Türkiye’den Yunanistan’a sert mesaj! Dikkat çeken Lozan vurgusu

Yunanistan'ın Batı Trakya'da bulunan müftülüklerle ilgili hazırladığı yeni yasa hakkında sert açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, "Lozan Barış Antlaşması'nın 40'ıncı maddesi ihlâl edilmiştir. Batı Trakya Türk azınlığı, müftülükleriyle ilgili kararları kendisi almalıdır. Türkiye'deki gayrimüslim azınlıklar ile ilgili böyle bir politika güdülmemektedir." ifadelerini kullandı.

SİYASET 04.08.2022, 10:40 Hakan Öksüz
Türkiye’den Yunanistan’a sert mesaj! Dikkat çeken Lozan vurgusu

Batı Trakya'da bulunan müftülüklerle ilgili hazırlanan yeni bir yasal düzenlemeyi onaylayan Yunanistan, Türkiye'nin tepkisini çekti. Yunanistan'ın hazırladığı yeni yasanın, Lozan Barış Antlaşması hükümlerini ihlâl ettiğini kaydeden Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan, Batı Trakya Türk azınlığına yönelik uyguladığı sindirme politikasından vazgeçmelidir." ifadesini kullandı.

"BTTA, müftülerini bağımsız olarak seçmelidir"

Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığı (BTTA) ile ilgili onayladığı yeni düzenlemenin, birçok uluslararası anlaşmanın hükümlerine de aykırı olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Söz konusu yasal düzenleme hazırlanırken BTTA temsilcilerinin görüşleri alınmamıştır. BTTA, müftülerini bağımsız olarak seçmelidir. Yunanistan'ın kararı, BTTA’nın iradesine balta vurmakta ve bölgede yaşayan kişilerin din özgürlüğünü hedef almaktadır." denildi.

"Lozan 40'ıncı maddesi ihlâl edildi"

Lozan Barış Antlaşması'nda yer alan 40'ıncı maddenin, BTTA'ya verdiği hakların hatırlatıldığı açıklamada, "BTTA, bağımsız şekilde kendi eğitim ve din kuruluşlarını kurabilir. Bu kuruluşlar, BTTA tarafından kontrol edilir. Bu hakkı ihlal eden Yunanistan, müftülüklerin kontrolünü BTTA'dan almaya çalışmaktadır. Bölgede yaşayan soydaşlarımızın hakları, uluslararası anlaşmalarla belirlenmiştir." değerlendirmesi yapıldı.

"Türkiye'de azınlıklara böyle davranılmıyor"

Yunanistan'ın, bölgedeki Türk azınlıklarının dini hak ve özgürlüklerini ihlâl ettiği kaydedilen açıklamada, "Müftülük kurumu, BTTA'nın kontrolünde kalmalıdır. Yunan yönetimi, bu kurumların kontrolünü haksız şekilde üzerine almaya çalışmaktadır. Türkiye'de bulunan gayrimüslim azınlıklar ile ilgili böyle bir politika güdülmemektedir. Türkiye'deki azınlıklar, kendi dini kurumlarının liderlerini seçebilmektedir. Yunanistan, Lozan Barış Antlaşması hükümlerine uymalıdır." denildi.

Yorumlar (0)