Tunç Soyer'den Fatih-Vahdettin kıyaslaması: Nasıl bir tutarsınız?

Sultan Vahdettin ile kullandığı ifadelere açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Fatih Sultan Mehmet ile Vahdettin'i bir tutmak mümkün mü? Fatih'in karizması, bilgisi ve vizyonu ortada. Vahdettin ise Fatih'in aldığı İstanbul'u, Sevr ile düşmana teslim etti." dedi.

SİYASET 12.09.2022, 17:07 12.09.2022, 17:20 Hakan Öksüz
Tunç Soyer'den Fatih-Vahdettin kıyaslaması: Nasıl bir tutarsınız?

İzmir'in 9 Eylül 1922'de düşman işgalinde kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü, kent genelinde büyük coşkuyla kutlandı. Gün boyunca devam eden kutlamalarda Türk ordusunun İzmir'e girişi canlandırıldı, SOLOTÜRK gösteri yaptı. Kordon'da konser veren megastar Tarkan, alana gelen binlerce kişiyi coşturdu.

"Gaflet ve hatta hıyanet içindeydiler"

Tarkan'dan önce sahneye çıkarak konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geceye damga vuran ifadeler kullandı. 100 yıl önce yaşanan olaylardan bahseden Soyer, "O zamanlar bu toprakları yöneten kişiler gaflet, hatta hıyanet içindeydi. Saltanatı korumak için Türk milletini ateşe atmaktan çekinmediler." diye konuştu. Soyer'in ifadeleri tepkilere yol açtı.

"Vahdettin yüzünden Çanakkale geçilir hale geldi"

Kullandığı ifadelere açıklık getirmek için İsmail Küçükkaya'nın Halk TV'deki programına katılan Tunç Soyer, Fatih Sultan Mehmet ile Sultan Vahdettin arasında kıyaslamada bulundu. "Osmanlı ve Selçuklu bizim atamız." diyen Tunç Soyer, "Fatih Sultan Mehmet ile Vahdettin'i bir tutmak mümkün mü? Fatih'in karizması, bilgisi ve vizyonu ortada. 4 dil biliyordu. Bu insanları nasıl karşılaştırabilirsiniz? Vahdettin yüzünden Çanakkale geçilir hale geldi. Atası Fatih'in aldığı İstanbul'u, Sevr ile düşmana teslim etti." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu haramilerle Fatih'i nasıl bir tutarsınız?"

Vahdettin'in, Atatürk için idam fermanları çıkarttığını hatırlatan Tunç Soyer, "Suikast planlamalarını ve idam feranlarını unutmayın. Hayran oldukları İngilizlerin gemilerine atlayarak ülkeyi terk ettiler. Bu haramilerle Fatih'i nasıl bir tutarsınız? Atatürk de Nutuk'ta bundan bahsediyor. Damat Ferit hükümetinin de tek gâyesi, kendi güvenliklerini garantiye almak. Bu vatanı savaşa sokanlar, kendi hayatlarının derdine düştüler ve en sonunda ülkeden kaçtılar." dedi.

Yorumlar (0)