Soylu'dan "Oy ve Ötesi" çıkışı: Öyle bir hakları yok

Oy ve Ötesi Derneği'nin sandık ve seçim kurulunda görev yapamayacağını kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sadece siyasi partiler, sandık ve seçim kurulunda bulunabilir. Polis bile giremez oraya. İsveç'ten, Avrupa'dan desteklenen bir dernek bu. YSK buna cevap vermeli. O derneğin orada işi ne? İlk kez böyle bir şey görüyorum hayatımda." ifadelerini kullandı.

SİYASET 24.05.2023, 09:06 24.05.2023, 12:02 Hakan Öksüz
Soylu'dan "Oy ve Ötesi" çıkışı: Öyle bir hakları yok

Katıldığı bir televizyon yayınında gazetecilerin sorularına cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Roman mahallesinde söylediği şarkı hakkında konuştu. Orada katıldığı toplantının çok duygusal olduğunu söyleyen Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımıza selam gönderdiler. Cumhurbaşkanımızın gitmesi durumunda eskiden yaşanan problemler, bir gün sonra ortaya çıkar. Batı, 1960'lardan itibaren Türkiye'nin tüm sistemlerine sızdı. Toplumun sinir uçlarıyla oynadılar. Cumhurbaşkanımız göreve gelir gelmez ne yaptı? Kürt-Türk, Sünni-Alevi ve dindar-laik şeklinde fay hatları vardı. Bunları ortadan kaldırdı." dedi.

"Oy ve Ötesi Derneği orada olamaz"

Oy ve Ötesi Derneği hakkında gelen sorulara da yanıt veren Soylu, "Sandık ve seçim kuruluna polisin bile müdahale yetkisi yok. Müşahitin çağırması durumunda güvenlik açısında müdahale edebiliyorlar. Avrupa tarafından desteklenen Oy ve Ötesi Derneği gibi bir grup, sandık ve seçim kuruluna müdahalede bulunamaz. Buna itiraz ediyorum. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) buna henüz bir yanıt üretemedi. Siyasi partilerin dışında kimse orada bulunamaz, bu kanun dışı bir şey. Bir dernek orada olamaz. İlk kez böyle bir şey görüyorum hayatımda. YSK müdahalede bulunmalı." ifadelerini kullandı.

"Öyle bir hakları yok, anayasada yazıyor"

PKK'nın yıllar önce doğu bölgelerde kurduğu seçim vesayetini hatırlatan Soylu, "Buradaki durum da biraz ona benziyor. Bunu hafife almayın. Siyasetin temel konularından biridir bu. Polis bile sanığa müdahale edemiyor, orada olamıyor. Müşahit çağırırsa sadece güvenliği sağlamak için gidebiliyor. Dernekler de orada olamaz. Sadece siyasi partiler, sandık ve seçim kurulunda bulunabilir. Siyasi partilerin vesayeti olur orada. Oy ve Ötesi Derneği de orada olamaz. Bu dernekler, sandıkların kapatılmasından sonra da okul içinde bulunamaz. Öyle bir hakları yok, anayasada yazıyor. Geçen yıl ve bu yıl bu derneğe ciddi paralar gönderildi. Benim ülkemdeki seçim, seni ne ilgilendirir? Hangi ülkede var böyle bir şey?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Yorumlar (0)