Futbol tarihinden unutulmaz maçlar!

Dünya futbol tarihinde pek çok unutulmaz maç oynandı. İşte onlardan bazıları...

SPOR 17.05.2019, 20:01
Futbol tarihinden unutulmaz maçlar!

Dünya futbol tarihi unutulmaz maçlarla dolu! Futbolun sadece futbol olmadığını bu maçlarla hatırladık ve bu oyunu neden sevdiğimizi daha iyi anladık.

1998 Dünya Kupası Finali (Fransa 3-0 Brezilya)

1998 yılının Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen kupanın finali gelip çattığında geriye iki takım kalmıştı.

Bir tarafta dört yıl önce düzenlenen bir önceki turnuvada kupayı kaldıran Brezilya, diğer tarafta ev sahibi güçlü Fransa…

Zidane, Rivaldo, Ronaldo ve Cafu gibi yıldızların sahaya çıktığı maçta ev sahibi Fransa, Brezilya’yı 3-0 yenerek tarihinde ilk kez Dünya Kupası’nı kazanmış oldu. 

2005 Şampiyonlar Ligi finali (Liverpool 3-3 Milan)

İstanbul’da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda iki dev ekip, en büyük kupayı müzesine götürmek için karşı karşıya geldi. İtalyan devi Milan, ilk yarıyı Maldini (1) ve Crespo (39, 44) ile 3-0 önde kapatmıştı.

İkinci yarı başlarken kimse savunmasıyla ünlü Milan’ın 3 gol yiyeceğini tahmin edememişti. Liverpool, Gerrard (54), Smicher (56) ve Alonso’nun (60) golleriyle eşitliği yakaladı.

Maçın kalan bölümünde ve 30 dakikalık uzatmalarda da gol olmayınca mücadele penaltılara gitti. Penaltılar sonucunda 7-6 kazanan Liverpool adeta tarih yazdı. Bu maç 14 yıldır hafızalardan çıkmadı.

2006 Dünya Kupası finali (Fransa 1-1 İtalya)

Berlin Olimpiyat Stadı’nda yapılan karşılaşmada ilk golü henüz 7. dakikada Zidane attı ve Fransa 1-0 öne geçti.

Dakikalar 19’u gösterirken ise kornerden gelen topa yükselen Materazzi, kafayla yükseldi ve skoru 1-1’e getirdi.

Normal süresi bu skorla biten maçta uzatmalar oynanırken bir pozisyonda tartışan Zidane ve Materazzi, yıllar sonra bile unutulmayacak bir kavganın baş aktörü olacaktı.

Zidane, Materazzi’nin göğsüne kafa atıp onu yere düşürünce maçın hakemi tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı.

Mücadeleyi penaltılarla 5-3 kazanan İtalya kupayı müzesine götürdü.

1966 Dünya Kupası finali (İngiltere 4-2 Batı Almanya)

1966 yılının 30 Haziran günü iki dev takım, kupanın finalinde karşılaştı. Wembley Stadı’nda oynanan maçı 98 bin kişi izliyordu.

Karşılaşmanın normal süresi 2-2 sona erdi ve maç uzatmalara gitti. 101. dakikada İngiliz Hurst’un şutu üst direğe çarptıktan sonra çizgide sekti.

Alman takımında oynayan Held topu kornere çelse hakem gol kararı verdi.  

Bu pozisyon uzun yıllar tartışıldı. Uzatmanın son dakikasında Hurst’un attığı gol durumu 4-2’ye getirdi. İngiltere böylece ilk ve son Dünya Kupası’nı kazanmış oldu.

Tarih tekerrür etti ama bir farkla…

Kaderin garip bir cilvesidir, 2010 yılında yine iki takım Dünya Kupası ikinci tur maçında kozlarını paylaştı.

Almanya’nın 2-1 önde olduğu dakikalarda İngiliz Lampard’ın uzaktan çektiği şutunda top üst direğe ve ardından çizgiye çarptı.

Hakem golü vermedi ve bu dakikadan sonra baskısını artıran Almanya maçı 4-1 kazandı. Eğer şimdiki çizgi teknolojisi olsaydı Lampard’ın golü geçerli sayılacak ve skor 2-2’ye gelecekti.

1986 Dünya Kupası finali (Arjantin 2-1 Almanya)

Futbol tarihinin belki de en özel maçlarından biri Meksika’da düzenlenen 1986 Dünya Kupası’nda oynandı

Arjantin’de neredeyse tanrı olarak görülen Maradona, bir pozisyonda İngiltere kalecisi Peter Shilton’ın zıplayarak müdahale etmek istediği hava topuna kafayla yükseldi.

Topa eliyle dokunan ve golü atan Maradona takımını 1-0 öne geçirirken, daha sonra bu pozisyona ‘Tanrı’nın eli’ yakıştırmasını yapacaktı.

Bu pozisyondan 4 dakika sonra orta sahadan aldığı topla rakiplerini tek tek çalımlayan Maradona, skoru 2-0’a getirecekti.

Bu maçı 2-1 kazanan Arjantin, finalde ise Batı Almanya’yı 3-2 yenmiş ve kupanın sahibi olmuştu.

1994 Dünya Kupası finali (Brezilya 3-2 İtalya -penaltılarla)

Penaltı vuruşunun yüzde 50 yetenek, yüzde 50 şansla ilgili olduğu söylenir. Futbol tarihinde pek çok büyük futbolcu penaltı kaçırdı ancak hiçbiri 1994 Dünya Kupası finalindeki kadar trajik olmadı.

Brezilya ve İtalya’nın karşı karşıya geldiği maçın normal süresi ve uzatmaları 0-0 sona erince penaltı atışlarına geçildi.

Baggio'nun şanssızlığı

Brezilya, penaltı atışlarında 3-2 öne geçmişti ve atışı kullanma sırası İtalyan efsanesi Baggio’da idi. Baggio’nun şutu üst direkten dönünce kupa Brezilya’ya gitmişti.

İtalya’yı finale taşıyan Baggio’nun direkten dönen şutunu yıllar boyunca hem kendisi hem de futbol severler unutamayacaktı.

Yorumlar (0)