Futbolda 2022'nin en iyileri açıklandı

FIFA 2022'nin En İyi Erkek Futbolcusu Ödülü'nü, PSG'nin (Paris Saint-Germain) Arjantinli futbolcusu Messi kazandı.

SPOR 28.02.2023, 01:33
Futbolda 2022'nin en iyileri açıklandı

FIFA tarafından 2022'nin en iyilerinin açıklandığı gala gecesi, Paris'teki Pleyel Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. FIFA En İyiler Ödülleri, yedinci defa dağıtıldı.

Merasim, 29 Aralık 2022 tarihinde vefat eden Brezilyalı efsane oyuncu Pele'nin kariyerinden bazı kesitlerin gösterimiyle start aldı. Pele için verilen özel ödülü, karısı Marcia Aoki aldı.

Milli takımların kaptan ve teknik direktörleri, gazeteciler arasından seçilmiş olan bir grup ile halkın iştirakiyle gerçekleştirilen oylama neticesinde PSG'den Messi, senenin en iyi erkek oyuncusu seçildi.

Messi, takım arkadaşı olan Mbappe ve Real Madrid'den Benzema'yı geride bıraktı.

Altın Top (Ballon d'Or) Ödülü'nü yedi defa alan 35 yaşındaki Arjantinli oyuncu, FIFA'nın senenin en iyi oyuncusu ödülünü de 2009 ve 2019'un ardından üçüncü defa kazandı.

En iyi kadın oyuncu ödülünü, geçtiğimiz sene olduğu gibi Barcelona'nın futbolcusu Alexia Putellas aldı.



2022'nin teknik direktörü Scaloni

Arjantin Milli Takımı'nı 36 sene sonra FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluğa ulaştıran Lionel Scaloni, Ancelotti ve Guardiola'nın önünde erkek futbolunda senenin teknik direktörü olarak seçildi.

Kadın futbolunda ise en iyi teknik direktör ödülünü, İngiltere Milli Takımı ile Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Sarina Wiegman aldı.

Arjantin Milli Takımı ve Aston Villa Kulübü'nün kalecisi Emiliano Martinez, senenin erkek file bekçisi, Manchester United'dan Mary Earps ise senenin kadın file bekçisi ödülüne uzandı.

Senenin en iyi golü için verilen FIFA Puskas Ödülü'nü, Polonya ekiplerinden Warta Poznan formasını terleten ampute futbolcu Marcin Oleksy kazandı. 

FIFA Fair Play Ödülü'nü, Serie A (İtalya Birinci Ligi) takımlarından Cremonese'nin Gürcistanlı oyuncusu Luka Lochoshvili kazandı. Lochoshvili, Avusturya ekiplerinden Wolfsberger forması giydiği geçtiğimiz sezonda dili boğazına kaçan Austria Wien futbolcusu Georg Teigl'ın canını kurtarmıştı.

FIFA Taraftar Ödülü, Katar'da gerçekleştirilen 2022 Dünya Kupası'nda takımlarına destek veren Arjantinli taraftarlara layık görüldü. 



2022'nin 11'leri

FIFA ile FIFPro (Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği) tarafından belirlenen 'Yılın 11'ine', kadınlar ve erkeklerde şu futbolcular seçildi:

Kadınlar

File bekçisi: Christiane Endler

Defans: Wendie Renard, Leah Williamson, Mapi Leon, Lucy Bronze 

Orta saha: Lena Oberdorf, Kiera Walsh, Alexia Putellas

Forvet: Beth Mead, Sam Kerr, Alex Morgan

Erkekler

File bekçisi: Thibaut Courtois

Defans: Virgil van Dijk, Joao Cancelo, Achraf Hakimi

Orta saha: Luka Modric, Kevin de Bruyne, Casemiro

Forvet: Erling Haaland, Karim Benzema, Kylian Mbappe, Lionel Messi

Yorumlar (0)