Bunama ve Alzheimer'a karşı savaşacaklar!

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, eski futbolcuların Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının ortalamadan beş kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. İngiltere'deki Doğu Anglia Üniversitesi'nde hayata geçirilen proje ile eski oyuncuların bunama testine sokulacağı aktarıldı.

SPOR 07.01.2020, 15:17 12.01.2020, 15:39
Bunama ve Alzheimer'a karşı savaşacaklar!

Bir dönem futbol oynayan insanlar, İngiltere’deki öncü bir üniversite projesinde bunamanın (demans) erken belirtileri açısından teste sokulacak. Geçtiğimiz yıl, İskoçya’da yapılan bir araştırma, eski futbolcuların Alzheimer hastalığından muzdarip olma olasılığının ortalama bir kişiden beş kat ve bunamadan ölme olasılığının üç buçuk kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Doğu Anglia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, endişe verici bağlantılara sahip belirtileri tespit etmek amacıyla kullanılan en son teknoloji bir programa başladı.

Üniversite, bazı eski oyuncuları ‘herhangi bir hafıza problemi veya diğer belirgin semptomlar ortaya çıkmadan çok önce’ tanımlanabilir olduğunu söyledikleri bunamanın erken belirtileri için teste tabii tutacak.

Yapılacak bu araştırma için 1 milyon Sterlin toplamayı hedefleyen görevliler ve bunun yüzde 10’unun toplum tarafından finanse edilmesini planlıyor.

UEA Sağlık Bilimleri Okulu’ndan baş araştırmacı Dr Michael Gray şu açıklamalarda bulundu:

“Artık eski profesyonel futbolcularda bunama riskinin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz ve bunun topa kafa vurulan pozisyonlarla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bunun amatör seviyeye uzanıp uzanmadığını bilmiyoruz”

Gray, projeyle beraber uzun yıllar boyunca gönüllü eski profesyonel futbolcuları takip etmeyi umduğunu da belirtirken, “Gelecekleri hakkında anlaşılır derecede çok endişeli olan birçok futbolcu olacak. Zaman içinde beyin sağlığını araştırmak ve izlemek için eski profesyonel oyuncularla çalışacağız ve hayatlarının geri kalanında onları takip etmeyi umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kulüp ve millî takım seviyesinde 600’den fazla maça çıkan eski Norwich City'nin yıldızı Iwan Roberts da projeye destek verenler arasında yer alıyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan Roberts, “Profesyonel olarak 20 yıl futbol oynadım ve o dönemde birçok kez topa kafa attım. Öngörülebilir gelecekte endişelenmem gereken bir şey olup olmadığını görmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)