Dünya’yı tuş etmişti… İsmail Ogan yaşamını yitirdi

Eski milli güreşçi olimpiyat şampiyonu İsmail Ogan, yaşadığı rahatsızlık sebebiyle 89 yaşında olan Antalya'da hayatını kaybetti.

SPOR 27.04.2022, 10:07 27.04.2022, 12:37
Dünya’yı tuş etmişti… İsmail Ogan yaşamını yitirdi

Antalya’ya bağlı bulunan Serik ilçesinde hayatına devam eden eski milli güreşçi İsmail Ogan, yaşadığı rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesine 18 gün öncesinde tedavi amaçlı götürüldüğü belirtilen İsmail Ogan, yaşamını yitirdi.

Eski güreşçi İsmail Ogan’ın oğlu olan Faruk Ogan, babasının ölümüyle ilgili olarak, "Sevenlerinin ve güreş camiasının başı sağ olsun. 28 Nisan günü babamın cenazesi Eminceler Mezarlığı'na gömülecek." Şeklinde ifade etti.

İsmail Ogan’ın Antalya'da güreş macerasına henüz 9 yaşındayken başladığı ve olimpiyat şampiyonluğuna kadar giderek, 1964 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşen serbest stil 78 kiloda kazandığı altın madalya ve 1960 Roma Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yapılan serbest stil 73 kiloda ise gümüş madalya, kazanarak olimpiyat şampiyonluğu kazanmıştı.

İsmail Ogan kimdir?

1933 senesinde Antalya’ya bağlı Aksu eyaletinin Macun Köyünde gözlerini dünyaya açtı. Anne adı Fatma, babası adı ise Halil’dir. İsmail Ogan beş çocuk babası ve evlidir. Okul macerasına dokuz yaşında ilkokula giderek başladı. Henüz ilkokulu okuduğu sıralarda kalem ve defter yaprağı alabilme için güreş tutmaya başladı. Bu şekilde güreş hayatı başlamış oldu. 1942 senesinde, savaş devri olduğundan dolayı ekonomik imkansızlıklardan ötürü kalem ve defter alabilme imkânı çok düşük olan milli güreşçi İsmail Ogan’ın bu özelliğini fark etmesiyle beraber, arkadaşlarının teşvik etmesi üzerine üst sınıflarla güreş yapmaya başladı. Ogan yaptığı bu güreşlerde elde ettiği defter yapraklarını annesine verir o da bunları dikerek bir büyün haline getirerek, elde ettiği küçük kalemleri ise kargıyla açıyordu. İsmail Ogan on beş yaşındayken ilköğretimini bitirdi. Yörük olan ebeveynleri hayvancılıkla hayatını kazandığından dolayı babasının ineklerini otlatarak hayatını uzunca bir süre sürdürdü.

İnek otlatmanın yanında içinde alev halinde olan güreş sevdasıyla o vakitler gerçekleşen köy düğünlerinde düzenlenen yağlı güreşlere giderek güreş tuttu. Babası inekleri bırakıp sevdası olan güreşe gittiğini öğrenince birden fazla azar işiten İsmail Ogan’ı hiçbir şey durduramadı. Yapılan bir köy düğününde giderek orda tuttuğu güreşlerden bir deste miktarında parayı içindeki sevdayı icraa ederek kazandı. Emeğiyle kazandığı bu parayı babasına götürünce sevdası olan güreşe adımını atmış oldu.

İsmail Ogan’ın başarıları

Ülkesine birden fazla olimpiyat şampiyonlukları getirip bu mutluluğu yaşayan İsmail Ogan’ın madalyaları…

1964 yılında 78 Kg'da Tokyo Olimpiyatları'nda Serbest stil 1.'si.

1964 yılında 78 Kg'da Köstence de Serbest stil Balkan 1.'si.

1960 yılında 73 Kg'da Roma Olimpiyatlarında Serbest stil 2.'si.

1957 yılında 73 Kg'da İstanbul da Serbest stil Dünya 2.'si.

1965 yılında 78 Kg'da Sofya, Bulgaristan'da Serbest stil Dünya 3.'sü.

1959 yılında 79 Kg'da Tahran, İran da Serbest stil Dünya 3.'sü.

1961 yılında 79 Kg'da Yokohama, Japonya da Dünya 4.'sü.

Yorumlar (0)