TBMM Genel Kurulu'nda “vicdansız” tartışması!

TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sırasında HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından AK Partili milletvekillerine "vicdansız" ifadesinde bulununca ortam bir anda gerildi.

SİYASET 21.10.2022, 09:27 22.10.2022, 08:46
TBMM Genel Kurulu'nda “vicdansız” tartışması!

Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin toplantısı esnasında milletvekilleri arasında sözlü tartışma meydana geldi. Görüşmeler sırasında söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Bartın’da yaşanan patlamaya değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'kader planı' şekline bir ifade kullandı. Bu söylemler dinidir. MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli, 8 sene öncesinde 'Onun 'fıtrat' söylemine 'cinayet' diyorlar." diye cevap veriyordu." ifadesini kullandı.

"Vicdansız kişiler sadece bu muktedire hizmet sağlar"

Gergerlioğlu'nun, "Bu kişilerin vicdanlarını hesaba çekmesi gerekiyor. Bu kaçıncı cinayet? İçinizden bir tanesi, Yeneroğlu vicdanına döndü, hesap sordu, istifa etti. Sayın Fakıbaba’da aynı şekilde vicdanıyla hareket etti, istifa etti. Vicdansız kişiler yalnızca bu muktedire hizmet sağlar. Bu gördüklerimiz vicdansızlıktır, başka bir şey değildir." ifadeleri üzerine tartışma meydana geldi.

Gergerlioğlu'nun ifadelerine tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, siyasi parti genel başkanlarını hedef alarak yakışıksız söylemlerde bulunmanın, siyasi ahlaka ve Genel Kurulun teamüllerine aykırı olduğunu ifade etti.

Bülbül, "Bu şekilde bir talimat ifadeleriyle hareketimizin liderine konuşan Gergerlioğlu ya da başkası olsun alnını karışlayacağız." dedi.

"Bize vicdansız diyen alçaktır"

Gergerlioğlu’na tepki gösteren diğer bir kişi ise AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan oldu. Edinilen bilgilere göre, Gergerlioğlu'nun, "provokatörlükten farklı bir vazifesi bulunmadığını" söyledi.

Gergerlioğlu’nun ezberletilmiş cümleler kurduğunu aktaran Turan, "Psikolojik problemleri bulunduğunu düşündüğümüz bazı kişilerin ara ara gelip buralarda durumların tamamıyla dışında, öğretilmiş ifadelerle ithamlarda bulunmasını kuvvetle kınıyorum. Bizlere vicdansız diyenler alçaktır." diye konuştu.

Bu ifadelerin edep dışı olduğunu aktaran Turan, “Bu tarzda üslubun hiç kimseye yararı olmayacaktır.” dedi. Daha sonra ifade eden Turan, tekrar söz alarak kürsüye çıkan Gergerlioğlu'na karşı tepki gösterdi. Turan, açıklamalarına devam eden Gergerlioğlu'na doğru giderek, TBMM İçtüzüğü kitapçığını kürsüye vurdu.

“PKK ve FETÖ’ye ses çıkaramayanlara karşı vicdansız olacağız”

Gerginliğin sonrasında TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime belirli bir süre ara verdi. Bu esnada kürsüye doğru giden AK Parti milletvekilleri de Gergerlioğlu'na yönelik tepkilerde bulundu. Gerginliği ise araya giren milletvekilleri durdurdu.

Birleşimin açılmasının sonrasında yerinden konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili Turan, "Bizler burada 290 kadar milletvekiline 'vicdansız' gibi ifadeler kullanan bir konuşma dinledik. Bu söylemlerde yetmedi, bu ülkenin 20 seneden bir helal oylarıyla göreve seçtiği Cumhurbaşkanı'na 'muktedir' gibi bir ithamda bulundu. 20 seneden bu yana vicdanımızla devam eden bir ekibiz ancak FETÖ’ye ses çıkaramayanlara ve PKK'ya karşı vicdansız olma konusunda kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)