2021’in en önemli spor olayları

Pandemi ile birlikte geçen bir sene daha sona ererken 2021 yılı içinde spor tarihine damga vuracak çok önemli gelişmeler yaşandı. Futboldan basketbola, tenisten voleybola birçok alanda yaşanan yılın spor olayları haberin ayrıntısında…

SPOR 04.01.2022, 11:47 04.01.2022, 14:37
2021’in en önemli spor olayları

2021 senesinin sona ermesinin ardından yıl içinde yaşanan en önemli olaylar da belli olmaya başladı. Spor dünyasında da pandemiye rağmen çok yoğun bir yıl yaşandı. Olimpiyatlardan Avrupa Şampiyonasına, voleyboldan basketbola birçok alanda spor tarihine geçen olaylar yaşandı. İşte 2021 yılına damga vuran yılın en önemli spor olayları.

Formula 1’de unutulmaz rekabet

Formula 1’de tarihin en heyecan verici rekabetlerinden biri yaşandı. Normalde Formula 1 gibi yarış sporlarında yılın birincisi o yıl yapılan yarışlardan elde edilen toplam puanlara bakılarak belirlenir. Dolayısıyla yılın şampiyonu son yarıştan haftalar öncesinde genellikle belli olmuş olur. Son yarışlar geri kalan sıralamayı belirlemek için yapılar ve yılın şampiyonu bu yarışlara formalite gereği ya da kişisel rekorlarını kırmak için katılır. Ancak bu sene gerçekleşen Formula 1 yarışlarında şampiyonluk değil son yarışa, son tura kadar devam etti.

Max Verstappen son haftalara ikinci Lewis Hamilton ile arasındaki puan farkını açarak girmişti ve şampiyonluğa ulaşması bekleniyordu. Ancak Lewis Hamilton son yarışlarda o kadar büyük bir başarı sergiledi ki aradaki puan farkını eritti ve şampiyonluk şansını son tura kadar taşıdı. Lewis Hamilton için bu yıl düzenlenen Formula 1 yarışlarının bir anlamı daha vardı. O da Michael Schumacher’e ait olan art arda 7 şampiyonluk rekorunu kırmaktı. Lewis Hamilton şampiyonluk şansını son tura kadar getirse de son turda Hollandalı rakibi Max Verstappen’e geçilerek fırsatı geri tepti ve Max Verstappen bu yılın şampiyonu olmuş oldu. Formula 1’de yaşanan bu büyük rekabet ise uzun yıllar unutulmayacak cinstendi.

Yıldızlar takım değiştirdi

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları olarak gösterilen Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi başka takımlara transfer oldu. Cristiano Ronaldo zaten yıllardır farklı takım ve liglerde şansını denemeye devam ediyordu. Ronaldo son olarak Juventus’tan ayrılarak futbolda bir efsaneye dönüşmesini sağlayan takıma, Manchester United’a geri dönmüş oldu. Son olarak 12 yıl önce kırmızı şeytanların formasını giyen Portekizli yıldız böylelikle yuvaya dönmüş oldu. Cristiano Ronaldo’nun Manchester United’a dönmesini haber eden twitter gönderisi ise yılın en çok beğenilen gönderileri arasında yer aldı. Ronaldo’nun İngiltere Premiere League’e dönmesiyle son yıllarda büyük değer kazanan İngiltere liginin daha çok takip edilmesi bekleniyor.

Yaşayan bir diğer efsane Lionel Messi ise uzun yıllardır top koşturduğu ve kariyerine ilk adımını attığı Barcelona’dan ayrılarak Fransız ekibi Paris Saint Germains’in yolunu tuttu. Fransız ekibi böylelikle kadrosuna Neymar ve Mbappe’nin yanı sıra Lionel Messi’yi de katmış oldu. Lionel MEssi’nin burada nasıl bir performans sergileyeceği ise merak ediliyor zira yıldız oyuncu Barcelona ve İspanya La Liga dışında herhangi bir takım ve ligde oynamamış ve kendini bu kulüp ve lig dışında başka bir yerde ispatlamamıştı. Lionel Messi transfer oluşunun ardından ilk aylarda kulübe ve takım arkadaşlarına uyum sağlamakta sorun çekse de yıl sonuna doğru performansını artırmayı başardı.

Bir yıl ertelenen Avrupa Şampiyonası

Normalde 2020 yılında yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenen EURO 2020 bu yıl gerçekleştirildi. Turnuvaya Türkiye A Milli Futbol Takımı da katıldı. A Milli Futbol Takımı’mız elemelerde büyük bir başarı gösterip EURO 2020’ye büyük umutlarla gitmesine karşın grupta bir varlık gösteremeyerek sonuncu oldu ve turnuvaya veda etti. Grubumuzda yer alan İtalya ise final müsabakasına kadar mağlup olmadan gelip finalde turnuvanın ev sahipliğini yapan İngiltere ile karşılaştı. Wembley Stadyumu’nda oynanan maç berabere bitti ve uzatmalara gitti. Uzatmalarda da eşitlik bozulmayınca penaltı atışlarına geçildi. Rakibi penaltı atışları sonucu mağlup eden İtalya EURO 2020 turnuvasının şampiyonu oldu.

Anadolu Efes tarih yazdı

Turkish Airlines Euroleague’de geçen sene fırtına gibi esen Anadolu Efes pandemi nedeniyle turnuvanın iptal edilmesi sonucu büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı. Yarım kalan hikayeyi tamamlamak adına bu sene yine yola çıkan Anadolu Efes turnuvanın başında tökezlese de haflarla ilerledikçe ve sezonun ortasına doğru yaklaştıkça toparlamaya başladı. Normal sezonu üçüncü bitiren temsilcimiz play offlarda İspanyol ekibi Real Madrid ile karşılaştı ve rakibini 3 – 2 elemeyi başardı. Final Four’un ilk maçında Fenerbahçe’yi eleyerek gelen CSKA Moskova ile karşılaşan Anadolu Efes rakibini 89 – 86 mağlup etti ve finalde bir diğer İspanyol takımı Barcelona ile karşılaştı. Ergin Ataman’ın öğrencileri nefes kesen maçta İspanyol rakibini 86 – 81 yenerek yarım kalan hikayeyi tamamladı ve kupaya uzandı. Böylelikle Anadolu Efes tarihinde ilk kez Euroleague şampiyonu olmuş oldu.

Tokyo Olimpiyatları

Pandemi nedeniyle ertelenen bir diğer program ise 2020 Tokyo Olimpiyatları oldu. Normalde 2020 yılında yapılması gereken olimpiyatlar 2021 yazında gerçekleştirildi. Tokyo Olimpiyatlarında Amerika Birleşik Devletleri 39 altın, 41 gümüş ve 33 bronz madalya toplayarak organizasyonda en çok madalya toplayan ülke oldu. ABD’nin ardından gelen Çin toplamda 88 madalya, üçüncü Japonya ise 58 madalya kazandı. 2020 Tokyo Olimpiyatları ülkemiz açısından da olumlu geçti. Toplamda 13 madalya toplayan sporcularımız sayesinde 1948 Londra Olimpiyatları’ndan beri en çok madalya kazandığımız olimpiyatları yaşamış olduk. Tokyo Olimpiyatları’nda özellikle okçuluk branşında altın madalya kazanan Mete Gazoz ve Boks branşında altın madalyaya uzanan Busenaz Sürmeneli uzun süre ülke ve dünya gündeminde kaldı. Ayrıca karate dalında gümüş madalya kazanan Eray Şamdan ve yine boks branşında gümüş madalya kazanan Buse Naz Çakıroğlu olimpiyatlarda büyük başarı elde etti.

Voleybolda büyük başarı

Ülke voleybolu açısından önemli bir yılı geride bıraktık. A Milli Kadın Voleybol takımımızın olimpiyatlarda gösterdiği başarının yanı sıra Avrupa Şampiyonasında üçüncülüğe ulaşması ile 2021 yılı Türkiye’nin voleybolu benimsediği bir yıl oldu diyebiliriz. Özellikle Ebrar Karakurt, Zehra Güneş ve Eda Erdem gibi oyuncular uzun süre gündemde kalarak voleybolun ülke genelinde yaygınlaşmasına vesile oldular. Avrupa Şampiyonası’nda yarı finale kadar başarılı bir şekilde gelen A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finalde Tiyana Boşkoviç’i durduramayarak finale kalma şansını geri tepti. Üçüncülük maçında Hollanda’yı 3 – 0 mağlup eden Filenin Sultanları turnuvayı üçüncü olarak bitirdi.

Djokovic tarih yazmaya devam ediyor

Federer’in iyice yaşlanması ve Rafael Nadal’ın eski performansını sergileyememesi nedeniyle bu yıl kortların en başarılı tenisçisi Novak Djokovic oldu. Sezon içinde gerçekleşen ilk üç Grand Slam’i de kazanan Sırp tenisçi böylelikle Rafael Nadal ve Roger Federer’i yakalamı oldu. Ancak Novak Djokovic’in Grand Slam serisi Tokyo Olimpiyatları’nda sona erdi. Yarı final karşılaşmasında Alman raket Alexander Zverev’e engel olamayan Sırp tenisçi Amerika açık final müsabakasında karşılaştığı Rus tenisçi Daniil Medvedev’e yenilerek fırsat tepmiş oldu.

Avrupa Süper Ligi

Futbolda tekelleşme olarak görülen Avrupa Süper Ligi için büyük liglerden takımların katıldığı bir anlaşma imzalandı ve bu takımlar sadece kendilerinin yer aldığı ve sadece birbirleri ile karşılaşacakları yeni bir lig oluşturmaya karar verdiler. FIFA ve UEFA’nın kuralları gereği kulüpler bu federasyonların düzenlediği turnuvalar dışında mücadele edemiyor. FIFA ve UEFA’nın sert çıkışı ile karşı karşıya kalan kulüp oyuncuları Avrupa Kupaları ve Dünya Kupaları’nda oynayamamakla tehdit edildi. Bazı taraftarların da protestolara başlamasıyla kulüpler anlaşmadan geri döndü ancak bu durumu pek de değiştirmedi zira Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi statüleri değiştirildi ve Avrupa’nın en önemli bu iki kupasına bir kupa daha eklendi. UEFA Konferans Ligi olarak adlandırılan bu kupa Avrupa’daki kulüpler arasında en önemli üçüncü kupa olmuş oldu. Daha düşük bütçelere sahip küçük takımların ise ilk iki kupada yer alamsı zorlaştırıldı.

Korona etkisi

2021 spor dünyası için önemli gelişmelere sebep oldu. Futboldan basketbola, tenisten olimpiyatlara, Formula 1’den okçuluğa kadar birçok alanda heyecan verici karşılaşmalar ve mücadeleler yaşandı. Pandemi nedeniyle insanların evde bunaldığı bir dönemde özellikle 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Avrupa Şampiyonası gibi farklı ülke kültürlerini bir araya getiren organizasyonlar sayesinde taraftarlar ve insanlar bir nebze de olsa pandeminin getirmiş olduğu bunaltıcı günlerden uzaklaşmış oldu. Ancak görünen o ki pandemi süreci spor olaylarını bir süre daha etkilemeye devam edecek. Özellikle Omicron varyantının çıkmasının ardından ülkeler müsabakaları tekrar seyircisiz oynatmaya başlayıp bazı organizasyonlar ise oyuncuları karantinaya alıp kulüplerin karşılaşmalarını iptal etme yöntemine geri döndü. Tam tersi kararlar alınan NBA’de ise oyuncular pozitif çıksa bile başka oyuncularla yola devam edilmesi ve karılaşmaların iptal edilmemesi kararı alındı. Umarız 2022 yılında pandeminin etkileri en yakın zamanda sona erip seyircilerin coşkuyla takip ettiği müsabakaları görmeye başlayacağız.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)