Otizme meydan okuyan Ege Deniz başarıdan başarıya koşuyor

Kocaeli’de yaşayan ve kendisine otizm teşhisi konulan Ege Deniz 12 yıl öce masa tenisi ile birlikte sporla tanıştı. Kendisinin yeteneğini fark eden hocaları daha sonra onu farklı branşlara yönlendirerek bir triatlet olmasını sağladı. Birçok başarıya imza atan ve geçtiğimiz günlerde Triatlon Tükriye Kupası’nda birinci olan Ege Deniz’in beden eğitimi öğretmeni Serkan Yüksekkaya 12 yıl önceki Ege’nin artık olmadığını ifade etti.

SPOR 02.05.2022, 12:05 03.05.2022, 11:47
Otizme meydan okuyan Ege Deniz başarıdan başarıya koşuyor

Kendisine küçük yaşta otizm teşhisi konulan 25 yaşındaki Ege Deniz hayata spor ile tutundu. 12 yıl önce masa tenisi ile spora başlayan Ege Deniz daha sonra triatlete geçiş yaptı. Özel duruma karşın masa tenisi, yüzme ve atletizmde başarılara imza atan Deniz özel birey olarak katıldığı Triatlot Türkiye Kupası’nda birinci oldu.

Triatlon Türkiye Kupası’nda birinci oldu

Kocaeli’de yaşayan ve kendisine otizm teşhisi konulan 25 yaşındaki Ege Deniz 12 yıl önce masa tenisi ile spora başladı. Deniz ilk önce asa tenisinde daha sonra da yöneldiği diğer branşlarda başarılar elde etmeye başladı. Deniz’in bu yeteneğini fark eden hocaları onu triatlet olarak yetiştirmeye başladı. Başarılı sporcu Mersin’de düzenlenen ve ilk defa katıldığı Triatlon Türkiye Kupası’nda 20 kilometre bisiklet sürdü, 10 kilometre koştu ve 1,5 kilometre ise yüzerek birinci oldu.

Spora başlamadan önce oldukça kötü bir durumdaydı

Ege Deniz’in spora başlamadan önce oldukça kötü bir halde olduğunu belirten beden eğitimi öğretmeni Serkan Yüksekkaya hayatının spora başladıktan sonra oldukça değiştiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

Ege spora 12 yıl önce başlamıştı ve o dönemde durumu oldukça kötüydü. Psikiyatristlerin bile bir çözüm bulamadığı bir düzeydeydi ve artık kliniklere yatırılacaktı. Ancak spora başladıktan sonra hayatı değişmeye başladı. Masa tenisine başladıktan 3 – 4 ay sonra yetenekli olduğu anlaşıldı ve küçük çaptaki turnuvalara katılarak burada çeşitli başarılar elde etti. Ege’de bu süreçte kendisini oldukça toparladı. Daha sonra kendisini masa tenisinden başka branşlara da yönlendirdik. Yönlendirdiğimiz branşlar arasında atletizm ve yüzme de vardı. Bu iki branşta da oldukça güzel başarılar elde etti. Daha sonrasında kendisini triatlet yapmak adına triatlona başlattık. Son 7 ya da 8 aydır oldukça sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Geçen hafta Mersin’de gerçekleştirilen Triatlon Türkiye Kupası’nda bayanlar kategorisinde birinci oldu. Sprint mesafe koştuğu yarışmada 20 kilometre bisiklet sürüp 1,5 kilometre yüzerek daha sonrasında 10 kilometre koştu ve birinci oldu. Bizde Ege’nin bu başarısından dolayı oldukça mutluyuz.

“12 yıl önceki Ege artık yok”

Ege’nin elde ettiği başarıların ve görmüş olduğu desteğin ardından oldukça değiştiğini vurgulayan Yüksekkaya sözlerine şu şekilde devam etti:

Ege daha öncesinde de birçok branşta başarılara imza atmıştı ancak bu daha çok bunların bir bütünü gibiydi. Ege’nin göstermiş olduğu bu başarıda bizim emeklerimiz dışında kendisinin azmi ve ailesinin verdiği destek de oldukça yardımcı oldu. Gelen bütün bu başarıların yanı sıra Ege’nin toparlanmış olması bizim için en önemli haber. 12 yıl önceki Ege artık yok. Böylelikle sporun özel çocuklara etkisini de görmüş ve tecrübe etmiş olduk.

“Özel ya da normal ayrımını ortadan kaldırmamız gerekiyor”

Özel duruma bakış açısının özel durumdaki bireyler açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yüksekkaya sözlerine şu şekilde devam etti:

Ege zaten normalde de oldukça disiplinli ve yetenekli bir arkadaşımız. Geçmişten gelen çalışmalarla birlikte bir bütünü yakalamak adına özel ya da normal ayrımını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Özel çocuklar yeterince çalıştıkları takdirde normaller ile yarışabilecek düzeyde oluyorlar. Burada özel çocuklara bakış açımızın da oldukça büyük bir etkisi olduğunu söylemem gerekiyor. Yeni bir çocuk aramıza katıldığında gözlemlerimiz neticesinde bizden çok daha yetenekli olduklarını anlıyoruz. Emek ve zaman isteyen bir süreç. Görüldüğü gibi Ege’ye spor yapmak oldukça yakışıyor. Özel arkadaşlarımızın hepsini bu tür sporlara davet ediyorum. Spor bu konuda oldukça etkili bir çözüm.

Yorumlar (0)