Ligde kaybeden hiçbir zaman olmadı!

Süper Ligde kaybeden olmuyor. Takımlar küme düşse bile büyüyorlar, hatta geçen sezon sonuncu bitiren Akhisar’ın “Büyüme” oranı, birinci bitiren Galatasaray’dan daha yüksek. Ancak kulüpler yatırım değerlerini yüksek tuttukça ilk sıraları geriden gelen takımlara kaptırmıyorlar.

SPOR 23.10.2019, 14:20 07.11.2019, 23:25
Ligde kaybeden hiçbir zaman olmadı!

Habernediyor.com ekibi olarak takımların elde ettikleri nihai puanları ile takım değerleri arasındaki doğrusal ilişkiyi, küçük takımların küme düşse bile ligden kârlı çıktığı gibi sonuçlara ulaştık.

İlk olarak takımların zenginliği ile nihai puanları arasındaki ilişkiyi sorgulamak için iki adet sav “hipotez” karşılaştırılıyor.

Sav 1: Takımların ligde topladıkları puanlar ile takım değerleri arasında doğrusal bir ilişki yoktur.

Sav 2: Takımların ligde topladıkları puanlar ile takım değerleri arasında doğrusal bir ilişki vardır.

Kurduğumuz hipotez ile "takımların ligde topladıkları puanlar ile takım değerleri arasında doğrusal ilişki" analizi kurulabiliyor. Öncelikle incelenmesi beklenen kulüplerin avro değeri ve 2018-2019 sezonu nihai puan durumlarının anlamlandırılması gerekiyor.

İstatistikte Kolmogorov-Smirnov testi olarak adlandırılan, ve parametrik olmayan veriler için geliştirilmiş yöntem olan test sayesinde, takımların puan ve avro değerlerinin arasında kurulabilecek ilişkinin anlamlı sonuç vereceğini ölçtükten sonra, İngiliz matematikçi Karl Pearson’ın ilişki değerlendirme (korelasyon) testine geçiş yapılabiliyor.

Elde edilen değerlerin ışığında, kurulan testin başarılı olduğu gözlemleniyor.

Sonuç olarak takımların ligde topladıkları puanlar ile takım değerleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Pearson korelasyon katsayısı r=0,82 olarak hesaplanıyor.

0,82 değeri, “Puan” ve “Kulüp değerleri” arasında yüzde 82 civarında bir ilişkinin olduğunu gösteriyor. Bu değişkenler arasında kuvvetli ve doğrusal bir ilişkinin varolduğuna dair ispat sınıyor.

Pearson korelasyon katsayısı aşağıdaki gibi yorumlanıyor


Bu test ligde başarılı olabilmek için kulübün değerinin yüksek olması gerektiğini gösteriyor. Ligde zengin olan takımların ilk sıraları kapmasının futbolcu, teknik direktör gibi yatırımlarının değerleriyle doğru orantılı olduğu istatistiksel olarak ispat edilmiş oluyor.O halde; takımların ligde topladıkları puanlar ile takım değerleri arasında doğrusal bir ilişkinin varlığı gözlemleniyor.

Ancak ligde hiçbir takım kaybetmiyor. Küme düşse bile “Süper Ligde” olmak her takıma kazanç sağlıyor. Hatta oransal olarak küme düşen takımın büyüme oranı, ligi birinci bitiren takımdan daha çok oluyor.

Ligdeki her takım pastadan pay alıyor

Güncel olarak elde edilen avro değerlerini, geçen yılın nihai puan durumuna göre hesapladık. Takımlar küme düşse bile kendi hacimleriyle doğru oranda kazanç sağlıyor. Yani ligde kaybeden takım yok. Sezon kazancının oransal standardize edildiği tablo, "sezon kazancında" veriliyor. Buradan çıkarılacak sonuç ise; görece çok küçük olan Akhisarspor, sezon getirisinden düşük getiri elde etmiş olsa bile; kulüp büyüklüğüne göre kazancı “429” baz puan olacak kadar çok, bu kulübün büyümesi anlamına geliyor. Ligi birinci bitiren takım olan Galatasaray ise kasasına değerinin çok altında para getiriyor. Sezon kazancı oransal olarak en çok olan takım ise MKE Ankaragücü olarak görülüyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)