2022 Dünya Kupası’nda ilk kez kullanılacak teknolojiler

2022 Dünya Kupası 2022’nin kasım ve aralık aylarında Katar’da düzenlenecek. İlk defa bir Orta Doğu ülkesinde düzenlenecek turnuvada pek çok teknoloji ilk kez kullanılacak. İşte Katar’da kullanılacak birbirinden gelişmiş teknolojiler…

SPOR 15.03.2022, 10:10 16.03.2022, 08:59
2022 Dünya Kupası’nda ilk kez kullanılacak teknolojiler

Futbol dünyasının en büyük kupası olarak kabul edilen Dünya Kupası her 4 yılda bir düzenleniyor. En son 2018 yılında Rusya’da düzenlenen dünya kupasını Fransa kazanmıştı. 2022 yılında düzenlenecek dev turnuva ise Katar’da gerçekleştirilecek. Normalde Haziran ve Temmuz aylarına denk gelen turnuva Katar’daki sıcak hava sebebiyle de yaz aylarına değil kış aylarında düzenlenecek. 21 Kasım 2022 tarihinde başlayacak turnuva 18 Aralık 2022’de gerçekleştirilecek final müsabakası ile sona erecek. Her zaman olduğu gibi final müsabakasını kazanan milli takım adını tarihe altın harflerle yazdırmış olacak. Yeni dünya kupasında son dönemde spor karşılaşmalarına damga vuran teknolojilere yenileri de eklenecek. İlk defa bir Orta Doğu ülkesinde oynanacak turnuvada yarı otomatik ofsayt teknolojisinden soğutma teknolojilerine kadar birçok teknoloji ön plana çıkacak. İşte turnuvada ilk defa kullanılacak teknolojiler.

Soğutma teknolojisi

Her ne kadar Katar’daki hava koşulları sebebiyle turnuva yaz aylarından alınıp kış aylarında düzenlenecek olsa da Katar’da kasım ve aralık aylarında hava yine de oldukça sıcak olacak. Bu durum futbolcuların performansı ve sağlığı açısından oldukça önemli. Ligimizde de yaz aylarında düzenlenen futbol karşılaşmaları sıcak hava nedeniyle oldukça geç saatlere alınıyor ancak Dünya Kupası gibi global bir organizasyonda böyle bir durumun gerçekleşmesi pek mümkün değil zira karşılaşmalar naklen olarak tüm dünya ile paylaşılacak. Bu nedenle maç takvimleri günün geniş saatlerine yayılıyor. Katar’da kullanılacak soğutma teknolojileri ile birlikte hava sıcaklığı kaç olursa olsun stadyumun içini 26 derece olarak ayarlayacak bir soğutma sistemi kullanılacak. Statlarda kullanılan soğutma teknolojileri geleneksel yöntemlere göre yüzde 40 daha verimli çalışıyor.

Yenilenebilir enerji çözümleri

Son yıllarda artar karbon salınımları dünyamız için bir tehdit olmaya devam ediyor. Karbon salınımları pandemi nedeniyle 2020 yılında düşse de 2021 yılında ekonomik büyüme ve yeniden normale dönüş ile birlikte 36,3 gigaton seviyesine ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Katar’da yer alan stadyumların çevresinde sürdürülebilirlik adına güneş panelleri bulunuyor. Bu güneş panellerinden elde edilen enerji stadyumdaki enerji ihtiyacına destek verecek. 2022 yılında düzenlenecek dünya kupası bu anlamda en sürdürülebilir dünya kupası olacak.

Geri açılabilir çatılar

Isınma için bir diğer sorun da çatılar. Zira istenildiği kadar soğutma sistemleri kullanılsın eğer bir stadyumun üst kısmı açıksa ve tepeden güneş görüyorsa soğutma sistemleri yetersiz kalacaktır. Bu nedenle 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak stadyumların çatı kısımları açılır kapanır bir sistemle tasarlanacak. Böylelikle stadyumda hava akışının sağlanması istendiğinde çatılar açılacak, güneşin gelmesi engellenmek istendiğin de çatılar kapanacak.

Akıllı Wi-Fi ve şarj üniteleri

Günümüz dünyasında artık hayatımız büyük ölçüde akıllı cihazlara bağlı. Bütün işlerimizi akıllı cihazlar üzerinden hallediyoruz ve kurduğumuz iletişimin de büyük bir kısmını bu cihazlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ancak bu teknolojik cihazlar yoğun miktarda bataryaya ihtiyaç duyuyor. Katar’da kullanılan güneş panelleri ve rüzgar türbinleri sayesinde akıllı cihazlar kablosuz bir şekilde şarj edilebilecek. Ayrıca bu istasyonlarda Wi–Fi bağlantıları da yer alacak.

Engelli kişiler için gelişmiş teknolojiler

Spor karşılaşmaları engelli bireyler için takip etmesi güç olabiliyor. Gelişen teknoloji ile bu soruna da bir çözüm bulunmuş olunacak. 2022’de düzenlenen Dünya Kupası’nda görme engelliler için dijital içerikler ve sesli betimlemeler kullanılırken işitme engelliler içinse görsel navigasyon teknolojileri kullanılacak. Bu anlamda Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası tarihin en erişilebilir Dünya Kupası olacak.

Organizasyonun 22 ülkesindeki yayınını Türk ajansı gerçekleştirecek

Teknoloji anlamında ilklerin yaşanacağı Dünya Kupası’nda organizasyonun dijital iletişiminde Türk ajansı GAIA & INFLOW Network de görev alacak. Ajans dev turnuvayı 22 farklı ülkede yayınlayacak. Ajans bunun yanı sıra küresel çapta ilk defa gerçekleştirecek olan Influencer Dünya Kupası’nı da düzenleyecek. Bunun için Doha kentinde 6 günlük bir turnuva düzenlenecek.

Yorumlar (0)