Covid-19, çevrim içi spora ilgiyi artırdı

Covid-19 salgını her ne kadar hayatın her alanında olumsuz etkiler bırakmış ve insanları kısıtlamış olsa da spor yapmak isteyenleri durduramadı. Spor salonu çalışanları ve spor yapmak isteyenler çevrim içi ortamlarda buluşarak programlarına devam etti. 

SPOR 05.09.2021, 16:21 06.09.2021, 09:33
Covid-19, çevrim içi spora ilgiyi artırdı

Pandemi döneminde pek çok kurum yüz yüze işlemine ara vererek uzaktan işleme ve eğitime geçti. Spor salonları ve özel eğitmenler de bu durumdan nasibini aldı. Salonların uzun süre kapalı kalmasıyla hem sporcular hem de eğitmenler, “uzaktan” buluştu. Kısıtlamaların kalkması ile birlikte spor salonları açılsa da insanlar evin rahatlığından vazgeçmedi ve uzaktan eğitime talepler git gide arttı.  

“Uzaktan eğitim sonuçları birebir eğitim sonuçlarından daha iyi” 

Türkiye’nin önde gelen spor eğitmenlerinden olan Mehmet Ali Taştan, uzaktan eğitim ile 9 senedir sportif destek verdiğini belirterek şunları dile getiriyor: “Ben uzaktan spor eğitmenliği hizmetine başladığım dönemde bu kadar popüler değildi. Ben de bu şekilde çalışıyordum çünkü tüm öğrencilerim İstanbul’da değildi. Yurt dışından bile öğrencilerim vardı. Gelişen spor kültürü ile insanlar farklı seçenekler aramaya başladı. Spor salonuna gidemeyenler bu yöntemi tercih ediyorlardı. Pandemi döneminde de salonların kapanmasıyla insanlar spora ara vermek zorunda kaldı. Nasıl spor yapacaklarını düşünürken de uzaktan eğitime yönelmeye başladılar.” 

Taştan: “Uzaktan eğitimde öncelikle öğrencilerin bilgilerini alıyoruz. Analiz ediyoruz ve herkese özgü program hazırlıyoruz. İhtiyacı olanları ve yapması gerekenleri videoya çekiyorum. Videoda nasıl yapması gerektiğini anlatırken kendilerine motivasyon da kazandırıyorum. Yılların verdiği tecrübeyle bu işi kolaylıkla yapıyoruz. Öğrencilerin günlük kontrollerini yapıyorum. Uzaktan eğitim demiyoruz aslında buna çünkü birebir eğitim ile eş değerde. Bu şekilde bize gelen çok fazla talep var. Fakat bu durumdan memnunuz çünkü uzaktan eğitimde aldığımız sonuçlar, normal eğitimde aldığımız sonuçlardan daha iyi.” 



“Uzaktan eğitimde iyi bir ivme yakaladık” 

Taştan: “Uzaktan eğitim denilen sistemde iyi bir ivme yakaladık. Başarı ve istikrarı sağladık. Bu eğitim modelinin modası hiç geçmeyecek. Bu başarının sebebi ise öğrencinin spor salonuna geldiğinde bir süre sonra motivasyonunu kaybetmesi ama uzaktan eğitim sisteminde bunun olmaması. Antrenör, spor salonuna gelen herkesle birebir ilgilenemeyebiliyor fakat uzaktan eğitimde böyle bir şey söz konusu değil. Sporcu, her gün eğitmenine rapor vermek zorunda. Ayrıca beslenme programı da hazırlıyoruz. Yalnızca spor yapılmasını sağlamıyoruz. Öğrenci, ne yediğini içtiğini de bize bildiriyor.” 

“Uzaktan eğitim alanlar, salona gelenlerden fazla” 

Taştan: “Gerek salonda gerekse uzaktan çalıştığım öğrencilerime çok fazla ekipman kullandırmıyorum. Bu yüzden de evden çalışanlar ekipman sıkıntısı çekmiyorlar. Artık çok daha yaygın ve fonksiyonel olan antrenman teknikleri var. Kişinin kendi vücut ağırlığıyla yapacağı egzersizler var. Genellikle kilo vermek için başvuruyorlar. Bu kişilerde de aynı anda birden fazla kas grubunun çalıştırılması gerekiyor. Bu yüzde ekipman kullanımına ihtiyaç yok. Fakat makine ve ekipman kullanımında yalnızca tek kas grubu çalıştırılıyor.” 

Taştan: “Evinde ya da açık alanda spor yapan öğrenci sayısı, salona gelenden fazla. Bütün öğrencilerimi düşündüğümde yüzde 30-40 oranında salona gelen olduğunu söyleyebilirim. Ormanda, evinin terasında, balkonda ya da odasında düzenli olarak antrenman yapanlar var. İnsanlar artık risk barındırmayan alanlara yöneliyorlar.” 



“Salona gelenler birebir stüdyo tercih ediyor” 

Çevrim içi spor eğitmenlerinden olan Mesut Ertüzün de durumla ilgili şunları aktarıyor: “Çevrim içi eğitimlerle hem yurt içinden hem de yurt dışından çok fazla öğrencimiz oldu. Salgın sebebiyle insanlar toplu kapalı alanlara girmek istemiyorlar. Ya da salona gelseler bile birebir ders stüdyoları istiyorlar. Buna karşın, artık insanlar çevrim içi eğitime yönelmiş durumda. Çevrim içi eğitimle insanlar iş yerlerinde bile sporlarını yapabiliyorlar. Öğrenci için antrenman ve beslenme programları hazırlarız. Antrenman programını ben yaparım, beslenme sürecini de uzman arkadaş yürütür. Bütün programları kişiye özel hazırlıyoruz. Öğrenci bize tüm bilgilerinin yazılı olduğu formları iletiyor. Bunun içerisinde muhakkak vücut yağ oranı ve kan tahlilleri de bulunuyor. Ardından hedefe yönelik programlar hazırlıyoruz. Günlük öğün ve antrenman kontrollerini yapıyoruz.” 

“Öğrenci, yemeklerinin fotoğrafını gönderiyor” 

Ertüzün: “Salgın sırasında salonlara gelenlerin azalması sebebiyle çevrim içi sistem gelişti. Yurt içinde ve dışındaki öğrencilerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Antrenmanı tamamladıkları anda hemen kendileriyle iletişim kuruyoruz. Öğün kontrolleri için de öğrenci, yediklerinin ve içtiklerinin fotoğrafını gönderiyor. İletişim kopmadığı sürece antrenmanlar da verimli oluyor. Salon dışında spor yapmak sanıldığı kadar zor değil.” 

Yorumlar (0)