2022'de birçok başarıya imza atan Milli güreşçi Rıza Kayaalp zirvede

2022 yılında elde ettiği şampiyonluklarla spor tarihine adını 'altın' harflerle yazdıran Milli güreşçi Rıza Kayaalp, yeni hedeflerini açıkladı. 

SPOR 27.11.2022, 09:58 28.11.2022, 09:17
2022'de birçok başarıya imza atan Milli güreşçi Rıza Kayaalp zirvede

Türk sporunun en önemli simalarından biri olan Rıza Kayaalp, bu yıl hem dünya hem de Avrupa şampiyonu olarak çifte mutluluk yaşadı.

11. Avrupa şampiyonluğunu kazandı

28 Mart-3 Nisan tarihlerinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kilo finalinde Rus asıllı İtalyan Danila Sotnikov'u mağlup eden Rıza Kayaalp, kariyerindeki 11. Avrupa şampiyonluğunu kazandı. 

Rekora 1 madalya kaldı

Avrupa şampiyonluğuna en çok ulaşan Türk sporcu unvanının sahibi olan Rıza, kendisine ait rekoru geliştirdi. Rıza'nın, 12 Avrupa şampiyonluğu olan Rus Aleksandr Karelin'in rekoruna ortak olmasına bir şampiyonluk kaldı.

2022 dünya sıralamasında zirveye yerleşti

Milli güreşçi, 10-18 Eylül'de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nda da zirveye çıktı. İranlı Amin Mirzazadeh ile final müsabakasından galibiyetle ayrılan Rıza, 5. defa dünya şampiyonluğu yaşayan ilk Türk güreşçi olarak kayıtlara geçti.

Dünya Güreş Birliğinin 2022 dünya sıralamasında Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kiloda zirvede yer buldu.

Kayaalp: "Kazanılması zor başarılar kazandığımı düşünüyorum"

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, Türk bayrağını her şampiyonada dalgalandırmayı hedeflediğini vurgulayarak, "Dünya ve Avrupa şampiyonu olarak güzel bir sene geçirdim. Amacımız çalışmalarımızın karşılığını alabilmek. Bu, hem Dünya hem de Avrupa Şampiyonası'nda nasip oldu." sözlerini kullandı.

Performansını daha artırarak yoluna devam etmek istediğini söyleyen Rıza, "Bir sonraki yıl da aynı başarıyı göstermek her zaman hedefim olmuştur. Bu yıl 5. dünya şampiyonluğumu, 9. Dünya Şampiyonası madalyamı kazandım. 11. Avrupa şampiyonluğumu ve Avrupa'da 12. madalyamı kazandım. Gerçekten kazanılması zor başarılar kazandığımı düşünüyorum. Dünya sıralamasında da aldığımız puanlarla birinci sırada yer aldım. Birinci olarak yılı kapatmış olduk." sözlerini kullandı.

2024 olimpiyatlarında zirvede bırakmak istiyor

Emeğinin karşılığını aldığı için mutlu olduğunu ifade eden milli güreşçi, "Son 2 senem kaldı. Onu iyi bir şekilde değerlendirip, 2023'te yeniden Avrupa ve dünya şampiyonu olmak istiyorum. 2024 Paris Olimpiyatları'nda da bunları taçlandırıp, sporu bırakmak en büyük hayalim." sözlerini kullandı.

2023 hazırlıklarına başladı

Rıza, gelecek senenin hazırlıklarına başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Kendimizi çok yıpratmadan, yormadan çalışmalarımıza başladık. Gücümü koruyacak biçimde çalışıyorum. Avrupa Şampiyonası'na 4-5 ay var. O yüzden acele etmiyorum. Artık yaşımız da ilerledi, bilinçli çalışmam gerekiyor. 2023’ün nisan ayında Avrupa Şampiyonası, eylül sonunda ise Dünya Şampiyonası var. Aynı başarıyı orada göstermeyi, olimpiyat vizesini alabilmeyi hedefliyorum."

"Belgrad uğurlu geliyor"

Gelecek yıl da Dünya Şampiyonası'nın Belgrad'da yapılacağının hatırlatılması sonrasında Rıza, "Belgrad uğurlu geliyor. Belgrad'da ne zaman güreştiysem, ülkeme hep şampiyonlukla döndüm. İnşallah, yeniden olimpiyat vizesini şampiyonlukla almak kısmet olur." sözlerini kullandı.

Gençlere örnek olmak istiyor

Genç sporculara örnek olmayı hedeflediğine dikkat çeken tecrübeli güreşçi, "İnşallah bizden sonra da aynı başarıları kazanan arkadaşlarımız olur. Sonuçta her şeyin sonu var, biz de bırakacağız. Arkamızda yeter ki güzel şeyler bırakalım. Bizi örnek alacak kardeşlerimiz olacaktır. Arkamızdan gelenler iyiler. Onların da katıldıkları şampiyonalarda madalya alabilecek yeteneklere sahip olduklarına inanıyorum." şeklinde konuştu.

"Ay Vera güreşe çok meraklı"

Kızı Ay Vera'nın antrenmanlarda zaman zaman kendisine eşlik ettiğine dikkat çeken milli güreşçi Rıza Kayaalp, çalışmaların keyifli geçtiğini aktardı.

Ay Vera'nın güreşe meraklı olduğunu söyleyen Rıza, "Evimde antrenman yapabilecek bir alan kurdum. Kızımla da arada güreşiyoruz. Onu güreşe heveslendiriyorum. Güreşe meraklı. Boyunduruk oyununu, tek kolda dönmeyi çok iyi biliyor. 26 aylık, 4-5 yaşına geldiğinde de daha da farklı olur." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)