Formasında "ay yıldız" olan İrlanda ekibinden Türkiye'ye teşekkür! Osmanlı 173 yıl önce...

İrlanda'nın Drogheda United takımı Türkiye'nin Covid-19'la mücadele amacıyla ülkeye gönderdiği yardım malzemeleri için teşekkür etti.

SPOR 23.04.2020, 10:49 23.04.2020, 10:58
Formasında "ay yıldız" olan İrlanda ekibinden Türkiye'ye teşekkür! Osmanlı 173 yıl önce...

Formasında ay yıldızı taşıyarak 173 yıl önce Osmanlı'nın yaptığı yardımı unutmayan Drogheda United, Osmanlıları hatırlatarak, Türkiye'den gelen yardımlar için teşekkür etti.

İrlanda ekibi sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide, "Türk hükümetinin 1847'deki kıtlık sırasında İrlanda'ya 3 gemi gıda gönderdiği" belirtilen notta, "Gemiler Drogheda Limanı'na varmıştı. Bu hafta aynı hükümet, İrlanda'ya kişisel koruyucu ekipman içeren bir kargoyu hediye olarak gönderdi." ifadelerini kullandı.

Drogheda'nın kendisini her zaman Türkiye'ye yakın hissettiği belirtilerek, "Teşekkür ederiz Türkiye." denildi.

Osmanlı'nın yardımına İngiltere engel olamadı

19. yüzyılda "Büyük Kıtlık" veya "Patates Kıtlığı" olarak bilinen 7 yıl süren açlık, o dönem İngiliz yönetimi altında olan İrlanda'da bir milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmış ve halkın belleğinde derin izler bırakmıştı.

İrlandalı bir diş hekiminin anlatmasıyla durumdan haberdar olan Sultan Abdülmecid, açlıktan ölen İrlandalılara yardım etmek için acilen 10 bin sterlin (şu anki değeriyle yaklaşık 8 milyon lira) yardım teklifinde bulunmuş ancak 2 bin sterlin yardım yapan İngiltere Kraliçesi Victoria buna karşı çıkmıştı. 

Bunun üzerine nakdi yardımı bin sterline düşüren Sultan Abdülmecid, ayrıca 3 gemi dolusu gıda gönderme kararı almıştı ancak İngiltere'nin izin vermeyeceği bilindiğinden gemiler Dublin yerine gizlice daha kuzeydeki Drogheda limanına götürülmüştü.

Drogheda kasabası, Türklerin yaptığı bu yardımı yıllardır unutmayarak futbol takımının armalarında ay-yıldıza yer verirken, belediye binasına çakılan plaketle de bu tarihi olayı hatırlatıyor. 

Yorumlar (0)