EURO 2020 hakkında merak edilen tüm detaylar!

A Millî Futbol Takımı Euro 2020 biletini aldı. Peki bu turnuva hakkında neler biliyorsunuz? 30 Kasım tarihinde yapılacak olan kura öncesinde tüm detaylar burada...

SPOR 19.11.2019, 17:36 12.01.2020, 17:06
EURO 2020 hakkında merak edilen tüm detaylar!

UEFA EURO 2020 Elemeleri 10. hafta karşılaşmalarıyla sona erdi. 10 grubun ilk iki sırasında yer alan takımlar şampiyonaya direkt katılım hakkı elde ederken 4 takım da yeni düzenlemeyle beraber UEFA Uluslar Ligi içinde yapılacak play-off sonucu neticesinde şampiyonada yerini alacak. 22 Kasım tarihinde play-off, 30 Kasım tarihinde ise EURO 2020 grup kuraları çekilişi gerçekleştirilecek.

Türkiye'ninde yer alacağı turnuvaya az bir süre kala tüm detaylar derlendi. İşte EURO 2020 hakkında bilmeniz gereken herşey:

Şampiyon hangi format neticesinde seçilecek?

Turnuvaya katılmaya hakkı elde eden 24 ülke 6 gruba ayrılacak. Grupları ilk iki sırada bitiren 12 takıma ek olarak gruplarını 3. sırada bitiren takımlardan en iyi 4’ü, bir üst turda mücadele edecek. Gruplardaki puan eşitlikleri gol averajına bakılarak (averaj eşitliği halinde atılan gol sayısı dikkate alınacak) bozulacak. Son 16 ekip arasından şampiyon, tek maçlı eliminasyon sistemiyle seçilecek.

VAR sistemi ilk defa bir Avrupa Şampiyonası'nda kullanılacak

UEFA, Eylül 2018 tarihinde yapmış olduğu açıklamada EURO 2020’yi VAR sisteminin kullanılacağı organizasyonlar arasında seçmişti. EURO 2020, VAR’ın kullanıldığı ilk Avrupa Şampiyonası olacak.

Karşılaşmalar 12 farklı ülkede oynanacak

Şampiyonanın 60. yılı şerefine EURO 2020 12 ülke ev sahipliğinde gerçekleştirecek: İtalya-Azerbaycan (A Grubu), Rusya-Danimarka (B Grubu), Hollanda-Romanya (C Grubu), İngiltere-İskoçya (D Grubu), İspanya-İrlanda (E Grubu) ve Almanya-Macaristan (F Grubu). Bu 12 ülkeden hiçbiri turnuvaya direkt katılma hakkı elde etmemekle beraber, elemelerle katılma şansı yakalarlarsa grup aşaması maçlarını kendi evlerinde oynayacaklar. Aynı zamanda aralarında siyasi problem bulunan iki ülke, Rusya ile Ukrayna, turnuvada yer aldıkları takdirde aynı grupta mücadele etmeyecekler.

Yarı final ve final karşılaşmaları İngiltere'de oynanacak. Karşılaşmaların yapılacağı statlardan en küçüğü Kopenhag, Danimarka'daki 38 bin kişi kapasiteli Parken Stadyumu iken, en büyüğü Londra, İngiltere'deki yarı final ve finale de sahne olacak olan 90 bin kişi kapasiteli Wembley Stadyumu...

Peki neden 12 ülke ev sahipliği yapıyor?

Euro 2020'yi tüm Avrupa'da tanınması için bu karar 2012 yılında UEFA yönetim kurulu tarafından turnuvanın 60. yılını kutlamak amacıyla alındı. FIFA Başkanı Gianni Infantino, "bir ülkede parti vermek yerine 2020 yazında tüm Avrupa'da parti yapacağız' demişti. Söz konusu uygulamanın sonraki turnuvalarda devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

Şampiyonanın favori takımları kimler?

Bir numaralı favori 2018 Dünya Kupası'nı kazanan Fransa olarak gösteriliyor.  2018 yılında finalle elinden kaçıran Hırvatistan'da en güçlü favoriler arasında yer alıyor. Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Mario Mandzukic ve Danijel Subasic gibi yıldızların kariyerlerinin son dönemlerinde olması Euro 2020'yi onlar için çok ayrı bir anlam taşıyor.

Belçika, İspanya ve İngiltere'nin etkili olması beklenirken, Almanya'nın kendisini kanıtlamak için güçlü bir başlangıç yapacağı tahmin ediliyor. Bir turnuva ekibi olan ve harika bir eleme süreci yaşayan İtalya da favoriler arasında... 6 yıl aranın ardından ilk kez büyük turnuva gören Hollanda ise sürpriz bir aday. Ronaldolu Portekiz de Ronaldolu her takım gibi tüm iddialara ortak oluyor. Türkiye'nin Euro 2020'yi kazanması ise ortalama 50 ila 100 arasında değişen oranlara sahip.

Turnuva bileti nasıl alınır?

EURO 2020 biletlerine organizasyonun resmi sitesi üzerinden alınabiliyor. Turnuva toplamında yaklaşık 2,5 milyon bilet satışı yapılacak. Bu biletlerin yaklaşık 1,5 milyonunun satışı 12 Haziran-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. İlk aşamada bilet almaya çalışıp alamayan taraftarlar, UEFA'nın öncelikli listesinde yerini alacak ve Aralık 2019'da kuralardan sonra yapılacak satışta kendilerine öncelik tanınacak. Ancak taraftarlar bu satışta bilet alabilmek için ulusal kurumların hazırlamış oldukları kriterlere uymak zorunda.

Turnuvanın bir şarkısı var mı?

Turnuvanın henüz bir şarkısı bulunmamakla birlikte, Martin Garrix organizasyonun resmi sanatçısı olarak biliniyor. Hollandalı DJ kura akşamında bir konser gerçekleştirecek.

Yorumlar (0)