelerin devamlılığını sağlamak konusunda sıkıntı yaşamıyor. İnsan fizyolojisi rutinleri sevdiği için bu rutinlere bağlı kalmak konusunda sorun yaşamaz ve sürekli olarak onu yapmak ister.

Bu konuda tercih yaparken en önemli noktalardan biri de bütün alternatifler arasından size en uygun ve sürdürülebilir olanı seçmek. Bu şekilde seçtiğiniz aktiviteyi yaparken kendinizi hem daha mutlu hissedecek hem de motivasyonunu yüksek olduğu için kendini daha dinç ve hazır hissedeceksiniz.

Sakin bir rutin için: Yürüyüş

Yürüyüş yapmanın en iyi yanlarından biri istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde bu aktiviteye başlayabiliyor olmanız. Mevsime uygun ve rahat hareket etmenizi sağlayacak kıyafetler ve kaliteli bir spor ayakkabınız ile istediğiniz zaman kendinizi dışarı atabilirsiniz. Yürüyüş her yaşta yapabileceğiniz ve herhangi bir ekipmana gerek olmadan vücudunuzun tamamındaki kasları çalıştıran en sağlıklı sporlardan biridir.

Kıyafet tercihinizi yaparken yürüyüş esnasında terinizin dışarı atılmasını sağlayacak bir kıyafet tercih edebilirsiniz. Ayrıca her adım atışınızda bilek ve topuklarda basınç ve titreşimler meydana gelir. Bu basınç ve titreşimleri yeteri düzeyde sönümleyecek hafif bir spor ayakkabı tercih ederek bu bölgelerde yaşayacağınız herhangi bir sağlık sorununun da önüne geçebilirsiniz.

Yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da tempoyu kondisyon durumunuza göre ayarlamak. Temponuzu belli bir seviyede tutmanız yürüyüşten daha yüksek bir verim almanızı sağlayacaktır. Ayrıca yürüyüş yaparken kendinize çalma listeleri hazırlayabilir ya da yeni şarkılar da keşfedebilirsiniz. Yine son dönemde yükselen bir trend olan podcastleri de dinleyerek zamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bir sonraki adım: Koşu

Yürüyüşü bir sonraki adıma taşımak için koşuya da çıkabilirsiniz. Koşu yapmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus vücudunuzun koşu yapmak için bir engeli olup olmadığından emin olmak. Bunun için rutin kontrolleri gerekli zamanlarda yaptırmayı unutmayın. Koşu öncesinde yapacağınız ısınma hareketleri koşudan kaslarınızı yeterince esneterek koşudan daha fazla verim almanızı sağlar. Bunun yanında koşu sonrasında yapacağınız soğuma hareketleri ile de lokal yorgunlukların ve kas ağrılarının önüne geçmiş olursunuz. Isınma ve soğuma hareketlerinin bir diğer amacı da kalp ve vücut ritminizi spor ve normal hayata göre ayarlamaktır. Kondisyonunuza göre kendi rotalarınızı oluşturarak yapabileceğiniz koşular size fiziksel olarak fayda sağlamanın yanında ruhunuza da iyi gelecektir.

Trekking ile doğa ile iç içe olabilirsiniz

Eğer şehir karmaşasından uzaklaşıp yürüyüş rotanızı doğayla birleştirmek isterseniz doğa yürüyüşü ya da dağ yürüyüşü olarak da bilinen trekking yapabilirsiniz. Trekkinge normal yürüyüşe göre biraz da hazırlıklı olarak gitmeniz gerekebilir. Rotanıza inişli ve çıkışlı yollar ekleyip kalp ve vücut ritminizi test edebilirsiniz. Ayrıca trekking yapacağınız lokasyonlarda kamp kurabileceğiniz bir nokta da varsa bütüncül bir spor deneyimi de yaşayabilirsiniz. Doğa yürüyüşleri ile ayrıca daha önce görmediğiniz yerlere gidip yeni keşiflerde bulunabilirsiniz. Trekking yaparak ayrıca bir süreliğine de olsa özellikle şehir içinde yoğun bir şekilde bulunan kirli havadan uzaklaşıp bedeninizi temiz oksijen ile doldurabilirsiniz.

Uzun mesafeler kat etmek isteyenlere: Bisiklet

Bisiklet sürmek olarak yapılabileceği gibi hobi ya da eğlence odaklı da yapılabilen bir spordur. Bu sporu yapmadan önce gideceğiniz güzergahlara uygun bir bisiklet tercihi yapmalısınız. Örneğin asfalt ya da beton yollardan oluşan bir güzergah seçip hızlı giderek uzun yollar kat etmeyi düşünüyor iseniz tekerlekleri ince bir yol bisikleti, engebeli bir arazide gidecek iseniz tekerlekleri kalın ve sağlam bir dağ bisikleti ve günlük hayatta sıkla karşılaşacağınız bir yolda sürmeyi planlıyor iseniz şehir bisikleti seçmelisiniz.

Bisiklet sürerken kalp ritminize uygun bir şekilde hızınızı ayarlayarak kardiyovasküler bir antrenman yapmış olur aynı zamanda kondisyon ve dayanıklılık düzeylerinizi de artırmış olursunuz. Bisikletle sürüş yapmanın bir diğer avantajı da yürüyerek kat edemeyeceğiniz uzun mesafeleri bisikletle kısa bir zamanda aşabilirsiniz. Özellikle manzaraların yoğun olduğu bir yolda anın tadını uzun süre yakalayabilirsiniz.

Sürüş rotaları oluşturulurken ayrıca daha önce belediyeler tarafından hazırlanmış ya da kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği rotaları kullanmak için bu amaca yönelik hazırlanan uygulamalardan da faydalanılabilir.

Müzikle eğlencenin doruklarına ulaşın

Müziğin ritmine kendinizi bırakmayı seviyor iseniz dansı bir sportif aktivite olarak da kullanabilirsiniz. Size uygun olan dans türünü keşfederek o dansa uygun müziklerle birlikte istediğiniz yerde herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan dans edebilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz tek şey müziğin coşkusuna katılarak içinizdeki enerjinin hareketlerinizi şekillendirmesine izin vermek. Spor rutininizi dansla oluşturmak isterseniz bireysel danslardan olan Mambo, Salsa, Sirtaki gibi danslara göz atabilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız sporda hem eğlenecek hem zinde kalacak, hem müzikle ruhunuzu doyuracak hem de spor yapmış olacaksınız. Bütün bunlara ek olarak düğün, davet ve partilerde sahnede bütün dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.

Kış severlere: Kayak

Kışın gelmesiyle birlikte özellikle ülkemizde merakla beklenen kar tatillerinin vazgeçilmez aktivitesi olan kayak sporu uzun süredir dünyada vazgeçilmez sporların başında yer alıyor. Bu spor özellikle adrenalin tutkunlarının yoğun ilgisini çekiyor.

Bu sporu yapmadan önce rakıma bağlı hastalık sorunlarına karşı sağlık kontrollerinizi yaptırmış olmanız tavsiye ediliyor.

Diğer sporların aksine bu spora başlamadan önce bir eğitmenden eğitim almanız iyi olabilir. Böylelikle hem bir uzman eşliğinde pratik yapmış olacak hem de heyecan verici bu sporun olası tehlikeleri için de hazırlıklı olmuş olacaksınız. Bütün hazırlıkları tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek şey size uygun bir pist seçmek ve kendinizle baş başa kalarak kışın keyfini sürmek.

Rüzgara meydan okumak isteyenlere: Sörf

Adrenalin tutkunlarının vazgeçemediği bir diğer spor ise sörf. Dalgalara meydan okuyarak sörfü spor rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Ekstrem doğa sporlarından biri olan sörfü yaz aylarında yapmak şart da değildir. Uygun ekipmanları sağladıktan sonra her mevsimde yapabilirsiniz.

Kayak yaparken olduğu gibi bu sporda da yapmanız gereken ilk şey bir eğitmenden eğitim almak. Sörf temel eğitimi ile ekipmanlar, rüzgar ve denge eğitimi alıp yeteri düzeyde pratik yaptıktan sonra suya inerek dalgalara meydan okuyabilirsiniz. Öte yandan ülkemiz bu sporu yapmak için oldukça elverişli sahillere sahip. Bu sahillerde sörf yaparak hem yoğun bir adrenalin yaşayıp hem de doğal güzelliklerin keyfine varabilirsiniz.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)