37 senede 3 bin forma biriktirdi: “Ev, araba teklif ettiler”

1985 senesinde Sakaryaspor’un ilk formasını alıp koleksiyonculuğa başlayan 45 yaşındaki Abdulkadir Cengiz, dünya takımlarının yaklaşık olarak 3 bin formasını iş yerindeki 75 metrekarelik alanda sergiliyor. Amacının 5 bin forma biriktirebilmek olduğunu ifade eden Cengiz, “Trabzonspor formasını almak için ev araba teklif edenler dahi oldu.” şeklinde konuştu.

SPOR 07.04.2022, 17:21 08.04.2022, 10:14
37 senede 3 bin forma biriktirdi: “Ev, araba teklif ettiler”

1985 senesinde Sakaryaspor’un ilk formasını alıp koleksiyonculuğa başlayan 45 yaşındaki Abdulkadir Cengiz, dünya takımlarının yaklaşık olarak 3 bin formasını iş yerindeki 75 metrekarelik alanda sergiliyor. Amacının 5 bin forma biriktirebilmek olduğunu ifade eden Cengiz, “Trabzonspor formasını almak için ev araba teklif edenler dahi oldu.” şeklinde konuştu.

Abdulkadir Cengiz, Sakarya’da özel bir firmada yöneticilik yapıyor ve 37 seneden beri biriktirdiği 3 bin formayı iş yerinde sergiliyor. 1985 senesinde Sakaryaspor’un ilk formasını alıp koleksiyonculuğa başlayan Cengiz, formaları sergileyebilmek için harekete geçti. İş yerini tabir-i caizse müzeye çeviren Cengiz, özenle baktığı formaları her gün temizliyor ve onların bakımını yapıyor.

“Pul, para koleksiyonu gibi ilerledi”

Koleksiyonculuğa başladığı dönemi aktaran Abdulkadir Cengiz, “Yaklaşık olarak 35 senedir forma biriktiriyorum ve bu koleksiyon merakı bir forma isteğiyle başladı. Biriktirmeye başlayınca da devamı geldi. Arkadaşlarımızda görmüş olduğumuz formaları aldık, sayı artış gösterdiğinde bu heves oluşmaya başladı. Pul, para koleksiyonu gibi ilerledi. Zaman içinde hedefiniz daha da artıyor, bu defa yabancı ülkelerin formaları da işin içine girdi. Şu anda 3 bine yakın formamız var ve hepsi de orijinal forma, sonradan alınma değil. Kimi futbolcunun teri üstündeyken alınmış, kimi koleksiyonerlerden alınmış ve hediye gelen formalar.” şeklinde konuştu.

“Hepsinde bir yaşanmışlık söz konusu”

Başarılı oyuncuların giydiği formaları sergilediğini söyleyen Cengiz, “Aklınıza gelebilecek olan bütün takımların hatta 2. Lig takımlarının dahi formaları bizde var. Amacımız bu işe gönül verenlerin bu ortamı görerek bu işten haz almaları. Burada sonuçta hepsinde bir yaşanmışlık var ve bunları değerli kılan da o yaşanmışlık. Benim şu anda elde ettiğim en eski forma 1974 senesinde kalma. Yani yarım asırlık olan bu forma, burada bir tarih biriktiriyoruz. Bizim gözümüzde bunlar bir hazine. Sandıklarda, yatak altında, askıda veya gardıropta durduğunda alıp bakamıyor, sevemiyor, ilgilenilmiyor ve o tarihi yaşanmışlığı yaşayamıyor, hissedemiyorsunuz. Benim hedefim daha da büyük, daha geniş bir yerde müze tarzında 5 bin formayı sergilemek.” dedi.

“Hepsi de birbirinden değerli ve kıymetli”

Cengiz, paha biçemediği formalarını sergilemek amacıyla iş yerinin bir kısmını müze haline getirdiğini söyleyerek, “Her biri bizim gözbebeğimiz. Hiçbirini bir ötekinden ayıramıyorsunuz, her birinin ayrı değeri bulunuyor. Sabırla 2-3 ay boyunca beklediğimiz formalar var. Bu değerlerin yıpranmaması için burayı açtı. Dükkanda çalıştığım sırada alt kattan gelen insanların şaşırtıcı ses tonlarını görünce daha da mutlu oluyorum. Buraya gelip ortamı gördüklerinde sevincimiz çok daha fazla artıyor.” şeklinde konuştu.

“Şehrimizde böylesine bir değerin olduğunun bilinmesini amaçlıyoruz”

Cengiz, Sakaryasporlu futbolcuları ağırlamak istediğini söyleyerek, “1980-1990’lu senelerde oynamış Sakaryasporlu oyuncuları burada ağırlayıp; hatıralarını, anılarını, yaşanmışlıklarını anlatmış oldukları bir ortamın oluşmasını isterim. Sakarya’da başlamış olduğumuz koleksiyonun Türkiye’den dünyaya yayılmasını ve kentimizde böylesine bir değerin olduğunun bilinmesini amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Trabzonspor forması için arabasını, evine teklif edenler bile oldu”

Paha biçilemeyen formalar için araba ev teklif edenlerin dahi olduğunu paylaşan Cengiz, “En ilginç olaysa buradaki formalar için şaka bile olsa böbreğini teklif eden kişinin olmasıydı. Trabzonspor forması için arabasını, evini teklif edenler oldu. Bunlara biz parasal olarak hiç değer biçmedik ve o gözle de görmüyoruz. Her birinde yaşanmışlık olduğundan hepsi birer tarih olduğundan parasal olarak bizim gözümüzde paha biçilemez.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)