Görme engelli Gülistan’ın sporla değişen hayatı herkese örnek olacak

Milli sporcu Gülistan Özdemir, sporla hayatı değişen binlerce Türk gencinden yalnızca biri. Spor sayesinde sosyal hayatının olduğunu söyleyen Gülistan, üniversiteye başlamasında da çok sevdiği halterin yardımcı olduğunu ifade ediyor. 

SPOR 11.10.2021, 13:53
Görme engelli Gülistan’ın sporla değişen hayatı herkese örnek olacak

Görme Engelliler Halter Milli Takımı sporcularından Gülistan Özdemir, branşa nasıl yöneldiği ve sporun hayatını nasıl değiştirdiği hakkında önemli ayrıntılara değindi ve hayatını anlattı. Öncesinde hobi olarak spor yaptığını ve antrenörünün teşvikiyle birlikte haltere başladığını belirten Özdemir, “Görme engelliler okuluna giderken spor yapmaya karar verdim. Beni, oradaki beden eğitimi öğretmenim yönlendirmişti. 2015 senesinde Gaziantep’te bir spor kulübündeki hocam da bana halter sporuna başlayabileceğimi ve bu branşta büyük başarılara imza atabileceğimi söylemişti. Bu sayede haltere de başladım. Buradan kendisine tekrar teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı. 

“Zor şartlarda eğitim aldıktan sonra bir süre ara verdim” 

Gülistan Özdemir: “Gaziantep’te ilkokul ve lise eğitimlerimi zor şartlar altında tamamladım. Sonrasında üniversiteye devam etmedim ve ara verdim. Şimdi ise Ankara Üniversitesi’nde antrenörlük bölümü 3’üncü sınıf öğrencisiyim ve haltere severek devam ediyorum. Sağ gözüm doğuştan görmüyor. Bir kez ameliyat oldum, bir hafta kadar gördüm fakat sonra tekrar geriledi. Sol gözümde de güneş hassasiyeti sebebiyle korneamda yara oluştu. Sol gözüme kornea nakli olacağım. Ameliyat gününü bekliyorum.” 



“Spor sayesinde sosyal hayatım oldu” 

Özdemir: “Spor, hayatımı değiştirdi. Sayesinde sosyal hayatım, aktivitem oldu. Milli sporcu olarak üniversiteye başladım. Bana en büyük katkısı bu oldu. Büyük bir çevrem oluştu. ‘Milli sporcu’ denildiğinde bana farklı bakıldığını hissediyorum. Bir meslek sahibi de oldum. Bunlar güzel şeyler. Kariyerimde önemli başarılar kazandım. 2016 senesinde halter milli takımı kampına katıldım ve aynı sene Antalya’da düzenlenen Powerlifting Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldum. 2017’deki Türkiye Şampiyonası’nda da birincilik unvanı kazandım. 2018 senesinde Mısır’da düzenlenen Powerlifting Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük elde ettim. Yine 2019 senesinde Mısır’da gerçekleştirilen Powerlifting’ta 130 kilo kaldırarak dünya ikincisi oldum.” 

“Yeni hedefim dünya şampiyonu olmak” 

Gülistan Özdemir: “Gürcistan’da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası için çok sıkı çalışıyorum. Yeni hedefim dünya şampiyonu olmak. Antrenmanlarda kendime sık sık yüklenmeye başladım. Tempolu şekilde hiç aksatmadan hazırlanıyorum. Hedefimi düşündüğümde hiçbir şey bana ağır gelmiyor. Şanlı bayrağımızı Gürcistan’da dalgalandırmak istiyorum. Powerlifting halter branşı henüz paralimpik değil. Paralimpik olana kadar ve paralimpik oyunlarında yarışana kadar bu sporu bu şekilde yapacağım.” 



“Spor başladığımda ailem tedirgindi ama bana destek oldular” 

Özdemir: “Spora ilk başladığımda ailem tedirgindi. 2015 senesinde derece yaptıktan sonra ailem çok mutlu oldu. Sonra da her adımımda yanımda oldular. Üniversiteyi kazanınca da bana çok destek oldular. Babamı ise 10 ay önce Covid-19 virüsü sebebiyle kaybettim.”  

“En iyi sporcuları çalıştırdık” 

Türkiye Görme Engelliler Halter Milli Takım Teknik Direktörü Ersin Akyüz ise sporcular ve bu branş hakkında şu ifadelere yer verdi: “Ben bu spora 1983 senesinde başladım, sonra antrenörlüğe geçtim. 2006 senesinde engelli arkadaşlarımızla çalışmaya başladım. Yanımıza gelip onlara yardımcı olmamızı istemişlerdi. O gün bugündür birlikteyiz ve her konuda kendilerine destek oluyoruz. 11 senedir federasyonda görev yapıyorum. Dünya derecesi alan çok arkadaşımız oldu. En iyi sporcuları çalıştırdık. Üst düzeydeki sporcularımız Çin, Güney Kore, ABD ve İran gibi bu branşta çok iyi olan sporculara kafa tuttular. Türkiye şampiyonalarında dereceye giren sporcularımızda bir takım oluşturduk. Takımımızda 4 kadın ve 4 erkek sporcumuz var. Şu anda kamptayız. 23-30 Ekim 2021 tarihleri arasında Tiflis’te Dünya Şampiyonası düzenlenecek, ona hazırlanıyoruz. Sporcularımızın derecelerinin üzerine dereceler koymak istiyoruz. Bu şampiyonada tüm sıkletlerde ilk 3’e girmek istiyoruz. Özellikle birincilik hedefi bizim için çok önemli. Gülistan’ın da şampiyonluk elde edeceğini düşünüyoruz.” 

Yorumlar (0)