Sarıgül'den 'dolar' sorusu

Döviz kurunda sert düşüşlerin gözlenmesinin akabinde Mustafa Sarıgül, "Dolar 7 TL'den 18 TL'ye yükselirken bu tedbirler niçin alınmadı?" diye sordu.

SİYASET 21.12.2021, 19:58
Sarıgül'den 'dolar' sorusu

TDP lideri Sarıgül, parti genel merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkemizin sıkıntılı bir sürecin içinden geçtiğini, 'acil durum planı'nın ivedi bir şekilde devreye alınması gerektiğini belirtti.

Ekonomiye dair Kabine Toplantısı'nda açıklanan tedbirlere önem verdiklerini ve değerli bulduklarını aktaran Sarıgül, üstünde durulması gereken hususlar olduğunu ifade etti.

"Neden şimdi?"

"Dolar 7 TL'den 18 TL'ye yükselirken bu tedbirler niçin alınmadı?" sorusunu yönelten TDP Genel Başkanı, gerekli önlemlerin dolar yükselirken alınmamasının tuhaf olduğunu söyledi.

Ülkemizi ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Sarıgül, çiftçiye gerekli olan desteğin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dövizin sert bir şekilde düştüğünü anımsatan Sarıgül, büyük marketlerin temel gıdalara uyguladığı zamları geri çekmesini talep etti.

"Acilen uygulanmalı"

Altı ay süresince 'acil durum planı'nın uygulamaya konulması gerektiğini belirten Sarıgül, "Devlet şimdi fedakarlık yapmalıdır. Geliri 5.000 TL'nin altında olan bütün ailelere 6 ay süresince 1.500 TL'lik temel gıda yardımı sağlanmalıdır. Yine söz konusu ailelere 4 ay süresince 1.000 TL yakıt desteğinde bulunulmalıdır." şeklinde konuştu.

Sarıgül, fon, SGK ve benzeri alacakların faizlerinin tümünün silinmesi ve borçların minimum 30 ay taksitle yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Yurttaşın borçlarını ödemesi adına her çeşit kolaylığın sağlanmasının önemine vurgu yapan Sarıgül, halkın banka borcuyla ayakta durmaya çalıştığını dile getirdi.

Meclis'te grubu olan partilerin bir önerge düzenleyerek esnafa sicil affı getirmesi çağrısı yapan Sarıgül, kamudaki her 2 arabadan 1'inin satılıp gelirinin yurttaşların acil gereksinimlerine kullanılması, kamunun protokol ve tanıtım harcamalarına da son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Devletin döviz üzerinden yaptığı bütün harcamaların derhal durdurulmasını talep eden Sarıgül, giyim, gıda, konaklama, barınma, su, elektrik ve yakıt üzerinden vergilerin minimum 1 sene süreyle kaldırılması gerektiği belirtti. 

Hükümete çağrıda bulundu

TDP lideri, "Hükümete buradan çağrı yapıyorum. Bir an evvel bankalardaki döviz ve TL mevduatlarının tümünün güvence altında olduğunun garantisini vererek bir defa daha kuvvetli bir şekilde söyleyin, buralarda parası olanlara garanti verin. Mevduat sigortasını yüzde 100'e yükseltin. Yurttaş parasının garanti altında olduğunu bilsin. Bankacılık sistemine olan güveni kuvvetlendirin, piyasadaki bu kargaşaya bir son verin." sözlerini sarf etti.

Hazine yardımı almakta olan partilere de seslenen TDP Genel Başkanı, bu yardımların alınmamasını, bu paranın yurttaşların gereksinimleri için kullanılmasını istedi.

Yorumlar (0)