Türk liderliği unsurlarının "Joe Biden" sevinci!

ABD'nin başkanı seçilen Joe Biden'a ilk tebrik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti. CHP'den sonra HDP de Joe Biden'ı kutladı.

SİYASET 08.11.2020, 14:37
Türk liderliği unsurlarının "Joe Biden" sevinci!

Joe Biden'ın başkanlık yarışı sırasında bir televizyon programında bahsettiği "Erdoğan'dan kurtulma" formülünde "daha önce yaptığım gibi" diyerek İstanbul'da AK Parti'ye kaybettirildiğini, Erdoğan'dan tamamen kurtulmak için de ABD'nin Türkiye'deki muhalefeti desteklemesi gerektiğini söylemişti.

İstanbul seçimlerinde CHP ve İYİ Parti ittifak yapmış, ittifaka HDP de isimsiz olarak destek vermişti. Joe Biden Türkiye'deki Kürtlerin de desteklenmesi gerektiğini söyleyerek başkan seçilmesi durumunda HDP ve PKK'ya yaklaşımı ile ilgili de ipucu vermişti. Joe Biden, İstanbul seçimlerine işaret ederek, "Daha önce de yaptığım gibi, Erdoğan'ı hâlâ yenebilecek Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim alıp desteklemeliyiz." ifadelerini kullanmıştı.

CHP, İYİ Parti ve HDP'den Joe Biden'ın bu ifadelerine değil, ifadelerin servis edilmesine tepki gelmişti. "Aylar önceki açıklamaları" denilen bölüm ise daha önce yayınlanmamış ve basına ilk kez sızdırılmıştı.

Trump HDP'ye yaranamadı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'ya on binlerce tırlık silah, mühimmat ve askerî araç yardımı yapmasına rağmen bölgeden askerinin büyük bölümünü çektiği için PKK ve HDP tarafından eleştirilmiş, PKK ABD'yi, "kendilerini yalnız bırakmakla" suçlamıştı.

HDP'nin umudu Biden!

PKK Donald Trump'tan her ne kadar askerî bağlamda yardım görse de siyaseten Trump'tan beklediği desteği alamayan HDP, ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın hem askeri hem de siyasi desteğini alabileceğini umuyor.

İlk CHP tebrik etti

Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olduğunun henüz netleştiği anda ilk tebrik, Biden'ın "Türk liderliği unsurları" olarak andığı isimlerden biri olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti.

Joe Biden, Türkiye'den ikinci tebriğini ise "Erdoğan'a karşı Kürtleri desteklemeliyiz" sözleriyle işaret ettiği HDP'den aldı.

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i kutladı.

Zorlu salgın koşulları içinde yapılan rekabetçi seçim kampanyası sonrası Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilmesinden ötürü Joe Biden'ı Halkların Demokratik Partisi olarak kutladıklarını belirten Mithat Sancar ve Pervin Buldan, Kamala Harris'in başkan yardımcısı olmasını da Amerikan demokrasi tarihinde kıymetli bir başarı ve dönüm noktası olduğunu vurguladı.

İlerleyen zamanlarda PKK adına neler isteyeceklerinin de sinyallerini veren HDP eş başkanları, mesajda Joe Biden'dan beklentilerini sıralarken, "Etik ve barışçıl bir dış politika" ile "insan hak ve özgürlükleri" vurgusu yaptı.

Mesajda geçen söz konusu iki vurgu ise "demokrasi, cinsiyet eşitliği, sosyoekonomik adalet, iklim değişikliğine ekolojik yaklaşım" başlıklarıyla süslendi.

AK Parti'den Kılıçdaroğlu'na tepki gelmişti

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Twitter'daki tebrik mesajını gösteren Bülent Turan, kendi paylaşımında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ederek bir hatırlatmada bulunmuştu. Erdoğan'ın 15 seçim kazandığını ve üstelik Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ülkesinin lideri olduğunu vurgulayarak, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı bir kez bile tebrik etmediğini belirtti. Bülent Turan paylaşımında "Sinyal verirken Kemal Kılıçdaroğlu gibi ol!" demişti.

Yorumlar (0)