Türk milleti, Erbakan Hocasını anıyor 

Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan, 11’inci vefat yıl dönümünde anılıyor. Merhum Başbakan, 12 Ekim 1969 tarihinde bağımsız milletvekili olarak Konya’da seçilmiş ve 42 senelik siyaset hayatı bu şekilde başlamıştı.  

SİYASET 27.02.2022, 17:09
Türk milleti, Erbakan Hocasını anıyor 

Türk milleti, 11 sene önce bugün vefat eden eski Başbakan Necmettin Erbakan’ı anıyor. “Erbakan Hoca” olarak bilinen ve 27 Şubat 2011 tarihinde vefat ederek ardında büyük bir boşluk bırakan Erbakan, 12 Ekim 1969 tarihinde Konya’dan bağımsız milletvekili olarak seçildi ve bu şekilde 42 sene süreceğinden habersiz olduğu siyaset hayatını başlattı.  

29 Ekim tarihinde doğdu, başarılı eğitim hayatı sürdü 

29 Ekim 1926 tarihinde Sinop’ta dünyaya gelen Necmettin Erbakan’ın babası, ağır ceza reisiydi. Bu sebeple çocukluğu boyunca farklı şehirlerde bulundu. Kayseri Cumhuriyet İlkokulu’nda eğitimine başlayan Erbakan, ilkokulu Trabzon’da bitirdi ve ardından İstanbul Erkek Lisesi’ne geçiş yaptı. 1943 senesinde liseyi birincilikle bitirmesi sebebiyle üniversiteye sınavsız geçiş hakkı elde etti. Ancak O, sınava girerek yüksek bir puan aldı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ne başladı. Sınav sonucunun yüksek olması sebebiyle doğrudan ikinci sınıfta lisans eğitimine başlayan Erbakan, 1948 senesinde mezun oldu ve aynı üniversitenin Makine Fakültesi’ndeki Motorlar Kürsüsünde asistanlığa başladı. Üniversitedeki başarıları sebebiyle yüksek lisans için Almanya’ya gönderilen Erbakan, buradaki tezleri ile Alman Ekonomi Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık tarafından bizzat kendisine bir istekte bulunuldu ve “motorların daha az yakıt harcaması” konusunda tez hazırlaması istendi. Çalışmaları sonucunda Leopard tanklarının üretildiği, Almanya’nın en büyük motor fabrikasına çağırıldı ve burada baş mühendislik unvanı ile motorları incelemeye koyuldu. 

Türkiye’ye döndüğünde onun için hiçbir şey eskisi gibi değildi 

Necmettin Erbakan, yurt dışında yaptığı çalışmaları ülkesinde de devam ettirmek istedi ve Türkiye’ye döndüğünde mühendislik faaliyetleri ışığında kurduğu “Milli Görüş” hamlesini yaymak için çaba gösterdi. O dönemin otomobil kongresinde kendisine, “Şeftaliden başka bir şey üretemeyiz.” demesi üzerine 1956 senesinde Türkiye’ni ilk yerli motorunu üretmek amacıyla Gümüş Motor Fabrikası’nı kurdu. Avrupa'daki benzerlerinin aksine saatte en düşük seviyede motorin harcayan motorlar üretti. Zamanla fabrikanın adı değişti, hisseleri devredildi ve 1960 tarihinde seri üretime geçildi.  

Yine o dönemde kendisi Odalar Birliği Sanayi Dairesi’nde aktif olarak rol aldı, zamanlar burada başkanlığa kadar yükseldi. 1960’ların başlarında tanıştığı Nermin Saatçioğlu ile evlendi ve bu evlilikten 3 çocuk dünyaya geldi.  



Anadolu sermayesini desteklemek, bir numaralı gayesi oldu 

Anadolu sermayesini desteklemek, kendisinin bir numaralı gayesi oldu. Ankara Valiliği’nin emriyle Odalar Birliği Başkanlığı’ndan alınan Erbakan, siyaset hayatını başlattı. Dönemin en güçlü partisi olan Adalet Partisi’nden (AP) milletvekili olmak istediyse de “olur” almadı. Kendisine karşı saygı ve sevgi gösterilen Konya’dan bağımsız aday oldu ve 3 milletvekili seçilecek oyun tek başına elde etti. Konya’dan tek ve bağımsız milletvekili olan Erbakan’a o dönemde “Bir çiçekle bahar olmaz.” sözü söylenmişti. Erbakan da bunun üzerine, en meşhur sözlerinden olan, “Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar.” sözünü söylemişti. 

Milli Görüş’ü benimseyen Milli Nizam Partisi’ni kurdu 

Konya’dan bağımsız milletvekili olan Necmettin Erbakan, 26 Ocak 1970 tarihinde 17 arkadaşı ile Milli Nizam Partisi’ni kurdu. Bu parti, Türk siyasi tarihinin ilk Milli Görüş ilkesini benimseyen siyasi partisidir. 18 kişi bir araya gelerek partinin ilk üyesinin kim olacağı yönünde konuşmaya başlamışlardı. 17 kişi, Necmettin Erbakan’ın ilk üye olmasını isterken, kendisi şunları ifade etmişti: “Ecdadımız, Muş Malazgirt’ten başlayan Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’ya giriş yapmıştır. Partimizin ilk üyesi de Muş’taki bir camimizin imamı olacaktır.” 

Siyonizm, Batıcılık ve kapitalizm ile mücadele etti 

Necmettin Erbakan, siyaset hayatı boyunca Siyonizm, Batıcılık ve kapitalizm ile mücadele etti. Erbakan ile birlikte Türkiye’de “Filistin davası” konusunda hassasiyet oluştu. 12 Mart 1971 tarihinde laikliğe karşı olduğu gerekçesiyle Milli Nizam Partisi kapatıldı. Bu partinin kapatılmasının ardından Erbakan ve arkadaşları 11 Ekim 1972’de Milli Selamet Partisi’ni (MSP) kurdu. Parti, 1973 seçimlerinde 51 parlamenter kazandı ve Meclis’e girmeyi başardı. Seçimin arından MSP-CHP koalisyon hükümeti kuruldu ve Erbakan başbakan yardımcısı oldu. O dönemin en büyük sorunlarından biri, KKTC’deki gerilimler oldu. Barış Harekatı’nı sık sık destekleyen Erbakan, “Mücahit” sıfatını aldı. Bülent Ecevit ile aralarında Kıbrıs konusunda görüş ayrılıklarının oluşması sebebiyle koalisyon hükümeti 1974 tarihinde dağıldı. 1980 darbesinde de Erbakan ve siyasi hareketi hedef alındı. 



Necmettin Erbakan’ın davası, o dönemde gündeme oturdu 

1980’lerin sonlarında Milli Selamet Partisi de kapatıldı. Erbakan’ın görüşü bu dönemde genç nesil tarafından “dava” olarak anılmaya başlandı. Yeni Türkiye’nin inşası da bu dava üzerinde yükseldi. Darbenin arından İzmir’de tutuklandı ve 9 ay hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra 19 Temmuz 1983 tarihinde Refah Partisi’ni kurdu. Parti, 1995 seçimlerinde sandıktan birinci çıktı. Erbakan da 1996’da başbakanlık koltuğuna oturdu. O dönemde Erbakan, G-7 ülkelerine karşı D-8 topluluğunu kurdu. Erbakan ve beraberindeki 54’üncü Hükümet siyasetçilerine karşı başlatılan algı operasyonu, 28 Şubat’ın temelini oluşturdu. Kendisinin pek çok açıklaması yine kendisine karşı kullanılırken 28 Şubat 1997’de post modern darbe gerçekleştirildi. 1998’in başlarında Refah Partisi kapatıldı ve Necmettin Erbakan ile beraberindeki 5 kişiye 5’er sene siyaset yasağı getirildi. 

“Partimizin kapatılması, halkımızın davaya olan sevgisini etkilemez” 

Partinin kapatılması üzerine konuşma yapan Erbakan, Refah’ın kapatılmasıyla Türk halkının gönlündeki dava aşkının silinmeyeceğini tüm dünyaya ilan etti. Öyle ki Refah Partisi’nin kapatılacağını anlayan siyasiler, 1997 senesinin aralık ayında çoktan Fazilet Partisi’ni kurmuştu. Ancak Yargıtay, Fazilet’in de kapatılması için o dönemde dava açtı. Fazilet Partisi, 2001 tarihinde kapatıldı. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Erbakan, “Atımızı alan yolumuzu da almadı ya!” ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan bir ay sonra, Milli Görüş’ün 5’inci partisi olan Saadet Partisi kuruldu. O dönemde Milli Görüş’ten ayrılan isimler, AK Parti’yi kurdu. AK Parti 2002 seçimlerinde tek başına iktidar oldu.  

“Kayıp trilyon davası” sebebiyle ev hapsine mahkum edildi 

Refah Partisi mali hesaplarına ilişkin kayıp trilyon davasında Erbakan’a hapis cezası verildi ancak sağlık sorunları sebebiyle cezanın infazı ertelendi. Sonrasında gelişen yeniden yargılama süreciyle birlikte hapis cezasını evinde çekmesine karar verildi. Necmettin Erbakan’ın “sürekli hastalığı” sebebiyle dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erbakan’ın ev hapsi cezasını 2008 senesinde sonlandırdı. Erbakan, 2010 tarihinde yeniden parti genel başkanı seçildi. Ancak 27 Şubat 2011 tarihinde çoklu organ yetmezliği, solunum yetmezliği ve kalp hastalığı nedeniyle vefat etti.  

Yorumlar (0)