Yerlikaya'dan borçlanma iddialarına yanıt!

İstanbul Valisi Yerlikaya, İBB Başkanlığına vekalet ettiği dönemde yapılan borçlanma ve harcamalara ilişkin hakkında çıkan iddiaları yalanladı. Yerlikaya, belediyenin rutin işleyişi içinde düzenli olarak gerçekleştirilen ödeme ve harcamaların yapıldığını açıkladı.

SİYASET 07.07.2019, 17:13
Yerlikaya'dan borçlanma iddialarına yanıt!

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığına vekalet ettiği dönemle ilgili hakkında ortaya atılan iddiaları yalanladı. 

Bazı basın yayın kuruluşlarında kendisiyle ilgili yayınlanan haberleri yalan ve iftira olarak nitelendiren Yerlikaya, şunları söyledi:

"Şahsımı hedef alan yalan ve iftira haberler nedeniyle açıklama yapma zarureti hasıl olmuştur. Vekalet ettiğim dönemde İBB kesinlikle borçlanmadı. İBB Meclisi mayıs ve haziran ayında iki defa toplanmıştır. Meclis kararları incelendiğinde borçlanma kararı alınmadığı görülecektir. Belediyenin rutin işleyişi içinde düzenli olarak gerçekleştirilen ödeme ve harcamalar yapılmıştır. (Kredi borçları, personel giderleri, hak ediş ödemeleri vb.)" 

"İhtiyacı gerekli görülen personel alınmıştır"

Gerekli hukuksal yollara başvuracağını ifade eden Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti:

"İBB hizmetlerinin sürdürülebilmesi için çeşitli istihdam modelleriyle ihtiyacı gerekli görülen personel alınmıştır. (Örnek: Her yıl 4 aylığına geçici olarak İBB Plajlarında istihdam edilen 883 adet cankurtaran, temizlik ve güvenlik personeli vb. gibi) İBB’nin bütün harcama ve işlemleri bundan önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl ve bundan sonra da Sayıştay tarafından düzenli olarak denetlenmektedir, denetlenecektir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından açıklama zorunluluğu gerektiren, yalan, iftira ve isnatlar içeren haber ve yorumlarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde hukuksal yollara başvurulacaktır."

Deniz Zeyrek: Harcamalarda frene basılmamış

Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 51 gün vekâlet eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yönetiminde yapılan harcamalar hakkında bir yazı kaleme aldı. 

Bu dönemde 3 milyar 300 milyon yeni borç, 1 milyar 700 milyon harcama yapıldığını ve 2 bin 500 kişinin de istihdamının sağlandığını ileri süren Zeyrek, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Biraz araştırınca gördüm ki boş durmamışlar. Örneğin 31 Mart'ta 82 bin olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel sayısı 23 Haziran'dan önce 84 bin 500'e çıkmış. Yani apar topar 2 bin 500 kişi istihdam edilmiş. Belediyenin borçları toplamı 31 Mart'ta 26.7 milyar TL idi. 23 Haziran itibarıyla bu miktar 30 milyar TL'ye çıkmış. Yani arada 3 milyar 300 milyon lira daha borçlanılmış. Belediyenin gelir gider tablosuna bakıldığında anlaşılıyor ki, harcamalarda da frene basılmamış. 16 Haziran günü belediye kasasından 1 kalemde 1.7 milyar TL çıkmış. Sadece yeni istihdam, borçlanma ve harcama miktarları bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarından son ana dek yararlanıldığını gösteriyor. İnşallah, o paralar yandaşların çıkarı için değil, İstanbul halkına hizmet için harcanmıştır. Bu arada İmamoğlu iyi ki o verileri yedeklemiş. Yoksa bu değişimleri bu kadar kısa sürede anlamak imkansız olurdu."

Yorumlar (0)