Galatasaray’ın Mustafa Cengiz dönemi kapanıyor 

Galatasaray Kulübü’nün 3 buçuk senelik başkanı Mustafa Cengiz, yarın görevini devredecek. 

SPOR 18.06.2021, 11:42 19.06.2021, 00:43
Galatasaray’ın Mustafa Cengiz dönemi kapanıyor 

20 Ocak 2018’de sarı-kırmızılı kulübe başkan seçilen Mustafa Cengiz, yarın seçilecek yeni yönetime koltuğunu devredecek. 2018 senesinde yalnızca 80 oyla Dursun Özbek’in önüne geçen Cengiz’in yerine kimin geleceği ise şimdiden merak konusu. 

Fair-play sorunları ile mücadele etti 

Mustafa Cengiz, göreve geldiği andan bugüne kadar UEFA ile sık sık fair-play hakkında görüşmeler gerçekleştirdi ve bu sorunla mücadele etti. Cengiz’in koltuğa oturur oturmaz yaptıkları ve üç buçuk senede kulübü getirdiği nokta ise oldukça ilginç. Fatih Terim’i seçerek üç buçuk sene boyunca tek teknik direktör ile yoluna devam eden Cengiz, bu süre zarfında futbolda 4 kupa birden kaldırdı. Terim ile aralarında sık sık sorun ve polemik yaşanmasına karşın görevinin son döneminde herhangi bir değişiklik yapmayarak Terim ile çalışmaya devam etti.  



Mahkeme süreçleri 

Cengiz, 2019 senesinde mali genel kurulda idari açıdan ibra edilmemesi sebebiyle uzun süren davalarla uğraştı. O dönemde yaptığı açıklamalar ve yaşananlar sebebiyle kurul üyelerinin tepkilerini çekti. Kulüp tüzüğü gereğince o dönemde başkanlığı bırakması ve tekrar aday olmaması gereken Cengiz, konuyu mahkemeye taşıyarak ibrasızlığı iptal ettirdi ve yönetimde kalmaya devam etti. Fakat bundan sonra da eleştirilerden kurtulamadı. 

Pek çok kez başkanlık yarışına girdi 

Olağan genel kurula gitme sözü veren Mustafa Cengiz, Mayıs 2018’de de olağan kurulu topladı ve burada da başkanlık mücadelesi verdi. Kurul listesinde çok fazla değişiklik yapan Başkan, Görevinin dördüncü ayında yapılan seçimlerde de Ozan Korkut, Ali Fatinoğlu ve Dursun Özbek’e oy farkı atarak yeniden başkan oldu. 

Girdiği ikinci seçimde de güvenoyunu alan Başkan, aynı sezonda iki kupa birden alarak önemli bir başarı yakaladı. Fakat futbolda bu denli başarılı olunmasına karşın diğer branşlarda geride kalınması, eleştiri oklarının Cengiz’e yönelmesine sebep oldu. 



Basketbol ve voleybol takımlarında krizler yaşandı 

Kadın basketbol takımı bu üç buçuk senelik süre zarfında yalnızca iki kez kupa kaldırabildi. Erkek basketbol takımında ise daha büyük krizler yaşandı. Özellikle 2020-21 sezonu, takım için tam bir “fiyaskoydu”. Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, küme düşmekten son haftalarda kurtulabildi. Futbol takımında tek teknik direktör ile devam edilmesine karşında erkek basketbol takımında sürekli değişikliğe gidildi. 

Kadın voleybol takımı ise Cengiz yönetiminde 2017-18 sezonunda CEV Şampiyonlar Ligi’nde dördüncü; 2020-21 sezonunda ise CEV Kupası’nda ikinci olabildi. 

Florya, Riva ve Kemerburgaz arazileri 

Dursun Özbek zamanında başlayan Florya ve Riva’daki arazilerin değerlendirilme projeleri, Mustafa Cengiz döneminde de devam etti. Riva arazisi projesinde inşaat sürecini başlatan Cengiz, Kemerburgaz tesisinin inşasını ve Florya arazisinin değerlendirilmesini ise geciktirdi. Bu da Florya’nın durumunun yeniden yapılandırılmasına sebep oldu.  

Kemerburgaz arazisinin maden ruhsatı elinde bulunduran şahıs, araziyi tahliye etmedi. Bundan dolayı da uzun mahkeme süreçleri yaşandı. İnşaatın, Cengiz sonrasındaki yönetimde başlatılması hedefleniyor. 



Transfer sürecinde 20 milyon avro kar elde edildi 

Cengiz döneminde futbolcu alım satımlarında 20 milyon avro kadar kar elde edildi. Fakat UEFA ile finansal fair-play anlaşmasına imza atan yönetim, transferde elde ettiğinden fazla bonservis harcaması yapamadı. Üç buçuk senede yaklaşık 40 tane futbolcu transfer edildi ve yaklaşık 30 futbolcuyla da yollar ayrıldı. Sarı-kırmızılı takım transfer süreçlerinde 60 milyon avroluk gelir elde ederken 40 milyon avroluk harcama yaptı. 

Ciddi sağlık sorunları yaşadı 

Mustafa Cengiz, başkan seçildiği günden bu yana pek çok sağlık sorunu yaşadı. Özellikle son bir sene içinde midesinden ve beyninden pek çok operasyon geçirdi ve uzun süre tedavi gördü. Bu ameliyatlar ve tedavi süreci de Cengiz’in yönetimi devretmesinde bir etken olarak görülüyor. 

Yorumlar (0)