Araştırmaya göre topa kafayla vurmak, demans riskini artırıyor

İsveç'te yürütülen bir araştırmaya göre topa kafa vuruşu yapmak, yaşlılıkta demans riskini artırıyor. Kalecilerde demans riskinin daha düşük olduğunu saptanmasının, bu teoriyi desteklediği düşünülüyor. İşte demans riskini artıran etmenler...

SPOR 17.03.2023, 17:13 Hakan Öksüz
Araştırmaya göre topa kafayla vurmak, demans riskini artırıyor

Demansa yakalanma oranı hakkında İsveç'te yapılan bir araştırmada, profesyonel futbolcular ile sıradan insanların demansa yakalanma oranları karşılaştırıldı. BBC tarafından paylaşılan araştırmanın sonuçlarına göre sıradan insanlarda demansa yakalanma oranının yüzde 6, futbolcularda ise yüzde 9 olduğu görüldü. 

6 bin futbolcu ile sporcu olmayan 56 bin kişi karşılaştırıldı

Araştırma kapsamında İsveç'teki en üst düzey ligde 1924-2019 yılları arasında top koşturan 6 bin futbolcu ile benzer yaş ortalamasına sahip 56 bin kişiye ait sağlık verileri kıyaslandı. Sıradan insanlara kıyasla futbolcuların demansa yakalanma riskinin daha fazla olduğu saptandı. Araştırmaya dair sonuçlar, "The Lancet Public Health" adlı bilim dergisinde paylaşıldı.

Kalecilerde risk daha düşük

Futbolcuların demansa yakalanma oranını artıran durumun, topa defalarca kafa vuruşu yapmak olduğu kaydedildi. Topa sürekli kafa vurmanın hafif beyin sarsıntılarına yol açtığı, bunun yıllarca tekrarlanması durumunda yaşlılıkta demans riskinin arttığı düşünülüyor. Kafa vuruşu yapmayan kalecilerin demansa yakalanma oranının diğer futbolculardan düşük olduğunun belirlenmesi, bu tezi güçlendiriyor. 

Demans riskini artıran etmenler

Karolinska Enstitüsünden Dr. Peter Ueda, kaleciler ile diğer mevkilerde oynayan futbolcular arasındaki bu farkın, söz konusu teoriyi desteklediği görüşünü savunuyor. Aktarılan bilgilere göre topa kafa vuruşu yapmak, bu riski artıran faktörlerden sadece biri. Alkol ve sigara tüketimi, obezite, hareketsizlik, genetik sebepler ve yüksek tansiyonun da demans riskini artırdığı düşünülüyor. 

Yorumlar (0)