Obradovic en iyisi!

THY Avrupa Ligi'nde yer alacak basketbol ekiplerinden 18 takım içinde en tecrübeli ve başarılı başantrenör olarak Fenerbahçe Beko'nun anterenörü Zeljko Obradovic ön plana çıktı.

SPOR 02.10.2019, 12:55 03.10.2019, 11:31
Obradovic en iyisi!

Efsane olarak anılan ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Obradovic, THY Avrupa Ligi'nde 25. sezonunu oynayacak.

Başantrenör kariyerine 1991-1992 yıllarında büyük bir başarı ile başlayan Obradovic, biri sarı-lacivertli takım olmak üzere toplam 9 kez elde ettiği Avrupa'nın kupasını ilk kez Partizan ile havaya kaldırdı.

Bilgi ve donanımı ile ligde yer alan diğer 17 takımın önünde yer alan Obradovic, Avrupa Ligi'ndeki zaferlerini 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ve 2017 yıllarında yaşadı.

Obradovic, Partizan takımıyla 1991 yılında başladığı kariyerinde henüz ilk sezonunda Avrupa'nın bir numarası oldu. 31 yaşında olmasına rağmen büyük bir başarı elde eden Obradovic'in çalıştırdığı ekip, İstanbul'daki Dörtlü Final'in finalinde Joventut Badalona'yı 71-70 mağlup ederek kupanın sahibi oldu.

Başarışlı başantrenör, Joventut Badalona'yla 1993-1994 yılında, Real Madrid'le 1994-1995 yılında Dörtlü Finaller sonucunda finalde Olympiakos'u mağlup ederek nihai zafere ulaştı.

Sırp antrenör, Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de sahaya çıkıp, 5 Avrupa şampiyonluğu elde etti.

Obradovic, başarılarına sarı-lacivertli kulübün başında da devam etti. 

Fenerbahçe'yi üst üste 5 kez Dörtlü Final'e taşıyan başantrenör, sarı-lacivertlileri 2017'de ise Avrupa'nın bir numarası yapt.

Ayrıca başarılı teknik adam, Panathinaikos'la 2001-2002 yılından itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) ilk kazanan teknik adam olarak tarihte yerini aldı.

Obradovic'den sonra Messina

Obradovic'e Avrupa Ligi başarılarında en fazla yaklaşan isim, en iddialı rakiplerinden biri olan başantrenör Ettore Messina oldu.

Avrupa basketboluna 5 yıl sonra ülkesinin takımı AX Armani Exchange Olimpia Milan için dönen Messina, bu kupayı Virtus Bologna ve CSKA Moskova'yla ikişer kez elde etti.

Obradovic dışında diğer 17 başantrenörün kupa sayısı 10 oldu. Messina 4, CSKA Moskova'nın başantrenörü Dimitris Itoudis  ve Real Madrid'in başantrenörü Pablo Laso, ikişer defa şampiyonluk elde etti.

Barcelona takımının teknik adamı Svetislav Pesic ile Olympiakos'un başantrenörü David Blatt'a bu kupayı birer kez kazanma zaferi gösterdi.

Bu yıl THY Avrupa Ligi'nde takımşların başında yer alacak başantrenörlerin bu kulvardaki başarıları, yer aldıkları sezon sayıları (bu sezon dahil değil) ve yaşları şu şekilde:

En yaşlı teknik adma Reneses, en genç Jasikevicius

Basketbol Avrupa Ligi'nde bu sezon en yaşlı teknik adam Alman ekibi Alba Berlin'i çalıştıran Aito Garcia Reneses oldu.

İspanyol takımının 73 yaşındaki deneyimli başantrenörü, 15. defa Avrupa Ligi'nde yarışacak.

Ligin en genç teknik adamı olarak ise Litvanya temsilcisi Zalgiris'in 43 yaşındaki  antrenörü Sarunas Jasikevicius, 5. kez takımının başında yer alıp, takımını son iki sezonda bir kez Dörtlü Final'e, bir defa da play-off'da oynama başarısı gösterdi.

Avrupa Ligi'nde bu yıl ilk kezyer alacak olan başantrenörler ise Fransa ekibi ASVEL'den Zvezdan Mitrovic ve İspanyol ekibi Valencia'dan Jaume Ponsarnau olacak.

Yorumlar (0)