Ali Koç'tan 'hakem' çıkışı

Ali Koç, vakfın bugün gerçekleştirilen toplantısının akabinde tüm kulüplerin hakemlerden rahatsızlık duyduğunu, TFF'nin (Türkiye Futbol Federasyonu) bu hususta gereken cesareti göstermesi gerektiğini ifade etti.

SPOR 09.11.2023, 22:04 10.11.2023, 16:00 topcu
Ali Koç'tan 'hakem' çıkışı

Başkan Ali Koç, Maslak'taki Kulüpler Birliği Vakfı binasında düzenlenen toplantının akabinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. 



"Hakemlerin değişmesi gerekiyor"

Yapay zeka ile hakem atamaları hakkında tereddütleri olduğunu kaydeden Koç, şu ifadeleri paylaştı:

"Hakem atamalarının bir kişinin iki dudağı arasında olmaması istedik fakat yapay zeka manipüle ediliyor. Bu sistemde hakemlerin "Ben bu takımın maçını yönetmek istemiyorum." diyebilme hürriyeti var. Bir hakem "Ben bu kentte müteahhitlik yapıyorum, orada işlerim var." diyerek o kentte maç yönetemeyebiliyor. Ancak bir tane hakem için veri girmişler "İki takımın maçında görev almak istemiyorum." diye. Fakat neden yok. Hakem datayı girmemiş. Bahse konu bilgi, bir kişi tarafından sisteme girilmiş. Demek ki sistem rahatlıkla manipüle edilebiliyor. Herhalde TFF'de de aynı tereddüt var ki yeni bir sistem getirileceği konuşuluyor. Yeni modelin nasıl bir model olduğunu bilmiyoruz. Şu anki hakem atama sisteminin pek de verimli olmadığına, problemleri çözmediğine, daha da derinleştirdiğine inanıyoruz. Yeni sistemi bilmekte yarar var fakat yeni sisteme geçmek için mevcut MHK'nın (Merkez Hakem Kurulu) yeterli olabileceği, aracılık yapıp yapmayacağı, hatta atılacak olan adımı önleyebilecek durumda bulunup bulunmadığını da konuştuk. Bu düzen içinde olan kimsenin yeni sistemde yer almasını hiç istemiyoruz. Geçmiş dönemde bu görevleri yapmış, başarısız olmuş, haklarında en ufak bir soru işareti olan isimleri istemiyoruz. Düzgün bir şekilde işleyen bir yapı talep ediyoruz. Bunun için de en önemli tavsiyemiz, bu isimlerin bu işlerin içinde olmaması. Her türlü desteği de TFF'ye vermek için hazırız. TFF ve MHK'nın değişmesiyle herhangi bir şey değişmiyor, hakemlerin değişmesi gerekiyor. Bu çok açık ve net."



"Bu iş böyle gitmez"

Temiz futbol olması için her türlü istihbaratın değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Koç, durum odaklı değil, değer odaklı sisteme gereksinimleri olduğunu kaydetti.

TFF'nin problemlerin dibine inmek için gerekli cesareti ortaya koyamadığına dikkat çeken Ali Koç, "Bazen akıl teri, bazen alın teri gerekir, burada da cesaret teri lazım. Bu problemlerin dibine inmek, istendiği takdirde kolayca mümkündür. Kısaca söylemek gerekirse bu iş böyle gitmez." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)