"Ümmeti parçalamaya hakkınız yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'den istifa eden Ali Babacan'la yaptığı görüşmeye ilişkin ilk kez konuştu. Erdoğan, yeni parti kurma konusunda Babacan'a "Bu ümmeti parçalamaya hakkınız yok. Siz bunu yapıyorsunuz. Bunun parçalanmasıyla da bir yere gidemeyeceksiniz." dediğini aktardı.

SİYASET 10.07.2019, 09:17 10.07.2019, 09:19
"Ümmeti parçalamaya hakkınız yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti dönüşü uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ali Babacan'a "Parti mi kuracaksınız" sorusunu yönelttiğini, Babacan'ın da "Şu anda düşünmüyoruz ama bir platform olarak çalışıyoruz" karşılığını verdiğini bildirdi. 

Erdoğan, "Dedim ki 'Bak Ali Bey, eğer senin bu kabineye katkı verme noktasında yaptığınız çalışmalar varsa, vereceğiz bilgiler varsa biz bunlardan istifade ederiz. Malum ben sana partide danışmanlık teklif ettim, kabul etmedin." Daha ileri gidiyorum; Özbekistan Başkanı benden orada devletin yapılanmasında eleman istedi. Ali Bey'i teklif ettim. Kendisine de söyledim. Maalesef oraya da evet demedi." açıklamasında bulundu. 

"Ümmeti parçalamaya hakkınız yok"

Ali Babacan'a "Parti kurmada fazla geç kalmayın" dediğini de belirten Erdoğan, "Ben Ali Bey'in kendisine de söyledim; "Yolunuz yolunuzdur eyvallah ama şunu unutmayın ki bu ümmeti parçalamaya hakkınız yok. Siz bunu yapıyorsunuz. Bunun parçalanmasıyla da bir yere gidemeyeceksiniz" dedim. Şunu da söyledim, "Fazla da geç kalmayın" dedim. Bizim dava arkadaşlığımızda bir şey var. Dava terk edilmez. Burada sonuna kadar hizmet söz konusudur." ifadelerini kullandı.

"Mensubu olduğu partisine üye dahi olmamıştır"

Erdoğan, Ali Babacan ile bakanlık yaptığı dönemde faiz başta olmak üzere birçok konuda anlaşmazlıkları olduğunu hatırlattı. 

İsim vermeden eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sitemde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

Erdoğan, "Başbakanlık koltuğuna gelip oturan arkadaşlarımızın nereden nereye nasıl geldikleri malum. Cumhurbaşkanlığı makamına gelip oturanların nereden nereye nasıl geldikleri malum. Bütün bunlarla beraber, yola çıkarken her şey iyi, güzel ama Cumhurbaşkanlığı makamından ayrıldıktan sonra mensubu olduğu partisine üye dahi olmamıştır." dedi.

"Babacan, Davutoğlu ve Gül'e kırgınlığınız var mı?" sorusuna Erdoğan, "Bunlara kırgınlık olmayacak da kime olacak" karşılığını verdi. Erdoğan, bu isimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yerel seçimlerde de destek vermediklerini anımsattı.

"Merkez Bankası Başkanının piyasalarla iletişimi iyi değildi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanının görevden alınmasına ilişkin ilk kez konuştu. Merkez Bankası'nın, ekonominin finans ayağının en önemli kilidi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Orayı tamamen revize edemezsek ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz." dedi.

Merkez Bankası Başkanının kendine has birçok tasarrufu olduğunu ve bu tasarruflar neticesinde de ağır bedeller ödendiğini ifade eden Erdoğan, "Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu. En önemlisi piyasalara güven vermedi. Piyasalarla iletişimi iyi değildi. Hazine ve Maliye Bakanım olmak üzere arkadaşlarımızla değerlendirmemizi yaptık ve burada bir değişikliğe gitmenin faydalı olacağına inandık." diye konuştu. 

"Milletin verdiği karara saygı duyması lazım"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığını referanduma götürelim" çağrısına da değinen Erdoğan, şu şekilde konuştu:

"Sayın Kılıçdaroğlu eğer bir demokratsa milletin verdiği bir karara saygı duyması lazım. Bu iş bitti. Biz kalkıp da ayda bir, senede bir referanduma gidemeyiz. Şimdi şöyle bir yürüyelim, bakalım nasıl netice alıyoruz, bunları görelim. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu yaklaşımı güveni de ve istikrarı da tehdit ediyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin revizyona ihtiyacı olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Erdoğan, "Yaptığımız istişarelerde, analizlerde böyle bir şey varsa biz de ileri süreriz. En azından Sayın Bahçeli ile bir değerlendirme yaparız." dedi. 

"Binali Bey benim dava arkadaşım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Binali Yıldırım ile ilgili yeni bir görevlendirme yapıp yapmayacağına ilişkin, "Binali Bey benim dava arkadaşım. Bu denli yetişmiş kaliteli bir arkadaşımızı tabii ki kenarda bırakmak gibi bir şey düşünülemez." diye konuştu. 

Yorumlar (0)