Samsun'daki 100. yıl kutlamalarına kimler katılacak?

Atatürk’ün Samsun'a çıkışını 100. yıl dönümünde, Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen törenlere siyasi partilerde davet edildi. Bazı siyasi partiler törene katılacaklarını bazıları ise orada bulunmayacaklarını bildirdiler.

SİYASET 17.05.2019, 17:23
Samsun'daki 100. yıl kutlamalarına kimler katılacak?

Milli mücadelemizin başlangıcı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100.yıldönümünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Samsun’da kutlama töreni düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı tarafından mecliste grubu bulunan HDP hariç tüm partilere resmi davet gönderildi. Meclis dışından ise Saadet Partisi lideri Temel Karamaollaoğlu ve Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek törene davet edildi.

Kılıçdaroğlu törende bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun törene katılacağı bildirildi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise törenlere katılamama kararı aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Samsun’da yapılacak törene Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılım sağlayacağını duyurdu. Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en son 2016 yılındaki hain darbe girişimi sonrasında yapılan Yenikapı mitinginde bir araya gelmişlerdi.

CHP’den yapılan açıklamaya göre partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ve tüm milletvekillerinin de Samsun’da olacağı bildirildi.

Bahçeli törende bulunmayacak

Cumhur İttifakı ortağı, Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin ise törenlere katılması bekleniyordu. Bahçeli’nin törenlere katılmayacağının açıklanması üzerine gözler MHP’ye çevrildi.  Bahçelinin 19 Mayıs için özel bir planı bulunmuyor. Ankara’daki 19 Mayıs kutlamalarına katılması bekleniyor. Bahçeli’nin kararı bazı gazeteciler tarafından Cumhur İttifakı’nda çatlak olarak yorumlandı.

Devlet geleneğinden uzak

Meral Akşener’in davete katılıp katılamayacağının sorulması üzerine İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, genel başkanımız böyle kararları istişare sonrası alır demişti. Bugün Meral Akşener cephesinden açıklama geldi. İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı’nın yaptığı açıklamada, Meral Akşener’in 19 Mayıs tarihinde Samsun’da olacağı ancak cumhurbaşkanlığı törenlerine katılmayacağını duyurdu. Gerekçe olarak ise günler haftalar önce programlarını yaptıklarını açıkladı. Törenlerden 3 gün önce böyle bir davetin haber verilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen İYİ Partililer, durumu devlet ciddiyetinden uzak olarak değerlendirdi. Böylesi önemli bir olayın 100.yılında planlamaların çok daha erken yapılması gerektiğini savunarak, siyasi fayda sağlamak için törene davet edildiklerini söylediler. Cumhurbaşkanlığını bin yıllık devlet geleneğinin gereklerini yerine getirememekle suçladılar.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun da törenlerde bulunmayacağı aktarıldı. Vatan Partisi’nden yapılan açıklamada ise genel başkan Doğu Perinçek’in yapılacak törenlere iştirak edeceği bildirildi.

Yorumlar (0)