Bir men cezasının anatomisi!

Rusya'ya verilen doping cezası gündemde büyük yankı uyandırdı. 2015 yılında verilen cezanın uzamasından sonra Rus cephesinden sert açıklamalar yapılırken, Rus sporcuların geleceği büyük merak uyandırdı.

SPOR 10.12.2019, 14:20 12.01.2020, 20:34
Bir men cezasının anatomisi!

Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) Rusya'ya verdiği men cezasıyla beraber bu ülke sporcularının uluslararası organizasyonlarda millî marş ve bayrak özlemi 4 yıl sekteye uğradı.

2014'de Rusya'nın Soçi kentinde organize edilen Kış Olimpiyat Oyunlarında devlet destekli sistematik doping yaptığı nedeniyle WADA'nın bu ülkeye 2015 yılında men cezası vermesinden sonra Rus sporcular olimpiyat ve dünya şampiyonası düzeyinde birçok önemli organizasyonda bağımsız olarak madalya mücadelesi verecek.

Rus sporcular, Brezilya'da gerçekleşen 2016 Rio Olimpiyatları, 2018 yılında Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde organize edilen 2018 Kış Olimpiyatları, Dünya Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) düzenlediği şampiyonaların da aralarında yer aldığı çok sayıda önemli organizasyona bağımsız katıldılar.

Avrupa futbolunda var, Katar'da mücadele edemeyecek

Rusya, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) WADA'nın büyük organizasyonlar listesinde bulunmaması sebebiyle ev sahiplerinden biri olduğu 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele edebilecek.

2018 Dünya Kupası coşkusunu ülkelerinde yaşayan Rus sporseverler, WADA'nın kararının ardından futbolda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. WADA, Katar'da gerçekleşecek olan 2022 Dünya Kupası'nda Rusya Millî Marşı ve bayrağının yer alamayacağına açıkladı.

Rusya, son dünya kupasında çeyrek finale kadar yükselmiş, Hırvatistan'a penaltı atışlarının ardından veda etmişti.

WADA'nın kararı, Rusya'nın 4 yıl boyunca global organizasyonlara ev sahipliği yapma ya da aday olmasına da engel oldu.

2014 yılında Kış Olimpiyatlarını, 2018 yılında Dünya Kupası'nı düzenlenen Rusya, 4 yıl boyunca hiçbir global organizasyona ev sahipliği yapamayacak ya da yapmak için aday olamayacak. Bu karar, Rusya'nın 2032 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday olmasının da önünü kapattı.

Rusya, UEFA organizasyonu olması sebebiyle 2021'de Şampiyonlar Ligi finaline St Petersburg kentinde ev sahipliği gerçekleşecek.

CAS süreci açık, siyasiler tekide bulundu

Rusya, WADA'nın kararını 21 gün içinde kabul edecek ya da Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) taşıyabilecek.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ve Spor Bakanı Pavel Kolobkov başta olmak üzere yetkililer WADA'nın kararına sert tepkide bulundular.

Bu tür kararların sık sık tekrarlandığını ifade eden Medvedev, "Bu karar, halihazırda kronik bir biçim kazanmış olan Rus karşıtı histerinin devamıdır." dedi.

Spor Bakanı Kolobkov da, "WADA’nın bütün sporcularımızı sorumlu tutmasına karşıyız. Sporcuların dopingle ilgili kuralların ihlalinden tek tek sorumlu tutulması gerekiyor. Uzmanlarımız, WADA'nın uyarılarına ikna edici cevaplar verdi. Ne yazık ki cevaplarımız dikkate alınmadı." şeklinde konuştu.

Medvedev, ilgili kurumların, WADA'nın bu kararına itirazda bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

Madalya sayısında düşüş yaşandı

2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda 13'ü altın toplam 33 madalyanın sahibi olan Rus sporcuların podyum başarısı, Pyeongchang'da gerçekleşen 2018 Kış Olimpiyatları'nda yarı yarıya düştü.

Güney Kore'de olimpiyat bayrağı altında yarışan 168 Rus sporcu, 2'si altın 17 madalyayla oyunları bitirdi.

Soçi'deki oyunlarda bazı Rus sporcuların doping yaptığının tespit edilmesinden sonra 2 altın ve 2 gümüş madalya başka ülkenin oldu.

2016 Rio Olimpiyatları'nda IAAF'ın men kararı sebebiyle atletizm branşındaki sporcularından yoksun yer alan Rusya, 19'u altın 56 madalyayla Brezilya'ya veda etti.
 

Yorumlar (0)