Kriz çözülemedi: Süper Lig ertelenebilir!

Süper Lig'in başlamasına sayılı günler kala kulüpler ile yayıncı kuruluş arasında yaşanan kriz çözülemedi. Yayıncı kuruluşun Süper Lig yayın hakları için döviz kurunu sabitleme isteği ve kulüplere ödenecek avansların gecikmesi nedeniyle Süper Lig'in başlama tarihinin ertelenmesi gündeme geldi.

SPOR 24.07.2019, 08:59
Kriz çözülemedi: Süper Lig ertelenebilir!

Süper Lig'de 2019-2020 sezonu, yayıncı kuruluşun Süper Lig yayın hakları anlaşma şartlarında değişikliğe gitmek istemesi nedeniyle krizle başlıyor.

Zarar ettiğini bildirerek kulüplere yapılacak ödemeleri döviz kurunu sabitleyerek yapmak isteyen yayıncı kuruluşa kulüpler tarafından ret yanıtı verildi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile anlaşma şartlarını yeniden gözden geçirmek amacıyla masaya oturan yayıncı kuruluş, kulüplerin geri adım atmaması nedeniyle olumlu sonuç alamadı.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Süper Lig'in başlama tarihinin ertelenmesi gündeme geldi.

Yayıncı kuruluş ile TFF arasında anlaşma sağlanamaması durumunda sözleşmenin feshi de tartışılmaya başlanacak. Ayrıca, Süper Lig'in yayın haklarını almak isteyen diğer firmalar da işin içine dâhil olabilecek ve yeni bir ihale süreci başlayacak.

Fikret Orman: Yasal olarak  görüşeceği kişiler TFF olacaktır

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Fikret Orman, konuya ilişkin düzenlenen toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "beIN Sports, TFF'den bir takım finansal taleplerde bulunmaktadır. 18 kulüp olarak beIN Sports'un hiçbir gerekçesi olmadan geciktirdiği sözleşmedeki ödeme yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi talebini, TFF aracılığıyla kendilerine iletmesine karar verdik." ifadelerini kullanmıştı.

Yayıncı kuruluşun yetkilileri ile daha önce de görüştüklerini belirten Orman, "Bu dakikadan sonra yasal olarak onların görüşeceği kişiler TFF olacaktır. Biz kendi duruşumuzu onlara ilettik. Bundan sonrası TFF ve yönetim kurulunun işi. Ligler başlıyor, takımlar kuruluyor. Bu yayın geliri, takımlarımızın en önemli gelir kalemi. Bizim oyuncularla sözleşmelerimiz var. Bu sözleşmelerin çoğu Euro üzerinden. Kulüplerin içinde olmuş olduğu durum belli. Sezon başında bir avans ödemesi yapılıyor, sözleşmeye göre yapılması lazımdı, yapılmadı. 15 günlük bir süreç vardı, ödenmedi. Ardından bir 10 gün daha ödenmedi." demişti. 

Sözleşmenin ayrıntıları

Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk, 21 Kasım 2016 günü sonuçlanan ihaleyle yıllık 500 milyon dolar (+KDV) karşılığı Süper Lig'in yayın haklarını 5 yıllık süreyle almıştı. 

Sözleşme uyarınca söz konusu tutarın 250 milyon dolarının Merkez Bankası'nın güncel kurundan ödenmesine, kalan 250 milyon dolarlık kısmın da ilk yıl için 3,26 TL'den sabitlenmesine karar verilmişti. Bu kısmın sözleşmede belirlenen oranda her sene artması söz konusuydu. Söz konusu sabitleme seviyesi ise geçen yıl 3,81 TL olmuş, bu yıl mayıs ayında da 4,51 TL'ye yükselmişti.

Yayıncı kuruluşun hem ilk 250 milyon dolarlık dilim hem de ikinci 250 milyon dolarlık dilim için dolar kurunu 3,80 TL'den sabitlemeyi istediği belirtiliyor. 
 

Yorumlar (1)
Denzil vaşington 5 yıl önce
Orası bakkal dükkanı mı? Büyük şirketler böyle laubali tarzda yönetilir mi?