Sandık Kurulu Başkanı nasıl belirlenecek?

Geçtiğimiz yılın Mart ayında, AK Parti ve MHP gruplarının teklifiyle, siyasi partilerin ittifak yapabilmeleri için hazırlanan kanun teklifini TBMM’de kabul edildi. Söz konusu değişiklikle sandık kurulu başkanlarının “memur” olması şartı getirildi. İşte kanunda yapılan değişikliklerin detayları…

SİYASET 20.05.2019, 13:52 20.05.2019, 14:39
Sandık Kurulu Başkanı nasıl belirlenecek?

Seçim kanunun değişikliği siyasi partilerin ittifak yapabilmeleri için 13 Mart 2018’de yapıldı. Teklif Meclis’te 20 saat görüşüldükten sonra yasalaştı. 26 maddeden oluşan teklifte 4 değişiklik yapıldı. Söz konusu değişikliğe göre bir siyasi parti, başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek. Öte yandan yüzde 10’luk seçim barajında ittifakın oylarının toplamı sayılacak ve milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası oranında dağıtılacak. Bir siyasi partinin başka bir siyasi partiyi desteklemesi, değişiklik öncesi yasaklanmıştı.

Öte yandan üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan fakat Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde özel işaret olduğu kesin olarak anlaşılmayan leke veya çiziklerin bulunduğu zarflar da geçerli sayılacak.

Yapılan değişiklikle Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütlerinin seçmene baskısını önlemek için sandık alanına ilişkin hükümler de kaldırıldı. Bu adımla güvenlik görevlileri sandığın bulunduğu salonun kapısına kadar gidebilecek. Vatandaşın ihbarı ile kolluk güçleri de sandık başlarına gidebilecek.

Ayrıca, seçilme yaşı da 18’e indirildi.

“İyi ün yapmış kişiler” ibaresi değiştirildi

Söz konusu kanun teklifi ile yapılan bir diğer değişiklik de sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından kura ile belirlenecek. Mevcuttaki düzenlemede bulunan iyi ün yapmış kişiler ibaresi, bu kişilerin belirlenmesinde zorluklara sebep olduğu için değiştirildi. Teklifle birlikte sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından belirlenmesine karar verildi.

Buna göre ilçe seçim kurulu başkanı, ilçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin yerleşim yeri adresleri esas alınarak hazırlanan listeden ad çekme suretiyle, ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanının iki katı sayıda kamu görevlisini tespit edecek ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayan kişiler sandık kurulu başkanı olarak belirleyecek.

YSK'nın 23 Haziran İstanbul seçimleri esasları

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını, AK Parti’nin İstanbul seçimlerine yönelik olağanüstü itirazını değerlendirmesi sonucu iptal etmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerinin 23 Haziran’da yeniden yapılmasına karar veren YSK, seçime yönelik esasları da açıkladı. İşte özetle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin esaslar şöyle:

Seçime katılabilecek siyasi partiler yeniden tespit ve ilan edilmeyecek. 31 Mart seçimlerine katılan partiler 23 Haziran seçimlerine katılabilecek.

Partiler yeniden aday belirleme yapamayacak. Sadece ölüm, istifa gibi nedenler söz konusu olunca aday belirlenebilecek. Seçime katılan bağımsız adaylar da 23 Haziran’daki seçime yine bağımsız aday olarak katılabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımı, seçmen listeleri gibi esaslarda 31 Mart seçimlerinde belirlenen usuller aynen uygulanacak.

Seçim kanununda silah altındaki erler, askeri öğrenciler, cezaevindeki hükümlüler, kısıtlılar ve kamu hizmetinden yasaklı olanları içeren maddeye “oy kullanamaz” şerhi düşülecek. İstanbul seçimlerinde seçmen kütüklerinde değişiklik yapılamayacağından dolayı, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanlardan, yerleşim yeri adresi İstanbul dışı olan ceya ceza infaz kurumunu birinci adres olarak bildiren seçmenlere de “oy kullanamaz” şerhi eklenecek.

Sandık kurulu başkanlarının kamu görevlilerinden belirlenmesi zorunlu olduğundan, bu kişiler mutlaka mülki amirce gönderilen listedeki kamu görevlilerinden belirlenecek. Belirlenen sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi, seçime katılacakları ilan edilen partilere talep etmeleri halindce verilebilecek.

31 Mart seçimlerinde sandık kurullarına üye veren partiler, 23 Haziran seçimlerine üye verebilecekler. 23 Haziran seçimlerine katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen partiler, müşahit de bulundurabilecek.

Propaganda süreci 23 Mayıs’ta başlayacak.

Yorumlar (0)