Endüstriyel futbolun yükselen değeri: Manchester City

İki sezondur İngiltere Premier Lig'de mutlu sona ulaşan Manchester City'nin kulüp tarihini masaya yatırdık.

SPOR 13.05.2019, 17:24 13.05.2019, 17:52
Endüstriyel futbolun yükselen değeri: Manchester City

İngiltere Premier Lig’de 2018-2019 sezonunun şampiyonu 98 puan toplayan Manchester City oldu. Uzun yıllardır lig şampiyonluğuna hasret kalan Liverpool ise 97 puan toplamasına rağmen ikincilikle yetindi. Yani Liverpool için bu sene de o sene değilmiş meğer!

İsmi iki kez değişti

‘United’ın kötü ikizi’ olarak anılan Manchester City, büyük başarılarının çoğunu son dönemlerde kazandı. Blues (Maviler) olarak anılan kulübün adı, 1880 yılında kurulduğunda  St. Mark’s idi.

Kurulduktan 7 yıl sonra ‘Ardwick Association Football Club’ adını alan kulübün ismi 1894 yılında değişmemek üzere Manchester City oldu.

İlk lig şampiyonluğunda gol yağmuru!

Takvimler 1937 yılını gösterdiğinde ilk kez Premier Lig şampiyonu olan kulübün, 1930’larda kazandığı iki de FA Cup’ı vardı. Şampiyon olduğu yıl Maviler, adeta ligi silip süpürmüş ve 42 maç sonunda rakip fileleri 107 kez havalandırmıştı.

Şampiyonluktan bir yıl sonra küme düştü

Gol canavarı takım, ilk şampiyonluğunu kazandıktan bir yıl sonra ise beklenmedik bir şey yaşayacaktı. 1936/37 sezonunun şampiyonu, 1937/38 sezonunda sondan ikinci sırada yer alarak küme düşecekti.

Çalkantılı yıllar

1946/47 sezonuyla yeniden Premier Lig’e çıkan takım 1948/49 sezonunda yeniden küme düştü.

1951/52 sezonunda yeniden ligdeki yerini alan Manchester City, 1955 yılında FA Cup finalinde Newcastle United’a boyun eğdi. Bir yıl sonra ise finalde Birmingham’ı 3-1 mağlup eden Maviler, kupayı müzesine götürdü.

1963 yılında yeniden bir alt ligin yolunu tutan City, 1967/68 sezonunda Joe Mercer’in yönetiminde tarihinde ikinci kez Premier Lig şampiyonu oldu. O yıl ezeli, rakibi Manchester United ise ligi ikinci sırada tamamlamıştı.

60’lı yıllara damga vuran City, 1969 senesinde Gornik Zabrze’yi 2-1 yendi ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazandı.

1973/74 sezonunda ezeli rakibi Manchester United’ı 1-0 yenen City, rakibinin bir alt lige düşmesine neden olmuştu.

2008 yılında kulübün kaderi değişti

İngiltere’nin başarılarıyla adından söz ettiren ve Liverpool, Manchester United gibi takımların gölgesinde kalan 'Maviler’in kaderi, 2008 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Kraliyet Ailesi tarafından satın alınmasıyla değişti.

Birden en zengin kulüplerden biri oldu

Pahalı transferlerle adından söz ettiren kulüp, 2009 yılında transfere 100 milyon sterlinin üzerinde para harcamıştı. Kadrosunu Colo Toure, Carlos Tevez, Adebayor ve Gareth Barry gibi yıldızlarla süsleyen Manchester City, 2011/12 sezonunda dramatik bir şekilde şampiyon oldu.

Dramatik şampiyonluk

13 Mayıs 2012’de oynanan Manchester City-QPR maçını izleyen futbolseverler, bir tarihe tanıklık edeceklerinin farkında değildi.

Son haftaya Manchester United ile aynı puanla girmişlerdi (86 puan) ancak City averaj farkıyla öndeydi. City’nin yapması gereken son hafta karşılaşacağı Queens Park Rangers’ı (QPR)yenmekti. Aynı anda ise rakibi Manchester United, Sunderland önünde maçı 1-0 önde götürüyordu.

Maça etkili başlayan City, 39. dakikada Zabaleta ile öne geçmişti. Ancak birden fırtına gibi esmeye başlayan QPR, 48 ve 66’da attığı gollerle 2-1 geçmişti.

Tribünlerdeki City taraftarları adeta buz kesmişti. Kalan dakikalarda City’nin iki gol atması gerekiyordu.

Dakika 90 ve en az iki gol gerekli!

Dakikalar 90’ı da aşınca birçok City taraftarı gözyaşlarına boğulmuş, bazıları ise tribünleri terk etmeye başlamıştı. Uzun yılların ardından şampiyonluk fırsatını yakalayan Maviler, fırsatı tepecek miydi?

Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen halen daha tartışılan maçın son dakikaları ise bir mucizeye gebeydi. 90+2’de Edin Dzeko, topu filelerle buluşturup maçı 2-2’ye getirdiğinde stadyum adeta yıkıldı ancak şampiyonluk için bir gol daha gerekiyordu.

Son maç, son atak ve gelen şampiyonluk

Dakikalar 90+4’ü gösterirken City oyuncuları son bir atak için kendi yarı sahalarından çıktı. Paslaşarak rakip kaleye ilerleyen takım gol arıyor, taraftarlar heyecandan atkılarını ısırıyordu.

Balotelli’nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan Sergio Aguero’nun golüyle City 3-2 öne geçerken Etijah Stadı adeta gök gürültüsü sesine benzer sesle sallandı.

Taraftarlar sevinçten birbirlerinin üzerine atlıyor, teknik direktör Mancini kenarda sevinç turu atıyordu!

Manchester United, Sunderland’i 1-0 yendi ancak City’nin unutulmaz geri dönüşü nedeniyle, sezonu 89 puanla ikinci sırada bitirdi.

Manchester City, bu efsanevi yılın ardından 2013/14, 17/18 ve bu sezon olan 18/19 sezonunda da Premier Lig’de şampiyonluk ipini göğüsleyecekti.

Bu sezon, 98 puan toplayarak rekor kıran City, 97 puanlı Liverpool’u geçmek için son 14 lig maçını da üst üste kazandı.

Endüstriyel futbol nereye gidiyor?

Futbolun endüstriyelleşmesiyle birlikte Manchester City gibi pek çok kulüp devasa paralarla vitrinin tepesinde kendine yer buluyor.

Bir zamanların güçlü takımları ise ya düşmeme mücadelesi veriyor ya da eski başarılarının gölgesinde üst sıraları zorluyor.

Yorumlar (0)