Geçmişten Günümüze Süper Lig

En anlaşılır tabiri ile Türkiye’deki en üst seviye futbol ligi Süper Lig olarak ifade edilir. Toplam dokuz ay süren ligde on sekiz tane futbol takımı yer almaktadır.

SPOR 14.06.2020, 02:18
Geçmişten Günümüze Süper Lig

En anlaşılır tabiri ile Türkiye’deki en üst seviye futbol ligi Süper Lig olarak ifade edilir. Toplam dokuz ay süren ligde on sekiz tane futbol takımı yer almaktadır. Bu organizasyona göre otuz dört haftada 306 tane maç oynanmakta olup her takım birbiriyle çift devreli ikişer maç yapmaktadır. Bu ligde şampiyon olabilmek için diğer on yedi takımdan daha fazla puan toplamak gerekir ya da averajla lig birinci sırada tamamlanmalıdır.

Süper lig puan durumu çerçevesinde birinci olan takım duyurulurken son üç sırada yani 16, 17 ve 18. Sırada yer alan takımlar bir alt lig olan birinci lige düşmektedir. Bu durum küme düşme olarak ifade edilir. Düşülen takımların yerine sonraki sezonda 1. Ligde ilk üç sırada bulunan takım ilave edilmektedir.

Ülkede milli bir lig kurulması 1924 yılına kadar gitmektedir. O dönemlerde ülkenin her yerinde futbol takımları bulunmakta olup asıl lig kurulması 1950 yılına denk gelmektedir. Resmi kuruluş tarihin 1959 yılı olan Süper Lig’de her sezon üç takım UEFA Avrupa Ligi’ne, iki takım ise UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gitmeye hak kazanmaktadır.

Geçmişten günümüze ligde toplam atmış dokuz tane takım oynamış olup bunlar içerisinde Galatasaray 20, Fenerbahçe 19, Beşiktaş 15, Trabzonspor 6 ve Bursaspor 1 kez şampiyonluk kazanmıştır. Bu verilere göre Galatasaray ligde en çok şampiyon olan takım olarak geçmektedir.

Süper lig tarihi boyunca en başarılı takım Galatasaray, en çok gol atan futbolcu 249 kez ile Hakan Şükür, 503 ile en çok oynayan Oğuz Çetin ve şu anki mevcut şampiyon Galatasaray olarak ifade edilmektedir. Bu tür sıralamalar yapılırken spor kulüplerinde yer alan takımların başarı durumları ve güçleri dikkate alınmaktadır.

Yorumlar (0)