TBMM'de 'Cumhurbaşkanına hakaret suçu' tartışması

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın, bugün TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki açıklamaları mecliste gerginliğe neden oldu.

SİYASET 02.06.2021, 09:40
TBMM'de 'Cumhurbaşkanına hakaret suçu' tartışması

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in başkanlığında bir araya geldi.

CHP Milletvekili Başarır’dan değişiklik teklifi

Genel Kurulda konuşma yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, yaptığı konuşmada Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde değişiklik teklifi yaptı.

CHP Milletvekili Başarır, Türk Ceza Kanunu'nundaki 299. Maddenin yani cumhurbaşkanına hakaret suçunun yürürlükten kaldırılması gerektiğini ifade etti ve şunları dile getirdi:

“Bu madde aslında, Anayasanın geçici 21 (b) maddesi gereğince iki sene önce yürürlükten kaldırılmalıydı fakat kaldırılmadı. Bu madde neden kaldırılmalı peki? Eski Türk Ceza Kanunu'nun 158.maddesi ile sizin düzenlediğiniz TCK'nın 299.maddesinin tarif ettiği cumhurbaşkanı nasıldı? Tarafsız. Siyasetle bir ilişkisi olmayan bir cumhurbaşkanını tarif ediyor. Bu özelliği sebebiyle de devleti temsil eden bir cumhurbaşkanını işaret ediyordu. Öte yandan başkomutan olması hususuyla bu madde düzenlendi. Sanırım bu yasa düzenlenirken hiç kimse bu şekilde bir cumhurbaşkanı hayal etmiyordu.''

AK Partili vekillerden tepki

Bu sözler üzerine AK Parti milletvekilleri, CHP Milletvekili Başarır’a tepki gösterdi. 

Gerilimin yükselmesi üzerine oturuma ara veren TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç’in bu arasının ardından tartışma tekrar devam etti. Söz konusu tartışma, diğer milletvekillerin araya girmesi sonrası sona erdi.

Yorumlar (0)