Cep Herkülü, vefatının ikinci senesinde anılıyor

"Cep Herkülü" lakaplı olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu, vefatının ikinci yıl dönümünde anılıyor.

SPOR 18.11.2019, 14:58 18.11.2019, 16:26
Cep Herkülü, vefatının ikinci senesinde anılıyor

Dünya halterinin efsane ismi Naim Süleymanoğlu için vefatının ikinci yıl dönümünde kabri başında anma töreni düzenlendi. Edirnekapı Mezarlığı'nda düzenlenen anma törenine, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra milli antrenörler ile ailesi ve sevenleri katıldı.

Naim Süleymanoğlu kimdir?

23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, henüz 16 yaşında halterde ilk dünya rekorunu kırdı. 1984, 1985 ve 1986 senelerinde dünyada yılın haltercisi seçilen Süleymanoğlu, 1992 yılında ise Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından dünyanın en iyi sporcusu seçildi.

Milli halterci Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan'da yaşadığı baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına yarışmalara katılmak için 1986 senesinde Avustralya'da düzenlenen Halter Dünya Kupası esnasında Türk Büyükelçiliğine sığınarak iltica etti.

1988 Seul Olimpiyatları'nda Türkiye adına yarışabilmesi için Türkiye hükümeti tarafından Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödenip gerekli izin alındı. 1988'den itibaren Naim Süleymanoğlu, şampiyonalara Türkiye adına katıldı.

"Cep Herkülü", 1986 senesinde dönemin başbakanı Turgut Özal ve ilgili yetkililerin başarılı çalışmaları ile Türkiye'ye getirildi. Naim Süleymanoğlu, uçaktan indiği an toprağı öperek Türkiye'ye duyduğu özlemi gösterdi.

3 kez üst üste olimpiyat şampiyonu oldu

Başarılı halterci, üst üste 3 defa olimpiyat şampiyonu olarak tarihi başarı kazandı. Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda şampiyon oldu.

Milli halterci, kariyerinde yedişer kez dünya ve Avrupa şampiyonu olurken 46 dünya rekoruna da imza attı.

Naim Süleymanoğlu, aynı zamanda Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dalı dışında altın madalya kazandıran ilk isim olarak tarihe adını yazdırdı.

Time Dergisine kapak oldu

1988 Seul Olimpiyatları'ndaki başarılı performansı nedeniyle dünya çapında ünlenen "Cep Herkülü", Time dergisinde 3 Ocak 1988 tarihinde kapağa çıktı.

Naim Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017'de karaciğer yetmezliği yüzünden 50 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hayatı ve başarıları film oldu: "Naim: Cep Herkülü"

22 Kasım 2019'da vizyona girecek Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmi, ülkemiz ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayat hikayesini anlatıyor. İlk Dünya Rekoru’na imza attığında 15 yaşında olan, spor kariyerine 7 Dünya Rekoru,üç farklı olimpiyatta kazandığı 3 Olimpiyat Altın Madalya, 6 Avrupa Şampiyonluğu ile 7 tane Dünya Şampiyonluğu ve daha nice başarılar sığdıran Naim Süleymanoğlu’nun hayatının anlatıldığı filmde, Süleymanoğlu’na Hayat Van Eck hayat veriyor.

Filmin yönetmenliğini ise Özer Feyzioğlu yaptı.

Yorumlar (0)