Uluslararası politikanın nabzı Türkiye'de attı

Antalya Diplomasi Forumu ve İstanbul Arabuluculuk Konferansı, Türkiye-Ukrayna-Rusya üçlü dışişleri bakanları toplantısı ile liderler tarafından yapılan üst üste ziyaretler, dünyada Türkiye'yi diplomasinin nabzının attığı yer haline getirdi.

SİYASET 14.03.2022, 16:00
Uluslararası politikanın nabzı Türkiye'de attı

Türkiye geçtiğimiz hafta, diplomasi görüşmelerinin merkezi haline geldi.

Türkiye, diplomasinin merkezi oldu

Geçtiğimiz haftanın ilk kritik görüşmesi, yıllar sonra İsrail’in, Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'ye ilk defa yaptığı ziyaretle gerçekleşti. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 9 Mart’ta günü yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşürken, iki liderin açıklamalarında iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirme sözü dikkat çekti.

Öte yandan Türkiye, Antalya Diplomasi Forumu gündemiyle haftaya başlamıştı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra iki ülke dışişleri bakanları görüşme içi Antalya'ya davet edilmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 7 Mart'ta bir açıklama yaparak iki bakanın, Antalya’da bir araya gelmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Bu açıklama, bütün dünya medyasının da gözünü Türkiye’ye ve Antalya’ya çevirdi.

Yabancı ve yerli 400’e yakın gazeteci, Antalya Diplomasi Forumu’nda 10 Mart'ta gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna-Rusya üçlü bakanlar toplantısını takip etmek için Antalya'ya geldi.

Öte yandan bu toplantı, Rusya'nın Ukrayna'ya harekatının başladığı gün olan 24 Şubat'tan beri, bu düzeydeki ilk görüşme olarak kayıtlara geçti. Toplantıda Türkiye, insani koridorların açık olması gerekliliğine dikkat çekti.

Aliyev ve Erdoğan, Avrupa’nın enerji güvenliğini konuştu

Bu görüşmenin yapıldığı aynı gün Antalya'da bu sefer de 8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı başladı. Arabuluculuğa yönelik farkındalığın artması adına Türkiye tarafından düzenlenen İstanbul Arabuluculuk Konferansı'na siyasetçiler, liderler, uzmanlar, diplomatlar, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 200’ü aşkın kişi katıldı.

Kuveyt ve Filistin Dışişleri Bakanları açıklamalarda bulunduğu konferansa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri video konferans yoluyla katıldı.

10 Mart'ta düzenlenen bir diğer önemli ikili görüşme ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşti.

İki Cumhurbaşkanı, Ankara’da bir araya gelirken, söz konusu görüşmede Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler, iki devlet arasındaki ilişkiler ve iki ülke iş birliğinin Avrupa enerji güvenliğine yönelik katkısının değerlendirildiği bildirildi. 

Erdoğan 11, Çavuşoğlu 67 görüşme yaptı

Bu yıl "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" başlığıyla 11-13 Mart’ta düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) 3 bini aşkın kişi katıldı.

Toplamda 75 farklı ülkeden katılımcının bulunduğu foruma 17 hükümet ve devlet başkanı, 80 devlet bakanı, 39 uluslararası örgüt temsilcisinin iştirak ettiği kaydedildi. 

Bu söz konusu katılımı, "Dünyadaki ülkelerin üçte birinden fazlası, yüzde 40’a yakını Antalya’da en üst seviyede temsil edildi." sözleriyle değerlendiren Çavuşoğlu, forum süresi boyunca ikili görüşmeler de yaptı.

Forumun açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaparken, Erdoğan bu süreçte 11, Çavuşoğlu ise 67 ikili görüşme düzenledi.

Öte yandan Forum katılımcısı olan devlet ve hükümet başkanları, bakanlar ve uluslararası örgüt yetkilileri de çok sayıda görüşme gerçekleştirdi.

Ermenistan ve Yunanistan’dan gerçekleştirilen ziyaretlerde pozitif mesajlar verildi

ADF kapsamında düzenlenen görüşmelerde, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan-Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasındaki görüşme, dünya medyasının dikkatini çekti.

Geçtiğimiz haftanın başında foruma katılacağını açıklayan Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile Çavuşoğlu arasında yapılan görüşmeye ilişkin iki taraf da olumlu açıklamalar yaptı.

Öte yandan bir diğer komşu ziyareti de 13 Mart’ günü yapıldı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Erdoğan'la İstanbul'da buluşurken, ikili arasında yapılan görüşmenin ardından iletişim kanallarının karşılıklı olarak açık tutulması, ilişkilerin iyileştirilmesi, pozitif gündeme odaklanma ve iş birliğini artırma mesajları dikkat çekti.

Bugün ise Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Türkiye’de ağırlayacak. Söz konusu ziyaret, Scholz’un Almanya başbakanı olmasının ardından Türkiye'ye yönelik ilk ziyaret olma niteliği taşıyor.

Yorumlar (0)