Futbolda 5 oyuncu değiştirme kuralı devam edecek mi?

Futbol maçlarındaki oyuncu değişiklik sayısı kuralı, koronavirüs salgını nedeniyle değiştirilmişti. Bir maçta her takımın toplamda 5 oyuncu değiştirebileceği belirtilmişti. IFAB, söz konusu kuralın yeni sezonda uygulanıp uygulanmayacağını açıkladı.

SPOR 14.06.2022, 10:31 14.06.2022, 17:23 Hakan Öksüz
Futbolda 5 oyuncu değiştirme kuralı devam edecek mi?

2020 yılının Mart ayında pandemiye dönüşen koronavirüs salgını, birçok alanda köklü değişikliklerin yapılmasına neden olmuştu. Koronavirüs testi pozitif çıkan oyuncu sayısının artması nedeniyle takımlar zor durumda kalmıştı. Salgının yol açtığı yeni durum, futboldaki oyuncu değişiklik hakkının artırılmasını gündeme getirmişti. Alınan bir kararla bir maçta 3 yerine 5 oyuncu değiştirme hakkı getirilmişti.

Eski kuralın uygulanacağı iddia edilmişti

Dünya genelinde uygulanan koronavirüs aşılanması sayesinde pandemi sona erdi. Vakaların yok denecek seviyeye inmesi, futboldaki oyuncu değişiklik hakkının yeniden 3'e indirilebileceği söylentilerini ortaya çıkardı.

5 oyuncu değiştirme hakkı sabit kaldı

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), oyuncu değişiklik hakkının değiştirilip değiştirilmeyeceğine dair açıklamada bulundu. Futbol camiasından yoğun bir talebin geldiğini kaydeden IFAB, oyuncu değişiklik hakkı uygulamasının aynı şekilde devam edeceğini duyurdu. Böylece 2022-2023 sezonunda da her takımın bir maçta 5 oyuncu değiştirmesi hakkı olacak.

Yedek oyuncu sayısı artırıldı!

Öte yandan yakımların yedek oyuncu sayısında da değişikliğe gidildi. Bir takımda maçın yedek kadrosuna alınan oyuncu sayısının 12'den 15'e yükseltilmesi kararı alındı. Söz konusu kararların alındığı IFAB kuruluna, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun başkanlık ettiği kaydedildi.

Yorumlar (0)